Sezer, gözaltındaki Genel Müdür Vekili'ni veto etmiş

Güncelleme Tarihi:

Sezer, gözaltındaki Genel Müdür Vekilini veto etmiş
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2005 10:32

Yolsuzluk iddiasıyla gözaltına alınan EÜAŞ Genel Müdür Vekili Önder Piyade'nin, asaleten bu göreve atanmasına ilişkin kararname, 2 kez Cumhurbaşkanı Sezer'den döndü.

Haberin Devamı

Rüşvet aldığı ve yolsuzluğa karıştığı iddiasıyla önceki gün gözaltına alınan Elektrik Üretim AŞ'nin (EÜAŞ) Genel Müdür Vekili Önder Piyade'nin, asaleten bu makama getirilmesine ilişkin kararnamenin, "bu göreve atanması uygun bulunmamıştır" yazısıyla iki kez Cumhurbaşkanı'ndan döndüğü belirtildi.

28 ŞUBAT'TA GİTTİ, AKP İLE GELDİ

Enerji Bakanlığı'nın bünyesinde çeşitli kademelerde görev alan, irticai kadrolaşma krizi yaşanan 28 Şubat sürecinde görevinden uzaklaştırılan Piyade, AKP yönetiminin parlak bürokratlarından biri olarak EÜAŞ'ın başına getirilmek istendi.

Ancak Köşk'e 2003 yılı içinde gönderilen ilk atama kararnamesi, Cumhurbaşkanı Sezer tarafından gerekçe belirtilmeksizin hükümete iade edildi.

Buna karşın Hilmi Güler, Piyade'nin vekâleten de olsa görevinde kalmasında ısrarcı oldu.

Haberin Devamı

İKİNCİ KEZ VETO

Alınan bilgilere göre, "vekil" durumunun yaratacağı sıkıntı dikkate alınarak Piyade'nin asaleten atanmasına ilişkin ikinci bir kararname hazırlanarak Köşk'e gönderildi.

Bu kararname de iade edilince, Güler, vekâlet süresinin daha fazla sıkıntıya neden olmaması için Piyade'nin bir aylık izne ayrılmasını sağladı.

Bir ayın sonunda yeniden görevine dönen Piyade, bir yılı aşkın süre boyunca EÜAŞ'nin başında kaldı. Böylece AKP hükümetinin Köşk'ten dönen atama kararnamelerine bir çözüm olarak geliştirdiği "vekâleten görevlendirme" yönteminden yararlanan isimlerin arasına Piyade de katılmış oldu.

"YILIN BÜROKRATI ÖDÜLÜ" ALDI

Piyade ve Güler'in isimleri, TÜSİAV'ın geçen yıl eylül ayında düzenlediği 9. Üstün Hizmet ve Başarı ödülleri töreninde bir kez daha yan yana geldi.

Güler "Yılın Bakanı", Piyade ise "Yılın Bürokratı" ödülünü aldı. Elektriğe zam yapmaması ve fiyat istikrarını sağlaması nedeniyle "yılın bürokratı" seçilen Piyade'ye plaketini bizzat Güler verdi.

Güler'in Piyade'ye plaket verdiği tarihlerde, bürokratların telefonlarının dinlenmesini de içeren "teknik takip" devam ediyordu.

BELGELER SAVCILIĞA VERİLDİ

Enerji Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgilere göre, Piyade ve EÜAŞ üst yönetimine ilişkin müfettiş incelemesi 8 Temmuz 2004 tarihinde başladı.

Haberin Devamı

Bakanlık, Teftiş Kurulu soruşturma raporu özelliği taşımadığı halde, rüşvet dahil kuvvetli bulgular içeren ilk bulguları tespit raporu şeklinde Güler'e iletti. Güler, bulgu ve iddiaların ciddiyetini dikkate alarak dokümanları eylül sonunda savcılığa intikal ettirdi.

PİYADE'NİN DAHA ÖNCEKİ GÖREVİ

Orman Genel Müdürlüğü'nde 1980 yılında devlet memurluğuna başlayan Önder Piyade, TEDAŞ'ta Özelleştirme Daire Başkanlığı görevinde de bulundu.

Piyade, EÜAŞ'ın başına getirilmeden önce TEDAŞ'ta (Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ) Genel Müdürlük görevindeydi.

(Milliyet)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!