AVM'lere geçen yıl 1.6 milyar kişi geldi bu yıl tahmin 1.7 milyar kişi

Güncelleme Tarihi:

AVMlere geçen yıl 1.6 milyar kişi geldi bu yıl tahmin 1.7 milyar kişi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2014 11:55

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, yılın 10 aylık döneminde gerçekleşen metrekare başı cironun 601 lira olduğunu belirterek, "Sektörün 2014 yılını ortalama 70-75 miyar TL ile kapatmasını, 2015 yılında ortalama 90 milyar TL'lik bir ciroya ulaşacağını tahmin ediyoruz" dedi. AVM ziyaretçi sayısının geçen yıl 1,6 milyar olduğunu hatırlatan Belgü, 2014 yılı sonu itibariyle 1,7 milyar ziyaretçi sayısına ulaşılacağı öngörüsünde bulundu. Geçen yıl Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan bir vatandaş ortalama 21 kez AVM'ye gitmiş oldu.

Haberin Devamı

Sektörün 2014 yılını ortalama 70-75 miyar TL'lik bir ciroyla kapatacağını ifade eden Belgü, 2015 yılında ortalama 90 milyar TL'lik bir ciroya ulaşılacağı öngörüsünde bulundu. Belgü, AYD'nin AVM endeksi verilerinden hareketle 2014 yılının 10 ayı itibariyle en yüksek ciro artışının giyim kategorisinde gerçekleştiğini dile getirerek, bu kategoride ortalama artışın yüzde 11,9 olduğunu söyledi. AVM ziyaretçi sayısının geçen yıl 1,6 milyar olduğunu hatırlatan Belgü, 2014 yılı sonu itibariyle 1,7 milyar ziyaretçi sayısına ulaşılacağı öngörüsünde bulundu. Belgü, alışveriş tutarı olarak metrekare başına verimliliğinin, yılın 10 ayı itibariyle 601 TL olduğunu belirterek, tüketim alışkanlıklarının yılbaşı, sevgililer günü, bayram gibi özel günlerde artış gösterdiğine işaret etti. AVM ve perakende sektörünün ortalama mevcut istihdamının 400 bin civarında bulunduğunu, bu istihdamın yaklaşık 15 bin kişilik kısmının 2014 yılında yapıldığını bildiren Belgü, sektörün 2015'te 15 bin kişiye daha istihdam sağlayacağını ifade etti.

Haberin Devamı

10.5 MİLYON METREKAREYE ULAŞACAK

Belgü, kasım ayı itibariyle 2014'te açılan AVM sayısının 13'e ulaştığını belirterek, 2015 yılında da tahmini olarak 20-30 kadar AVM açılmasının planlandığını, ancak bu projelerin ne kadarının gerçekleşeceğinin öngörülemediğini söyledi. Yeni projelerin toplam yatırım değerinin ortalama 3 milyar dolar olacağını dile getiren Belgü, şunları ifade etti: "Açılacak yeni AVM'lerle şu anda 9,8 milyon metrekare olan kiralanabilir alanın 10,5 milyon metrekare civarında bir rakama ulaşacağını söyleyebiliriz. Bazı bölgelerde AVM yoğunlaşmasından söz etmek mümkün. Bundan sonraki süreçte yoğunluğun arttığı bölgelerde daha temkinli davranılması gerek. Ancak yeni açılan her AVM artık tüketici talepleriyle bütünleşen, çevreye duyarlı yapılar olarak inşa ediliyor. Zaten toplumla bütünleşmemiş bir işletmenin ayakta kalabilmesi mümkün değil."

YATIRIM 47.5 MİLYAR DOLAR

Hulusi Belgü, sektörde bugüne kadar gerçekleştirilen toplam yatırım miktarının 47,5 milyar dolar olduğunu, bunun 14 milyar dolarının yabancı sermaye kaynaklı olduğunu kaydetti. Yatırım tarafından bakıldığında yabancı yatırımcı ilgisinin devam etmekle birlikte bu ilginin iş geliştirmeden daha çok halen açık alışveriş merkezlerinin satın almasına dönük olacağı değerlendirmesini yapan Belgü, "2015 ve sonrasında alışveriş merkezlerinde yeniden yapılanma mimari güncellemeleri de görmeye başlayacağız. 7-8 yılı aşkın projelerde güncel ihtiyaçlara dönük revizyonlar başladı. Böylece daha güzel, konforlu, yenilenmiş çarşılarımızla tüketiciye hizmet sunulacaktır" diye konuştu.
Geçen haziran ayında düzenlenen İstanbul Shopping Fest kapsamında Tax Free (vergiden muaf) alışveriş toplamının yüzde 51 yükseldiği, kişi başı harcamada ise yüzde 24,14 artış sağlanarak ortalama 865 TL'ye ulaşıldığı bilgisini veren Belgü, yabancı kartlarla gerçekleştirilen alışveriş tutarının da 2013 yılındaki festivale göre yüzde 58 arttığı bilgisini verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!