Fikret Otyam için '90'a 1 kala' doğum günü partisi

Güncelleme Tarihi:

Fikret Otyam için 90a 1 kala doğum günü partisi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2014 11:24

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Maltepe Belediyesi tarafından yazar ve ressam Fikret Otyam’ın 89. yaşını kutlamak amacıyla düzenlenen Doksana Bir Kala programına katıldı. Kılıçdaroğlu, Bir toplumun yaşam kalitesini belirleyen temel ögenin sanattır. Sanatına önem vermeyen hiçbir toplumun tarihte varlık gösterdiği bilinmiyor dedi.

Haberin Devamı

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın ev sahipliğinde Cevahir İstanbul Asia Hotel’de gerçekleştirilen doğum günü kutlamasına, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, Fikret Otyam’ın ailesi ve çok sayıda davetli katıldı.

Etkinlikte bir konuşma yapan Kılıçdaroğlu, bir toplumun yaşam kalitesini belirleyen temel ögenin sanat olduğunu belirterek, Sanatına önem vermeyen hiçbir toplumun tarihte varlık gösterdiği bilinmiyor. Sanat aslında düşüncenin yoğunlaşması demektir. Bazen bu bir resimdir, bazen bir filmdir, bazen bir karikatür, bazen bir roman, bazen bir öyküdür dedi.

Fikret Otyam’ı yıllar önce Cumhuriyet gazetesindeki röportajlarıyla tanıdığını dile getiren Kılıçdaroğlu, insanların Otyam’ın fotoğraflarıyla Güneydoğu’yu, bölgeyi, bölgenin dramını ve kültürünü tanıdığını söyledi.

Kılıçdaroğlu, sanatın gücünü vurgulamak için şu öyküyü anlattı:

"Alexandre Dumas romanını yazıyor, Paris’te bir gazetede günlük tefrika halinde yayımlanıyor. Parisliler sabahın erken saatlerinde gazete büfelerinin önünde bekliyorlar, romanın devamını okumak için. Yaz ayları geliyor, Alexandre Dumas gazetenin patronuna ’Ben tatile gideceğim, dönüşte romanı yazarım’ diyor. Patronu, ’Olur mu bütün Parisliler seni bekliyor, mümkün değil. Bitireceksin, ondan sonra’ diyor. Dumas, ’Bitirmeyeceğim’ diyor. Patronu, Dumas’yı mahkemeye veriyor. Dava görüşülürken, yargıç ’Sen Parislileri bekletemezsin, romanını bitirmek zorundasın’ diyor. Dumas, bir kağıt kalem getirilmesini istiyor, romanın aktörünün ismini yazıyor, ’Ayakları titredi, yere düştü ve öldü’, altına son yazıyor ve ’Götürün yayımlayın, roman bitmiştir’ diyor. Patronu, ’Ne yapıyorsun’ deyince, Dumas, ’Ben sana tatile gideceğimi söyledim’ diyor, iznini alıyor ve tatile gidiyor."

’SANAT BİR TOPLUM İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR’

Kılıçdaroğlu, sanatın bir toplumun yaşam kalitesini belirlediğini vurgulayarak, O nedenle sanat bir toplum için çok önemlidir. Sanatı olmayan bir toplumu düşünmek zaten mümkün değildir. Düşünceyi yoğunlaştırıyorsanız, bir şiirde bazen her şeyi yoğunlaştırabilirsiniz şeklinde konuştu.

Fikret Otyam’ın sanata katkı yapan önemli kilometre taşlarından biri olduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu, Bir dönem politik yazılarıyla, bir dönem sanatıyla, bir dönem resimleriyle sanat dünyamıza, röportaj dünyamıza, gazete dünyamıza damga vuran ender insanlardan biridir. 89’uncu yılı dolayısıyla kendisiyle aynı masada olmaktan, onunla aynı havayı teneffüs etmekten onur ve gurur duyduğumu belirtmek isterim diye konuştu.

Fikret Otyam adına bir müze açılmasının önemine işaret eden Kılıçdaroğlu, böylece Fikret Otyam adının kalıcılığını sürdüreceğini belirtti.

Sanatçı Fikret Otyam da, Bunun adı vefadır. Eğer birey vefa yoksa, toplumda vefa yoksa, bırakın gitsin kaya dibine. Ben, vefayla yaşadım, beni yaşatan insanların vefası, sevgisi olmuştur. Burada toplandık, güzel bir rüya görüyorum gibi oldu. Sağolun, hoşgeldiniz, ayaklarınıza bin sağlık diye konuştu.

Kemal Kılıçdaroğlu ve Ali Kılıç tarafından Fikret Otyam’a Fikret Otyam Sanat ve Eğitim Vakfının Vakıf Senedi sunulurken, Otyam doğum günü pastasının üzerindeki mumları üfleyerek, pastayı kesti.

Etkinlikte, gazeteci Nebil Özgentürk’ün Fikret Otyam için hazırladığı belgesel de gösterildi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!