Tunus'ta yeni cumhurbaşkanı Sibsi

Güncelleme Tarihi:

Tunusta yeni cumhurbaşkanı Sibsi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2014 07:56

Tunus'ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini laik Bida Tunus Partisi lideri El Baci Kaid es Sibsi (88) kazandı.

Haberin Devamı

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Tunus Yüksek Seçim Kurulu, seçiminin ikinci turunda, oyların yüzde 55,6'sını alan Sibsi'nin cumhurbaşkanı seçildiğini açıkladı.

Tunus Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Şefik Sarsar, düzenlediği basın toplantısında, seçiminin ikinci turunda Nida Tunus Partisi lideri Sibsi'nin 1 milyon 731 bin 529 oyla yüzde 55,68, geçiş dönemi Cumhurbaşkanı Muhammed el-Munsıf el-Merzuki'nin ise 1 milyon 378 bin 513 oyla yüzde 44,32 aldığını ifade etti.

Seçime katılım oranının yüzde 60,11 olduğunu aktaran Sarsar, 50 bin 585 oyun geçersiz sayıldığını, 28 bin 755 boş oy kullanıldığını kaydetti.

Sandıkların kapanmasının ardından Sibsi'nin kampanya sorumlusunun zafer ilanı üzerine parti genel merkezinde kutlama yapılmıştı. Sibsi yaptığı konuşmada, Tunuslulara "birlikte çalışmaları gerektiğini" söyleyerek, ülkeye istikrar getireceğine dair söz vermişti. Sibsi, "Bundan sonra kimseyi dışlamadan, birlikte çalışmalıyız" diye konuşmuştu.

Haberin Devamı

Tunusta yeni cumhurbaşkanı Sibsi

Geçiş dönemi cumhurbaşkanı Merzuki

Ülkede 23 Kasım'da düzenlenen seçimin ilk turunda Sibsi yüzde 39,4, Merzuki yüzde 33,4 oy almıştı.

Tunus'ta, Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali'nin 2011'de Arap Baharı sonrası devrilmesinin ardından ilk defa cumhurbaşkanlığı seçimi yapılmıştı.

Bin Ali zamanında partisi kapatılan ve Fransa'ya kaçmak zorunda kalan Marzuki ise 2011'den bu yana geçici cumhurbaşkanı olarak görev yapıyordu.
Sibsi ise Zeynel Abidin Bin Ali yönetiminde görev almıştı.

EN NAHDA ADAY GÖSTERMEDİ
Tunus politikasında 2011'den bu yana önemli rol oynayan ve "Ilımlı İslamcı" olarak nitelendirilen En Nahda Partisi seçimlerde aday göstermemişti.

En Nahda lideri Raşid El Gannuşi, 'kutuplaşmanın derinleşmesini veya ülkenin bölünmesini önlemek istediklerini' söylemişti.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!