İlk çeyrekte istihdamda istikrar bekleniyor

Güncelleme Tarihi:

İlk çeyrekte istihdamda istikrar bekleniyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2014 16:30

Manpower’ın 42 ülkeden 65 bin İK müdürü ve üst düzey yönetici ile Türkiye’den ise 1.000 temsili kamu ve özel sektör işvereni ile yaptığı 2015 birinci çeyrek İstihdama Genel Bakış Araştırmasına göre küresel istihdam piyasası genelindeki tahminler, üç ay önceye veya geçen yılın aynı dönemine kıyasla, işe alım hızında ciddi bir değişiklik olmayacağını gösteriyor.

Haberin Devamı

Araştırmada Türkiye için ilk kez bu çeyrekte istihdam piyasasının mevsimsellikten arınmış verilerine dayanan bir analiz yapıldı. Bu analiz kapsamında veriler; her yıl aynı zamanda meydana gelen istihdam dalgalanmaları olmaksızın gözden geçirildi. Buna göre Türkiye’nin 2015 birinci çeyrek Net İstihdam Görünümü +%20 olarak belirlendi. (Net İstihdam Görünümü, toplam istihdamda artış öngören işverenlerin yüzdesinden, önümüzdeki çeyrekte iş yerlerinde istihdam düşüşü bekleyen işverenlerin yüzdesi çıkarılarak hesaplandı.)

Bu tablo ile Türkiye’deki işe alım beklentileri, önceki çeyreğe kıyasla istikrarlı seyrini koruyarak önceki yılın aynı dönemine göre değişim göstermedi.
Beş bölgenin tamamındaki işverenler, önümüzdeki çeyrekte istihdam artışı tahmin ediyor. En güçlü istihdam piyasası, Net İstihdam Görünümü +%23 seviyesinde olan İç Anadolu bölgesinde tahmin ediliyor. Marmara ve Karadeniz +%21, Ege +%18 ve Akdeniz +%16.

Üretim öne çıkıyor
11 sektörün tamamındaki işverenler, önümüzdeki çeyrek boyunca istihdam seviyelerinde artış öngörüyor. En yüksek işe alım planı, işverenlerin +%32 Net İstihdam Görünümü ifade ettiği üretim sektöründe. Tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılık sektörü ile ilaç sektöründeki işverenler +%27 ve +%26 Net İstihdam Görünümü ile aktif iş piyasası tahmininde bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!