Ayrıntıları Türk hükümetine sorun

Güncelleme Tarihi:

Ayrıntıları Türk hükümetine sorun
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2014 01:12

ABD, Türk hükümetinin, hakkında tutuklama kararı çıkarılan Fethullah Gülen’in iadesini isteyip istemediğine yönelik soruyu yanıtlamadı.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Washington’da düzenlediği basın toplantısında, Amerikalı bir gazeteci, “Türk mahkemesi, taraftarları hükümeti devirmeye çalışmakla suçlanan Gülen için tutuklama kararı çıkardı. Türk hükümeti iade istedi mi? İstedilerse, ABD Gülen’i iade eder mi” diye sordu. Psaki, bu tür soruları ilke olarak yanıtlamadıklarını söyledi.

Psaki, “Haberleri gördük. Politikamız gereği, Dışişleri Bakanlığı iade taleplerine ilişkin yorum yapmaz, iade talebi yapıldığını onaylamaz ya da iade talebi yapılmış olduğunu inkâr etmez. Ayrıntıları Türk hükümetine sormalısınız” dedi. Psaki, aynı gazetecinin “Türk hükümetinin ya da mahkemelerinin, hukuksal sistemi muhalifleri ve karşı fikirde olanları bastırmak için kullanıyor mu” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Bu konulara ilişkin kaygılarımızı daha önce dile getirmiştik. Bu özel konu için daha önce söylediklerimizden başka bir şey yok.”

Haberin Devamı

HRW’DEN ELEŞTİRİ

İnsan Hakları Gözlemevi (HRW) Türkiye Uzmanı Emma Sinclair-Webb de Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’yla ilgili kararı “Net gerekçeler olmadan şüpheli terör suçlamalarıyla gazetecilerin gözaltında tutulması, basın özgürlüğüne zarar veriyor ve Türkiye’nin uluslararası itibarını zedeliyor” diyerek eleştirdi. Bazı dış basın yorumları ise şöyle:

New York Times (ABD) Yakalama kararı Erdoğan’ın Gülen ve destekçilerinin kökünü kazıma kampanyasının son adımını temsil ediyor. Geçen yıl boyunca Erdoğan, Gülen’in takipçilerini Emniyet ve yargıdan tasfiye etti. Bu haftanın başında polis, Gülen’le bağlantılı kurumlara yönelik yeni bir operasyon kapsamında gazetecileri ve diğer kişileri gözaltına aldı.

Guardian (İngiltere) Türk yetkililer artık Washington’a (Gülen’in) sınırdışı edilmesi talebinde bulunabilir fakat böyle bir talep Türkiye’nin NATO müttefiki (ABD) ile gerilen ilişkilerini büyük ihtimalle baskı altına alır.

Times (İngiltere) Türkiye, ABD’ye ‘sınırdışı talebinde’ bulunabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!