Otomotivde artık yönünüzü öndeki sanal araç gösterecek

Güncelleme Tarihi:

Otomotivde artık yönünüzü öndeki sanal araç gösterecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2014 01:12

İngiliz Jaguar ve Land Rover Grubu (JLR), 360 derecelik görüş açısı sunan yeni teknolojisiyle dikkat çekiyor. Araç içindeki sütunları şeffaf hale getirerek kör nokta riskini bitiren bu teknoloji de en dikkat çeken ise ‘Hayalet Araç’ modu. Bu mod sayesinde aracın ön camında beliren yarı şeffaf sanal aracı takip ederek yönünüzü bulabiliyorsunuz.

Haberin Devamı

OTOMOTİV sektöründe teknolojinin hızına kimse yetişemiyor. Markalar yoğun rekabette öne çıkmak için her geçen gün yepyeni teknolojileri tüketicilerinin beğenisine sunuyor. Öyle ki yakın gelecekte artık sürücüsüz araçların bile

Otomotivde artık yönünüzü öndeki sanal araç gösterecek
devreye gireceği ortada. Bunun yanında yeni güvenlik teknolojileriyle artık markalar gelecekte ‘ölümsüzlük’ vaadinde de bulunuyor. Bunlar uzun vadede hayatımıza girecek teknolojiler ve sistemler. Peki hayatımıza kısa vadede girecek son teknolojiler ve sistemler neler? İşte geçtiğimiz hafta Hintli Tata’nın bünyesindeki İngiliz otomotiv devi Jaguar ve Land Rover (JLR) Grubu, yakın zamanda yeni modellerinde kullanacağı ilginç bir sistemi daha doğrusu teknolojiyi tanıttı. Yeni Jaguar XJ sedan modelinde tanıtılan bu sistemle bildiğiniz anlamdaki ön camlar sona eriyor, yerini bilgisayar ekranına bırakıyor. Yeni sistemin teste başarılı bir şekilde tamamlandı.

Haberin Devamı

ŞEFFAF SÜTUNLAR
Daha çok lüks, sportif ve arazi araçlarıyla tanınan İngiliz grup, son dönemde güvenlik alanına yaptığı yatırımları artırdı. Bu doğrultuda geliştirdiği ‘360 derece sanal şehir ön camı’ isimli yeni bir sistemle güvenlik adına çok önemli bir adım atılmış oluyor. Öncelikli olarak bu yeni teknoloji ile sürücü, ön camı tavana bağlayan sütunlar yokmuş gibi etrafı görebiliyor. Bu çerçeveler aracın iç kısmında aracın dışına yerleştirilmiş kamera görüntüleri gerçek zamanlı olarak yansıtabiliyor. Yani şeffaf hale geliyor. Bu kadarla da kalmıyor, aracın 360 derece çevresinde yayalar, bisikletliler ve diğer araçlar tespit edilerek ön cama yansıtılan HUD (head-up display-baş üstü göstergesi) sistemine bağlanarak belirginleştiriliyor. Çarpışma riski olduğu anda bunlar öne çıkarılarak alarm veriliyor.

OYUNLARDAN AŞİNAYIZ
Bu yeni sistemde dikkat çeken en önemli teknoloji ise yeni jenerasyon ‘Head-up display’ olan ‘Hayaleti takip et’ isimli navigasyon sistemi. Aslında bilgisayar oyunlarından aşina olunan ‘Hayalet Araç’ teknolojisi bu sistemle gerçek hayata taşınmış oluyor. Bu teknoloji sayesinde, bir cihaz ile yolumuzu bulmak, trafik işaretlerine ve trafik yoğunluğuna dikkat etmek yerine, hayalet bir aracı takip etmemiz yeterli olacak. Ön camda görüntülenen ‘Hayalet Araç’ modu ile ekranda yarı şeffaf bir araba görüntüsü yansıtarak size navigasyon gibi fonksiyonlarda gitmeniz gereken yönü gösteriyor. Böylece orta veya ön konsoldaki navigasyon ekranına bakmadan sadece yola bakarak yönünüzü bulabiliyorsunuz. Ayrıca ön cam üzerinde görüntülenen uyarı imgeleri ile yayalara karşı size işaretli olarak uyarı yapıyor, böylelikle sürüş güvenliğini de üst seviyeye çıkıyor.

Haberin Devamı

Otomotivde artık yönünüzü öndeki sanal araç gösterecek

İndirimler bile cama yansıyacak

TABİ diğer taraftan bu kadar hareketli bir ön camla sürüş dikkat dağıtıcı da olabilir. Bu yüzden sistem fabrika ayarında kapalı olarak geliyor, sürücünün hareket yönüne göre etkinleşiyor. Bu teknolojinin bir sonraki aşamasında ön camda civardaki benzin istasyonlarındaki fiyatları, otoparklarda yer olup olmadığı gibi bilgiler de bu ekranlardan aktarılabiliyor olacak. Tabii bir kez oturduğunda arkasından reklamların da gelmesi çok mümkün. Sürüş sırasında yakındaki süpermarketin indirimlerinden de haberdar olmak zorunda kalabiliriz.

3 boyutlu model çıkarıyor

JAPON Toyota da büyük yatırımlarla geliştirdiği yeni jenerasyon haritalama ve görüntüleme teknolojileri ile kazasız bir geleceğin mimarı olmaya hazırlanıyor. Toyota, yeni güvenlik teknolojilerini 2015 yılında lanse edecek. Bu teknolojiler, 2017 yılının sonuna kadar Japonya, Kuzey Amerika ve Avrupa pazarlarında satışa sunulacak birçok Toyota modelinde yer alacak. Toyota’nın geliştirdiği yeni teknolojilerden biri Otoyol Sürüş Asistanı. Sürücü direksiyondayken aracın güvenli bir şekilde kontrol edilmesini sağlayan bu sistem, 110 km/s’ye kadar olan hızlarda otomobili otomatik olarak kontrol edilebiliyor. Otoyol Sürüş Asistanı özelliklerinden biri de, aracın güvenli bir şekilde şeridinde kalmasına yardımcı oluyor ve otoyollarda aracın diğer araçlar ile arasında güvenli bir mesafe kalmasını sağlıyor. Radarlı sistem yoldaki diğer araçları algılıyor ve güvenlik için gerekli hız ve mesafeyi koruyor. Şeritten çıkıldığında sürücüyü görsel ve sesli olarak uyaran Şerit Takibi Asistanı da, sürücüye en güvenli yolu çiziyor. Bu sistemde otomatik olarak ayarlanan direksiyon açısı da otomobilin diğer araçlarla yeterli mesafeyi koruması için devreye giriyor. Toyota tarafından geliştirilen bir başka sistem ise yüzeylerin 3 boyutlu modellerinin çıkarılmasını sağlayan Tek Fotonlu Lidar Sistemi. Milimetrik dalga radarlarına ve üç boyutlu kameralara sahip bu sistem objelerin şekillerini ve pozisyonlarını belirleyebiliyor. Aktif sensörler hem gece hem de gündüz kullanılabiliyor.Toyota’nın yenilikçi üç boyutlu Head-Up Display sistemi de aracın durumunu, trafik koşullarını ve yol tabela bilgilerini ön cama yansıtıyor.

Haberin Devamı

Otomotivde artık yönünüzü öndeki sanal araç gösterecek

Akıllı saat ile park

ALMAN otomotiv devi BMW de, araçların akıllı saatler aracılığıyla park edilebilmesini sağlayacak bir sistem geliştiriyor. Sensörle donatılmış elektrikli i3 modeli Ocak ayında Las Vegas’ta düzenlenecek 2015 Uluslararası Teknoloji Fuarı’nda tanıtılacak. Bu araç, akıllı saatlerle entegre edilmiş bir teknolojiye sahip olacak. Teknoloji sayesinde akıllı saatler üzerinden verilen komutlarla araç kendi kendini park edebilecek. BMW’ye göre sürücünün yapması gereken tek şey, akıllı saat üzerindeki “Uzaktan Kumandalı Park Yardımcısı” uygulamasını çalıştırmak. Sonrasında da araca düzgün park için komutlar vermek.

Haberin Devamı

Otomotivde artık yönünüzü öndeki sanal araç gösterecek


eozpeynirci@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!