ODTÜ'den programlama yarışması

Güncelleme Tarihi:

ODTÜden programlama yarışması
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 22, 2005 11:57

Üniversite öğrencilerini bilgisayar bilimlerine teşvik etmek ve bilgisayara gönül veren gençleri biraraya getirmek amacıyla, ODTÜ Bilgisayar Topluluğu'nun her sene geleneksel olarak düzenlediği programlama yarışmasının ön elemeleri başladı.

Haberin Devamı

Ön Eleme

Yarışma bilgisayar başında yapılacağından, yarışmacılara aynı nitelikte çok sayıda bilgisayar gerekiyor.  Kullanabilecek bilgisayarlar sınırlı olduğundan bir ön eleme ile finalistlerin seçilmesi yolu tercih ediliyor.

Her sene ön eleme soruları Şubat-Mart ayları arasında http://yarisma.cclub.metu.edu.tr internet sayfasından erişime açılıp, aynı zamanda çeşitli gazete ve dergilerde(Bilim Teknik, Focus, PCNet, Radikal) yayımlanmaktadır.

Yarışmaya katılmak isteyenler on-line başvuru formunu doldurduktan sonra soruların cevapları, ilgililere iletilecektir. Çözümlerde C veya C++ proglamlama dili kullanılmalıdır. Çözümler kontrol edilirken gönderilen programlar (çekirdek (kernel) ve gcc sürümü belirtilecek) bir Linux makinesinde gcc ile derlenerek kontrol edilir.

Haberin Devamı

Başvurular içinde değerlendirmeler sonucunda en fazla puanı alan en çok 30 aday, bir baraj gözetilmek koşuluyla finale katılmaya hak kazanır.

Final

Final, ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü laboratuvarlarında yönetim kurulumuzca daha önceden belirlenen bir tarihte yapılır. Bilgisayarlar, yazılım ve donanım olarak ön eleme sonuçlarının değerlendirilmesinde kullanılanlara özdeş olur.

Yarışmacıların en rahat edecekleri ortamı sağlamak amacıyla bilgisayarların hepsinde kullanmayı isteyebilecekleri emacs, vi(m), pico gibi birçok popüler editör bulunur. Derleyici olarak Linux’da yaygın olarak kullanılan GNU C GNU C++ (gcc ve g++), debugger olarak da gdb kullanılır.

Ayrıca DOS altında Turbo C ile programlamaya alışkın kullanıcıların yabancılık çekmemeleri için Turbo C/C++’ın kullanıcı arayüzüne çok benzeyen bir GNU C/GNU Debugger arayüzü olan rhide kurulu olur. rhide, içsel olarak gcc ve gdb kullandığı için bu arayüz kullanıcılarına ergonomi dışında bir avantaj sağlamaz.

Tüm yarışmacılar eşit şartlarda, aynı araçlara sahip olarak yarışırlar. Yarışma süresi sonunda yarışmacıların programları önceden yarışmacılara belirtilen bir şekilde derlenir ve kara kutu (Black Box) yöntemiyle değerlendirilir. Ön elemedeyse kara kutu yöntemine ek olarak kaynak koda bakılarak olası kopya girişimleri önlenir.

Haberin Devamı

Teknik detaylar dışında, yarışmacılarımızın ulaşım, konaklama ve yarışma sırasındaki yiyecek içecek ihtiyaçlarını sponsorlarımızın da yardımıyla karşılamaktayız.

Yarışmanın ve Soruların Temel Özellikleri
Sorular yarışmacıların problemlere çabuk çözümler bulabilmelerini ve çözümleri en verimli şekilde uygulayabilmelerini sınayacak tarzdadır; bilgisayar biliminin sağlağı yöntemleri etkili bir biçimde kullanabilmek esastır.

Yarışma soruları genelde bir hikayenin içine oturtularak sorulmakta, böylece soyut ve temeli olmayan sorular yerine gerçek hayatta karşılaşılabilecek sorunlara dönüştürülmektedir.

Yarışmacılardan herhangi bir görsel güzellik, teknik detay veya işletim sistemine özel bir çözüm beklenmemektedir. Asıl olan programların çözüm teknikleridir. Yani sorular, çözüm teknikleri geliştirildikten sonra temel bir programlama bilgisiyle rahatlıkla çözülebilecek tarzda olacaktır.

Haberin Devamı

Olympiad in Informatics ve Ulusal Bilim Olimpiyatları (Tübitak’ın düzenlemesi ile gerçekleşmektedir) da aynı esaslarda ve benzer yöntemlerle yapılmaktadır. Bu yarışmalar hakkında ayrıntılı bilgi için :

 -    Âhttp://www.acm.org

-    Âhttp://www.tubitak.gov.tr

-    Âhttp://olympiads.win.tue.nl/ioi/

Yarışmanın teknik altyapısında ve organizasyonunda görevli ekip, ülkemizin ev sahipliği yaptığı 1999 Uluslararası Bilgisayar Olimpiyatı’nda  görev almış kişilerden oluşmaktadır. Bu deneyim sayesinde karşılaşılabilecek sorunların üstesinden kolaylıkla gelinmesi hedeflenmektedir.

Linux’da Yarışma

Biçim olarak örnek aldığımız yarışmaların çoğunda kullanılan DOS, limitlerine ulaşmıştır. Buna ek olarak, DOS altında ciddi programlar yazmak için bu limitlerin içinde, problemin kendisinden çok oluşturduğu teknik zorlukların üstesinden gelmek gerekmektedir.Ancak Linux programcıya daha esnek ve programlama yeteneklerinin sınanması için daha uygun bir  ortam sunmaktadır.

Haberin Devamı

Buna ek olarak, Linux ve Linux altında çalışan programlama araçları ücretsiz olarak ya da çok küçük bir ücret karşılığı lisanslı olarak elde edilebilir. Böylelikle insanların maddi sınırlarını zorlamaksızın bu yarışmaya hazırlanmalarına ve bu yarışmaya katılabilmelerine olanak tanınmaktadır. Yarışmamızın en önemli özelliği Linux ortamında düzenlenen ilk yarışma olmasıdır. Hatta ACM (Association for Computing Machinery) nin yarışmalarında Linux’a geçişi dahi bizden sonra olmuştur.

Yarışmacıların C veya C++ ile programlama seçeneğinin sunulması ise yarışmacılara bir esneklik sağlayacaktır. Bu dillerin seçilmesinin nedeni ise bilişim dünyasında çok yaygın olarak kullanılmalarıdır.

Haberin Devamı

Web adresi:
http://www.cclub.metu.edu.tr

e-posta adresi:
hot-line@cclub.metu.edu.tr

Tel:(312) 210 55 30
Fax(312) 210 12 59

Yazışma adresi:

ODTÜ Bilgisayar Topluluğu,
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü B-111
06531 ODTÜ / Ankara

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!