AŞTİ’de 25 dakika stresi

Okurlar soruyor: “AŞTİ’de, 25 dakikada işinizi halledip, otoparka ücret ödemeden çıkmak mümkün mü?”

Haberin Devamı

AŞTİ’de 25 dakika stresi

Haklılar.
Zor, çok zor.
Hele ki bayramda, seyranda...
İmkansız.

* * *

Ankara Tüketici Mahkemesi’nin 2011’de verdiği kararla 50 dakikaya çıkarılan ‘AŞTİ ücretsiz otopark bekleme süresi’ geçen yıl sessiz, sedasız 25 dakikaya çekildi.
26. dakikanın bedeli, 7 lira.
Ta ki 1 saate kadar.
Sonrası her saate, 50 kuruş ilave.

* * *

26 dakikanın 7 lira, 7 saatlik park ücretinin ise 10 lira olduğu AŞTİ otoparkıyla ilgili okurlardan gelen şikayetler şöyle:

‘ORTA YOL BULUNMALI’

AŞTİ’ye, gün içinde binlerce araç giriş-çıkış yapıyor. Bu araçların büyük bir çoğunluğu ya yolcu uğurlamaya, ya da yolcusunu karşılamaya geliyor. Her iki durum için de gerekli olan minimum süre 30 dakikadır. Ancak, otoparkın fiyat tarifesinde yapılan ‘25 dakika’ düzenlemesinin tek hedefi var: ‘Her gelen araçtan 7 lira almak.’
Zaten giriş ve çıkışlarda çoğunlukla uzun araç kuyrukları oluşuyor. Bir de, 25 dakikadan önce çıkmayı amaçlayan sürücüler agresifleşiyor, acele ediyor. Bu iki durum da can sıkıcı sonuçlar doğuruyor. Araç parkının ve çıkışın 10’ardan 20 dakika zaman aldığı bir sistemde, 25 dakikalık ücretsiz kotası yetersiz. Daha önceleri 50 dakika ücretsizdi ve süre aşımında 5 lira ödüyorduk. 25 dakika çok kısa, 7 lira da çok fazla. Hatta resmen soygun. Buna bir orta yol bulunmalı.

Haberin Devamı

Taksicileri haraca bağlamışlar

DEĞNEKÇİ TERÖRÜ

AŞTİ’de otobüsten inip, taksi çıkışından çıktım. Bindiğim taksi AŞTİ çıkışına geldiğinde, bir değnekçi aracın önünü kesip 20 lira istedi. Sürücü bir süre direndi ancak değnekçi, ısrarla para istedi, vermemesi halinde aracı çıkarmayacağını söyledi. Baktım iş uzuyor, acelem de var, 20 lirayı verdim. Ancak böyle çıkabildik. Taksi şoförü, ‘Abi bu işin peşini bırakma, hakkını ara, bizi burada haraca bağladılar, paranı geri al’ filan diye yol boyu sözde bana yol gösterdi. Ankara, başkent...
Bu kentten başka yerde, şehirlerarası otobüs terminallerinin hiç birinde böyle taksi terörü -daha doğrusu ulaşım terörü- yaşanmamaktadır. Otobüsten inince evinize ulaşmak ya da bir yere giderken AŞTİ’ye ulaşmak, başlı başına sorundur ve pahalıdır. Buna ‘dur’ diyecek bir İçişleri Bakanlığı arıyoruz.
Metin ALTAY

Yazarın Tüm Yazıları