Rusya’dan jest

Güncelleme Tarihi:

Rusya’dan jest
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2014 16:53

Ruble düşünce alıcılar hücum etti, Rusya buğdayını korumaya alıyor. Rusya’nın hububat ihracatına getireceği ek vergiden Türkiye, Mısır, Hindistan ve Ermenistan kapsam dışı bırakılacak. Türkiye en çok Rusya’dan buğday ithal ediyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin hububat ithalatının yarısından fazlasını karşılayan Rusya ihracata ek vergi getiriyor. Rusya hükümetinin iç piyasayı korumak amacıyla uygulayacağı ek vergiden Türkiye’nin muaf tutulacağı açıklandı. Rusya hükümetinin vergi kararından hemen sonra beyanda bulunan Rusya Tarım Ürünleri İhracatçılar Birliği, Rusya’dan en fazla buğday satın alan Türkiye, Mısır, Hindistan ve Ermenistan’ın kapsam dışı bırakılacağını söyledi.

Türkiye’nin yeni buğday vergisinden etkilenmeyeceğini Rusya’daki Tarım Ürünleri Denetim Kurumu “Rosselhoznadzor” da doğruladı.Türkiye’nin yılın ilk on ayındaki 1.8 milyar dolarlık hububat ithalatının 1 milyar doları Rusya’dan yapılmıştı.

Rusya’dan jest

Haberin Devamı

İHRACAT HIZLI YÜKSELDİ
Rusya’da Başbakan Dmitry Medvedev, hükümet yetkilileri ile yaptığı toplantıda, bu yılki yüksek hububat rekoltesine karşılık rublenin değerindeki keskin oynamalar ve dünya piyasalarındaki yüksek fiyatlar nedeniyle ihracatın sert şekilde yükseldiğini ve ülkenin stoklarına sahip çıkması gerektiğini belirtti. Rusya buna göre geçen hafta başlatılan gayrı resmi ihracat sınırlamalarının kapsamını genişletmeye ve iç ihtiyaçlarını garanti altına almaya çalışıyor.

Başbakan Yardımcısı Arkady Dvorkovich, Medvedev ve yetkililerle yaptığı toplantıda, “İhracat vergisi hakkında karar için bir tasarı hazırlayacağız, 24 saat içinde tamamlanacak” dedi. Medvedev, onaylaması için Dvorkovich’in tasarıyı teslim etmesini istedi. Sektör kaynakları Rusya’nın ihraç edilecek buğdayın demiryolu yüklemelerini geçen hafta kestiğini belirtti. Ülkede demiryolu taşımacılığından tek yetkili Rusya Demiryolları konu hakkında yorum yapmadı. Bundan önce de kamu gıda güvenliği kurumu ihraç edilecek bir hububatı sıkı denetime alarak ihracatını kısmen engellemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!