En büyük sorun bilgisizlik

Güncelleme Tarihi:

En büyük sorun bilgisizlik
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2014 11:05

MS hastalığına dikkat çekmek, MS’li kişilere yol arkadaşlığı yapmak amacıyla yola çıkan "Gülümseten Turne" 2015’te 8 ilde daha moral dağıtacak. Projede ünlü sanatçılar Dolunay soysert, Özgür Ozan ve Ferdi Akarnur yer alıyor.

Haberin Devamı

Beyin ve omurilik hastalığı olan MS, belirtileri kişiden kişiye farklılık gösteren, henüz nedeni bilinmeyen ve tedavisi bu aşamada yüzde 100 sağlanamayan bir hastalık. Türkiye’de yaklaşık 40 bin MS hastası olduğu tahmin ediliyor. Hastalık konusunda bilinçlendirme çalışması yapmak için harekete geçen Novartis ve MS Derneği "Gülümseten Turne" yapma kararı aldı. Samsun, Trabzon, Bursa, Kocaeli, İzmir, İstanbul, Ankara, Elazığ, Malatya, Konya ve Hatay’daki etkinliklerle 5 bin 500 MS hastasına ulaşıldı. "Gülümseten Turne" 2015’te 8 ilde daha moral dağıtacak. MS hastalığına dikkat çekmek için hazırlanan skeçlerde rol alan sanatçılar şöyle konuştular:

GÜLÜMSEMEK GEREKİYOR

Dolunay Soysert: "Başınıza gelen hastalık sizi kötü etkileyebilir; ancak bu proje ile hayata nasıl devam etmeniz gerektiğini anlatıyoruz. Mutlaka gülümsemek gerektiğini, hastalıkla ancak bu şekilde baş edilebileceğini söylüyoruz. Bu hastalık maalesef tek başına üstesinden gelinebilecek bir hastalık değil. O nedenle ailelerin bilinçlendirilmesi de çok önemli."

Haberin Devamı

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Özgür Ozan: "Hastalığa yakalanan kişi öncelikle kendisini iyi hissetmeli. Hastalık erken teşhis edildiğinde hayatınıza normal olarak devam edebiliyorsunuz. Bunu bilmek çok önemli. MS’li hastalarla ilgili evlenemez, işe gidemez gibi düşünceler çok yanlış. Belki henüz tam tedavisi yok; ama hastalığın ilerlemesini durdurmak mümkün. Bu proje ile ben beyin, arkadaşlarım göz ve kalp oluyor. Kişiye nasıl davranmaları gerektiğini ilginç skeçlerle anlatıyoruz."

İSTİSMARA ÇOK AÇIK

Ferdi Akarnur: "Aslında herkes potansiyel bir MS hastası olabilir. 15-40 yaş arasında yakalanılan bu hastalıkta en büyük sorun bilgisizlik. da herkesin potansiyel bir MS hastası olduğunu, 15 ila 40 yaşları arasında yakalanılan bu hastalıkta en önemli sorun bilgisizlik. Kişi maalesef hastalığa yakalandığını öğrendiğince çok büyük bir mutsuzluğa kapılıyor. Üstelik istismara çok açık bir alan bu. Çünkü bilgi eksikliği bulunduğundan insanlar otlarla, farklı karışımlarla iyileşebileceklerini düşünüyorlar. Hatta bazı insanlar bu konuyu ticari hale bile getirmiş. Oysa bu tür şeylere girmeden mutlaka ilaç tedavisi yapılması gerekiyor. MS hastalarının en büyük sorunu işsizlik. Oyun içerisinde yer alan sosyal güvenlik uzmanlık uzmanımız, MS hastalarının çalışabileceği iş sahaları hakkında bilgi veriyor. Bu açıdan projenin çok verimli olduğuna inanıyorum."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!