Vatandaşlık hakları da artık paraya bağlı

Güncelleme Tarihi:

Vatandaşlık hakları da artık paraya bağlı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2014 00:39

BU hafta aslında oldukça sıradan ve önemsiz görünen bir haber çok ilgimi çekti.

Haberin Devamı

Cornwall’da yaşayan Güney Afrika asıllı yat mühendisi Michael Engel, İngiltere vatandaşı bir kadınla evli olmasına rağmen ülkeden sınır dışı edilme tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştı.

İngiliz yetkililer hiç bir suç kaydı olmayan ve karısı Natalie ile olan ilişkisinin gerçek olduğuna dair de en ufak bir şüphe duyulmayan (çiftin on sekiz aylık bir de kızı var) bu adamı sadece ‘karısının yeterince parası olmadığı için’ ülkeden kovmak istiyordu.

Yetkililer Michael Engel’i Güney Afrika’ya geri gönderme yönünde aldıkları kararı 2012 yılının Temmuz ayında kabul edilen bir yasaya dayandırıyordu.

Bu yasaya göre yabancı eşleri ile birlikte İngiltere’de yaşamak isteyen İngilizler, yılda en az 18 bin 600 sterlin kazandıklarını ve ülkeye getirdikleri yabancıya bakabileceklerini kanıtlamak zorundaydı.

Ve memleketi Cornwall’da kocası Michael’in de yardımıyla küçük bir iç mimari ofisi işleten Natalie Engel bu parayı kazanamıyordu.

Haberde Engel çiftinin kararı temyize taşıdığı ve eğer Michael, İngiltere’de kalma hakkını elde etmeyi başaramazsa kızlarını da alıp hep birlikte Güney Afrika’ya yerleşmeyi planladığı belirtiliyordu.

* * *

Bu haberin dikkatimi çekmesinin nedeni İngiliz hükümetinin mantıksız göç politikalarının yarattığı problemlerin iyi bir örneği olması ya da hiç tanımadığım Engel ailesinin yaşadığı sıkıntılar değildi aslında.

Haberde dikkatimi çeken bir devletin, hem de eşitlikçi, demokrat ve modern geçinen bir devletin, açıkça vatandaşlarının temel haklarına bir değer biçebilmesi; zengin İngilizlere tanıdığı bazı hakları fakirlerin elinden alabilmesiydi.

İngiltere’de nüfusun yüzde 43’ü yılda 18 bin 600 sterlinden az kazanıyor.

Bu da eğer olur da bir yabancıya aşık olurlarsa, kendi ülkelerinde bir aile kurma fırsatını elde edemeyecekleri anlamına geliyor.

Kısacası İngiliz devleti vatandaşlarının neredeyse yarısının aile bütünlüğü hakkını potansiyel olarak gasp etmiş bulunuyor.

* * *

Gazetede kendine ufak bir yer edinen bu üzücü hikaye aslında sadece Engel ailesinin karşı karşıya kaldığı zorlukları değil; İngilizlerin göçe karşı açtıkları savaşta kendi vatandaşlık haklarını bile kaybetmeye başladıklarını ve ne yazık ki suç işleyen ve devleti sömüren göçmenlerle ilgili haberlerle dolu gazeteleri okurken bu gerçeğin farkına bile varamadıklarını gösteriyor.

Umarım kimseye zararı olmayan ve (az kazanıyor olsalar da devlet yardımı almaksızın geçinip çocuklarına bakmayı başarabilen) Engel ailesi, Güney Afrika’da kendilerine yeni bir hayat kurmak zorunda kalmaz.

Ama daha da önemlisi umarım İngilizler çok geç olmadan bu göç paranoyasının onlara ne kadar zarar verdiğini görmeyi başarırlar.

PS: Pazartesi günü iki haftalığına yıllık izne çıkıyorum. Şimdiden herkesin yeni yılını kutlarım

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!