Kulak zarında mikrocerrahi

Sevgili okurlar bu hafta konumuz kulak zarı ameliyatlarında kullanılan bir yöntem olan kıkırdak timpanoplasti.

Haberin Devamı

Bu yöntem kulak zarında delik olan hastalarda uygulanıyor. Bir mikrocerrahi yöntemi olan kıkırdak timpanoplastisini sizlerden gelen sorular doğrultusunda Ankara TOBB ETÜ Hastanesi doktorlarından Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Cem Özbek ile konuştuk.

- Öncelikle kulak zarı neden delinir?
- En sık neden özellikle çocukluk çağında geçirilen sık orta kulak enfeksiyonları. Bu enfeksiyonların bir kısmında kulak zarı delinebiliyor ve eğer doğru tedavi uygulanmaz ise delik kapanmayabiliyor. Bazen de doğru tedavi edilse dahi kalıcı delik olabiliyor. İşitme kaybı hem zarın delik olmasından, hem de yıllar içerisinde ortaya çıkan akıntılar nedeniyle kemikçik zincirdeki erimelere bağlı artabiliyor.

- Peki kulak zarı delikliği olan hastalar hangi şikayetlerle doktora başvuyor?
- Kulakta zaman zaman meydana gelen akıntı, işitme kaybı, kulak uğultusu ve bazen akıntılı dönemlerde ortaya çıkan kulak ağrısı en sık başvuru nedenlerini oluşturuyor.

Haberin Devamı

- İşitme kaybı sadece zar delikliğinden mi kaynaklanır?
- Bazı hastalarda sadece zar deliğine bağlı olabildiği gibi bazı hastalarda bununla birlikte kemikçiklerdeki erimeden kaynaklanabiliyor. Her akıntı orta kulakta bulunan kemikçiklerdeki erimeyi biraz daha artırıyor. Bazı kulaklarda ise kireçlenme benzeri özel durumlar da ortaya çıkabiliyor. Ameliyatlarda cerrahın her duruma karşı hazırlıklı olması ve bu durumu tedavi edebilecek deneyim ve bilgi birikimine sahip olması gerekiyor. Kulak mikrocerrahisi özel deneyim gerektiren bir alan.

- Hangi hastalara kulak ameliyatı gerekiyor veya hangi tip hastalığı olanlarda uygulanan bir yöntem?
- Ameliyat öncesinde yapılan odyolojik işitme tetkiki, işitme kaybının seviyesi ve şekli hakkında bilgi veriyor. Bazen daha detaylı bilgi edinmek istediğimizde bilgisayarlı tomografiden de faydalanıyoruz. Nihai karar ameliyatta karşımıza çıkan bulgulara göre veriliyor. Cerrahın her duruma karşı hazırlıklı olması gerekiyor.

- Mikrocerrahi dediniz, bu kulak burun boğaz uzmanlığında özel bir alan mıdır?
- Evet özel bir alan. Mikroskop kullanmaya, küçük alanda minik hareketlerle çalışmaya alışkın ve aynı zamanda da sabırlı olmanız gerekiyor. Kulak cerrahisi özel bir alan. Üç boyutlu anatomiye iyi hakim olmak gerekiyor.

Haberin Devamı

- Özel yöntem dediğinize göre bir de klasik yöntem olmalı. Bu yöntemler ve arasındaki farklar nelerdir?
- Evet kulak zarı ameliyatında klasik yöntemler vard. Klasik yöntemde, kulak arkasındaki kasın kılıfı veya kıkırdağın üzerindeki kılıf alınarak delik kapatılır. 1950’lerin ortalarından itibaren sıklıkla bu yöntem uygulanıyordu. Klasik cerrahide ne kadar deneyimli olursanız olun başarı oranı yüzde 80’ler civarında kalıyor. Yeni yöntemi yaklaşık 15 yıldır uyguluyoruz ve başarılı sonuçlarını gördük.

- Son olarak kulak sorunu olan hastalara iletmek istediğiniz bir mesaj var mıdır?
- Kulaklarında akıntı hisseden hastalar vakit kaybetmeden uzman bir hekime gitmeli. Ameliyat tarihine kadar kulaklarını sudan korumalı.

Haberin Devamı

OKUYUCU KÖŞESİ

Merhaba, 70 yaşındayım, bana 1990 yılında İzmir 9 Eylül Tıp Fakültesi’nde sol kulakta traansplasti (kulak zarım değişti) ameliyatı yapıldı. Son 2-3 seneye kadar idare ettim. Fakat yeni oluşan delinme nedeniyle zar kapanmadı. Her iki kulakta da işitme kaybım var. Bu timpanoplasti benim gibilere de yapılıyor mu? başarı oranı nedir? Operasyon ne kadar sürüyor. Hastanede yatma süresi nedir?
Yıldız SANCAK

- Yıldız Hanım, timpanoplasti kulak zarı ve orta kulaktaki hastalıklı dokuların temizlenme ameliyatıdır. Bu ameliyat size de uygulanabilir. Ancak genellikle yaş ilerledikçe şeker, tansiyon, kalp rahatsızlığı gibi başka hastalıklar da olabildiği için daha seçici davranıyoruz.

Haberin Devamı

CEM ÖZBEK KİMDİR

1967 yılında Ankara’da doğdu. Ortaokul ve liseyi Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin ardından ihtisasını Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tamamladı. Numune Hastanesi’nde ve Başkent Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak görev yaptıktan sonra 2010 yılında doçent unvanını aldı.

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA

Sevgili okurlar önümüzdeki hafta konumuz doğuştan kalp hastalıkları. Hem erken hem de geç dönemde belirti verebilen ve tedavisi ciddi önem taşıyan bu hastalıkta bebeğinizde doğumun ilk günleriyle birlikte morarma, sık nefes alıp verme, solunum zorluğu ve beslenme güçlüğü fark edebilirsiniz. Erken tanı ve erken ameliyatın hayat kurtarıcı nitelikte olduğu bu hastalıkta bebeğinizi zaman kaybetmeden Çocuk Kardiyoloji uzmanına götürmeniz hayati önem taşıyor. Bu önemli hastalığın belirtilerini, tanı ve tedavi yöntemlerini önümüzdeki hafta Acıbadem Ankara Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk ile konuşacağız. Sormak istediklerinizi hafta boyunca bana skalyoncu@hotmail.com adresinden ulaştırabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları