Fethullah Gülen'e yakalama kararı

Güncelleme Tarihi:

Fethullah Gülene yakalama kararı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2014 02:01

14 Aralık Operasyonu’nda dün 12 kişiden 4’ü tutuklanırken kararda Fethullah Gülen için ‘Şüpheli’ denildi, ardından hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Haberin Devamı

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hasan Yılmaz’ın yakalama kararına yönelik talebi, 1. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Bekir Altun tarafından onaylandı. Yakalama kararının ardından Gülen hakkında Kırmızı Bülten çıkarılması için Adalet Bakanlığı’nca çalışmalara başlanacağı belirtildi. Mahkemeye gönderilen yakalama kararının talep yazısında şöyle denildi:

Fethullah Gülene yakalama kararı
Örgütten 4 tutuklama

İFTİRA, ÖRGÜT AMACI

“Maddi eser ve delilleri uydurmak, var olan bulguları gerçeğe aykırı yorumlamak suretiyle en az 31 kez TCK 26/7 maddeleri kapsamında kalan nitelikte iftira suçunun işlendiği, özellikle de bu mağdurlardan tutuklu kalan 10 müşteki ile gözaltına alınan 20 mağdur olmak üzere toplam 30 mağdura yönelik aynı zamanda TCK 109 kapsamında kalan iftira suretiyle kişinin hürriyetinden yoksun kılınması, örgüt yöneticisi olan şüphelilerin örgüt amacı doğrultusunda işlenen tüm suçlardan sorumlu iken örgüt üyesi olan kolluk görevlileri ile diğer medya çalışanlarının bizzat icra ettikleri ve yardım ettikleri eylemlerden sorumlu oldukları değerlendirilmesiyle...”
Başvuruda Gülen’e 3 suçlama yöneltildi:
- Cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak (TCK 109/2 maddesi uyarınca 2 yıldan 7 yıla kadar hapis)
- İftira sonucu mağdurun hapis cezası dışında adli veya idari bir yaptırıma uğramasına neden olma (267/7 maddesi uyarınca 3 yıldan 7 yıla kadar hapis)
- Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme (TCK 314/1 uyarınca 10 yıldan 15 yıla kadar hapis)

Haberin Devamı

YETERLİ BULGUYA ULAŞILDI

Savcı Yılmaz bu ifadelerinin ardından şöyle talepte bulundu: “Kamuoyunda Hizmet Hareketi olarak bilinen medya, ekonomi, bürokrasi alanlarında kanun ve nizamlara aykırı yapılandığı değerlendirilen suç örgütünün lideri şüpheli Fethullah Gülen’in 1998 yılında yurtdışına çıktıktan sonra bir daha ülkeye dönmediği, giriş çıkış kayıtlarından anlaşıldığı üzere halen ABD’de yaşayan şüphelinin atılı suçları işlediğine dair yeterli somut bulgulara ulaşıldığı uzun süreden beri yurtdışında olması nedeniyle kendisine ulaşılmasının mümkün görülmediği anlaşılmakla, şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarılması talep olunur.”

Fethullah Gülene yakalama kararı
Serbest bırakılan Dumanlı'dan önemli açıklamalar

Haberin Devamı

KIRMIZI BÜLTEN

Bir suçlunun uluslararası düzeyde aranması, yakalanması ve akabinde iade edilmesi amacıyla Interpol’e üye ülkelerin talebi üzerine, Interpol Genel Sekreterliği tarafından çıkartılır. Kırmızı Bülten’in geçerlilik süresi 5 yıl olup, her 5 yıl sonunda yenilenmesi üye ülkenin talebine bağlı olarak değişebilir.

İADE SÖZLEŞMESİ

Suçlu iadesi (geri verme), isteyen devlet adli makamlarınca yürütülen bir soruşturma, kovuşturma veya isteyen devlet mahkemelerince verilip kesinleşmiş bir mahkeme hükmü nedeniyle, istenilen devlet ülkesinde bulunan şüpheli, sanık veya hükümlünün isteyen devlete teslim edilmesidir.

ABD İLE İADE SÖZLEŞMESİ

Birçok ülke Kırmızı Bülten’i direkt olarak yakalama müzekkeresi kabul ediyor. ABD ve Kanada gibi ülkeler ise Kırmızı Bülten’i sadece suçlunun yer tespiti hükmünde uyguluyor. Gülen ile ilgili Kırmızı Bülten çıkması halinde ABD, sadece yer tespiti noktasında uygulayacak. Türkiye, direkt olarak ABD’den Gülen’in iadesini isteyebilir. Türkiye ile ABD arasında, 1980 yılında Suçluların İadesi (geri verme) sözleşmesi imzalandı. Ancak ABD, bu talebi reddedebilir.

Fethullah Gülene yakalama kararı
DIŞ BASIN KARARI ‘ACİL’ KODUYLA DUYURDU



BAKMADAN GEÇME!