Bozkıra açılan lezzet yelkeni

Lezzetli meze ve ara sıcaklarla tüm bünyeleri, yeme-içmeye karşı savunmasız bırakan balık restoranları, sezon itibarıyla altın dönemini yaşıyor. Türkiye’nin üç bir yanındaki sahillerden Başkent’e ulaşan taze deniz mahsulleri, usta ellerde karşı konulamaz tatlara dönüşüyor.

Haberin Devamı

Meze ve ara sıcaklara odaklanan mekanlarda, ana yemeğe ulaşamadan tıka basa doymamak elde değil. Özellikle ara sıcak menüsünde klasik olanın dışına çıkan mekanlar, kalori dolu saatler yaşatabiliyor. İç Anadolu’nun orta yerinde taze deniz mahsullerini, sıradışı reçetelerle sofraya sunan restoranlar bulabilmek büyük nimet... Balığı, iskender kebap ile birlikte düşünebilir misiniz? Hele yoğurt ve deniz mahsulleri konusunda benim gibi evham sahibi biriyseniz, menüden bu ürünü seçme konusunda uzun uzun düşünmeniz gerekebilir. Öte yandan menüsüne balık iskender ekleyebilen bir restoranın, bu cesur davranışı yabana atılmamalı. Bu hafta meze ve ara sıcak konusunda Başkent için “sıradışı” sayılabilecek denemelere imza atan bir balık restoranını ziyaret ettim.

Haberin Devamı

Bozkıra açılan lezzet yelkeni

KARA FIRINDA ARNAVUT DOLMA

Reşit Galip Caddesi’nde yaklaşık 1,5 yıldır hizmet veren Yelken Balık Seyfi, konuklarını şık dekorasyonu ile karşılıyor. Tabii biz mekanın fiziki koşullarını bir kenara bırakıp, menüsüne odaklanalım. Yelken’de konuklara ilk olarak pul biber ve kekik ile çeşnilendirilen zeytinyağının içinde Hatay yöresinden gelen kırık zeytinler ikram ediliyor. Mini gobit ekmeklerinin eşlik ettiği zeytinler, kısa sürede tükeniyor. Kısa bir soluklanmanın ardından tezgaha uğrayıp, mezelerinizi seçmeniz gerekiyor. Sipariş ettiğim kalabalık meze tabağında, kendilerine yer bulan çeşitlere şöyle bir bakalım. Hamsi parçaları eklenen iç pilavın lahana yapraklarına sarılması ile oluşturulan hamsili lahana sarma Karadenizlilerin ilgisini çekebilir. Kapya biberin içinde buluşan istridye mantarı, karides, kalamar ve karışık deniz ürünleri; Arnavut dolma adını alıyor. Kara fırında odun ateşinde pişirilip, dinlendirilen dolmalar soğuk meze kategorisinde sunuluyor. Mekanda; soğan, domates suyu ve karışık deniz ürünlerini pazı yaprağının içinde buluşturan hoş bir sarma çeşidini deneyebilirsiniz. Denediğim sarma ve dolmaları sıralarken yelken sarmayı da unutmamak gerekiyor. İncecik levrek fileto ile sarılan karides bacağı, ekşili bir sosla çeşnilendiriliyor. Balıkesir Burhaniye’den geldiğini öğrendiğim zeytinyağı ile birlikte servis edilen mezenin tadına bakabilirsiniz.

Haberin Devamı

HAVYARDAN TARAMA, AKYADAN PASTIRMA

Bodrum’dan gelen kapariler de meze tabağımdaki yerini aldı. Baskın bir tada sahip olan salamura kapari, ilginç bir deneyim. Türkiye’de yoğun biçimde bulunmasına karşın tüketimin büyük bölümünü Avrupa ülkeleri yapıyor. İtalyan mutfağının popüler katkılarından biri olan kapariyi en azından deneyebilirsiniz. Havyar, süt ve ekmek parçalarının yoğrulması ile oluşturulan taramanın, mekanın spesyellerinden biri olduğunu hatırlatmak gerekiyor. Yelken Balık Seyfi’de akyadan yapılan pastırmayı tadabilirsiniz. Zıpkınlı avcılar için atik ve zor hedeflerden biri olan akya balığı, pastırma haline getiriliyor. Su altında teslim olmamak için verdiği büyük mücadele ile tanınan akyanın, pastırma versiyonuna hafif çemen ekleniyor, zeytinyağı ile birlikte servis ediliyor. Meze tezgahında iri takozlar halinde bekleyen lakerdaya dilim soğan ve zeytinyağı arkadaş oluyor. Üretim sürecindeki sırrını merak ettiğim lakerda, makul tuz oranı ile iz bırakan mezelerden arasındaki yerini aldı.

Haberin Devamı

KREMALI KALAMAR IZGARA

Mekanda ara sıcak faslına etkileyici bir girişi yapmak istiyorsanız ilk önerim kesinlikle kalamar ızgara olacak. Tavadaki halini de sevdiğim fakat doğru marinasyon ile lokum kıvamına getirilebilen kalamarı, una bulayıp kızgın yağa atmanın haksızlık olduğunu düşünmeden edemiyorum. Yelken’de denediğim “etine dolgun” kalamar ızgara tam not aldı. Üzerine eklenen krema ve kaşar peynirli sos, kalamarı leziz bir ara sıcağa dönüştürüyor. Görüntüsü ya da kokusu nedeniyle herkesin yıldızının barışmadığı ahtapot, mekanda soya katkılı ekişi bir sosla servis ediliyor. Bütün bir bacak, vantuzları üzerinde ızgaraya atıldıktan sonra sos ekleniyor. Canlı görüntüsü nedeniyle karşı önyargısı olanlar dahi ahtapot ızgarayı deneyebilir. Tereyağı içinde eritilen parmesan peyniri ile buluşan kuşkonmaz, ara sıcak faslının arasına sıkıştırılabilir. Etsi, dolgun görünümü ve farklı tadı ile Ege’nin kök lezzeti şevketibostana karşı mesafeli duran bünyeler, mekanda süzme yoğurt ve atom biberle servis edilen versiyonunu deneyebilir. Ayrıca, tuzsuz asma yaprakları ile kaplanan sardalya, ara sıcak kategorisindeki favorilerim arasına girdiğini söyleyebilirim.

Haberin Devamı

BALIKTAN İSKENDER KEBAP

Çok sayıda seçeneğin ardından, şaşırtıcı bulduğum ve ilk kez denediğim ara sıcaklara gelelim. Menüde balık beğendi adı ile kendine yer bulani lezzet, iki farklı üretim aşaması ile ortaya çıkıyor. Közlenmiş patlıcan, un ve süt ile hazırlanan beğendi tabağın altına seriliyor. İkinci safhada ise kırmızı ve yeşil biberlerle beraber tereyağında sotelenen karides parçaları beğendinin üzerindeki yerini alıyor. Balık beğendi, karides sevenlerde alışkanlık yapabilir. Yelken, “susamlı kebap” yakıştırması ile ünü Türkiye’ye yayılan Ankara simidine alternaif olabilecek bir ürünü de menüsünde barındırıyor. Balık simidi adı verilen üründe, karışık deniz mahsullerine biber eklenerek ince bir hamurun içine sarılıyor. Simit gibi halka şeklini alan hamur, üzerine susam ilave edilerek odun ateşinde pişiriliyor. Soya sosuyla servis edilen balık simidi denenmeye değer... Menünün en ilginç üyesi ilan ettiğim balık iskenderi sona sakladım. Bursa’dan Türkiye’ye nam salan kuzu etli iskender kebap, Yelken’de lagos ya da levrek filetoları ile yapılıyor. Kibrit patateslerin üzerine serilen balık etlerine; salça, domates ve tereyağından oluşan sos ekleniyor. Yoğurtla birlikte servis edilen balık iskenderi şaşırtıcı ve cesur bulduğumu belirtmem gerekiyor. Bu kadar meze ve aras sıcağın tadına baktıktan sonra benim için balık yiyebilmek olası görünmüyor. Fakat meze ve ara sıcak çeşitleri arasından eleme yapmanız durumunda balıkların da tadına bakma şansınız olabilir.

Haberin Devamı

Yelken Balık Seyfi, tatlı kapanışı ihmal edemeyenler için seçme özgürlüğü tanıyan bir menüye sahip... İlk önerim manda kaymağı ile birlikte servis edilen ayva tatlısı olacak. Bordo renkteki ayvaların içi, mayhoş Amasya elmasından elde edilen rende ile dolduruluyor. Adapazarı’ndan gelen kabağın tadına bakmak için uygun bir sezonda bulunuyor. Yarım ay şeklinde dilimlenen kabak, yumuşaklığı ile dikkat çekiyor. Üzerine ceviz parçacıkları eklenen tatlıya manda kaymağı eşlik ediyor. Kahve, tarçın ve süt karışımından oluşan dondurmanın üzerine çikolata sosu eklenerek sunulan mokamat pie, sohbete gelmiyor. Erimeden mideye indirmek gerekiyor. Hamurlu tatlı sevenler ise mekanın çıtır çıtır cevizli baklavasının tadına bakabilir. Sütlü tatlı tercih edenler için Yelken’de kazandibi bulunuyor.

MENÜDE NE VAR

- Mezeler 10-15 TL
- Şevketibostan 30 TL
- Balık beğendi 25 TL
- Balık simit 25 TL
- Balık iskender 25 TL
- Tatlılar 10 TL

Yazarın Tüm Yazıları