'3.4 milyar dolarlık ihale kamuoyundan gizleniyor'

Güncelleme Tarihi:

3.4 milyar dolarlık ihale kamuoyundan gizleniyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2014 01:22

CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray soru önergesinde 3.4 milyar dolar gibi bir rakamla yürütülen füze savunma sistemleri ihalesinde Çin ile yapılan sözleşme görüşmelerin sürekli ertelenmesini sordu. Çıray ertelemelerle sürecin kamuoyundan gizlendiğini öne sürdü.

Haberin Devamı

TÜRKİYE topraklarının dış ülkelerden gelecek füze tehditlerine karşı korunması maksadıyla başlatılan “Uzun Menzilli Hava Savunma Füze Sistemi” ihalesi Meclis gündemine taşındı. CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Çıray, Çin’den alınacak füze sistemleri konusundaki uzatmaların nedenini sordu.

5 DEFA UZATILAN İHALE

Milyar dolarlık ihale için Çin’de faaliyet gösteren CPMIEC firması ile 26 Eylül 2013’de 3.4 milyar dolar bedelle sözleşme görüşmelerine başlama kararı alınmıştı. Savunma Sanayii İcra Komitesi’nde alınan karardan bu yana Çinli firma ile yapılan görüşmelerde sözleşmenin imzalanma süreci 5 defa uzatıldı. Son olarak kararın verilmesi 31 Aralık 2014 tarihine bırakıldı.

KAMUOYUNDAN GİZLENİYOR

Çıray, önergesinde, “İhalenin büyüklüğünü göstermek anlamında; İstanbul’daki 3. Boğaz köprüsü 2.5 milyar dolarlık bedeliyle tartışma konusu olurken, 3.4 milyar dolar gibi bir rakamla yürütülen bu savunma ihalesinde gelinen süreç, devamlı yapılan ertelemelerle birlikte kamuoyundan gizlenmektedir” görüşünü savundu. Çıray, bakan Yılmaz’a şu soruları yöneltti:

GERÇEK SEBEP NE?

“Füze savunma sistemi ihalesinde Çin ile yapılan sözleşme görüşmelerinin devamlı olarak ertelenmesinin nedenleri nedir? Türkiye’nin de üyesi olduğu NATO’nun savunma ağına Çin üretimi söz konusu füze savunma sisteminin entegrasyonu nasıl yapılacaktır?

YENİ TEKLİF VAR MI?

NATO müttefiklerinin en büyük çekincesi, Türk topraklarına Çin sisteminin yerleştirilmesinin ardından NATO’ya ait askeri bilgilerin Çin’in eline geçmesidir. Bu konuda nasıl bir önlem alınacaktır? Çin ile yürütülen görüşmeler esnasında ABD ve Avrupa’daki rakip firmalardan yeni bir teklif gelmiş midir?”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!