Bu müzik çocukluğumdan

Güncelleme Tarihi:

Bu müzik çocukluğumdan
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2014 01:12

Esin İris, kendisinden bir rap albümü beklenirken sürpriz yaptı, 70’lerin mutlu hippilerini günümüze taşıdı. Genç şarkıcı, “Yine Mavi” adlı çalışmayla dinleyicisine çokça neşe, biraz da hüzün vaat ediyor...

Haberin Devamı

“Yine Mavi” albümün hayırlı olsun. Albümün prodüktörü Samuray Gökçe, şarkılarda back vokal de yapmış. Nasıl tanıştınız?
- Teşekkür ederim... Samuray’la 9-10 yıldır arkadaşız. Stüdyoda tanışmıştık. O benim müzikal ikizim, ne hayal ediyorsam onda var. Ben şarkı yazarıyım, besteci değilim. Besteci Samuray. Albümdeki enstrümanların yüzde 80’ini o çaldı, kayıtları tamamladı, üstüne bir de vokal yaptı.

Seni yıllardır tanırım, zıpır birisindir. Bu albümde ise 70’lerin hippilerinin havası var. Aslında böyle biri miydin?
- Zıpırsın, eğleniyorsun falan ama hani eve gidip de yalnız kaldığında naif bir kız çocuğuna dönüyorsun ya, işte o zaman bu havaya bürünüyorsun...

Üzülünce de bayağı üzülüyormuşsun meğer. Sözlerden öyle anlaşılıyor...
- Güzel üzülürüm ama çok hızlı geçer. Çok vefasız bir insanım üzüntüye karşı. Hemen üstesinden gelirim.

YİNE MAVİ BENİM REPLİĞİM

Albümün adı neden “Yine Mavi”?

- “Oh yine mavi” benim repliğim. Bunalımın dibinde de olsam, güneş açıp da maviyi gördüğümde benim için konu kapanır. “Hayat devam ediyor” demek o çünkü. Bunu da arkadaşım fark etti, bir süre sonra slogan haline geldi aramızda...

Albüm kapağına da, “Bu Gece”nin klibine de bohem bir hava hakim...
- Albüm kapağında yağlı boya bir resim var, klipte de o havayı yakaladık. Demek ki benim ütopyam oralarda bir yerlerde geziyormuş.

Hep mi böyleydin, yoksa bu kız sonradan mı çıktı içinden? Rap söylüyordun son bıraktığımda...
- Birçok şey yapmak, denemek, sevdiğim bir şeydir. “Yeni” diye genellikle ürkersin ya bir şeyden, ben tam dersi yeniyi seven, sobanın sıcak olduğunu dokunarak öğrenen çocuğum. Rap dersen, kaç tane kadın vokal var ki yapabilen? Yapınca aniden tanınır hale geldim. Pop punk grubuyla da sahneye çıktım, alternatif rock da yaptım, electro rave de. Konsept yaratıyorduk, sahneye hemşire kostümüyle falan çıkıyordum! (Gülüyor) Acayip eğlenceli şeyler yapıyorduk ama anladım ki onların hepsi sahne performansıymış. Şarkıları yazdıkça, çalıştıkça benden bu çıktı.

Peki bu tını nereden kalmış kulakta?
- Çocukluğumdan hatırlıyorum. Uyanıyorum, mutfağa gidiyorum, annem kahvaltı hazırlıyor ve Türk sanat müziği şarkıları söylüyor. İnanılmaz söyler, korolarda yer alır ve bendir çalar. Benim için büyük mutluluktu o sabahlara uyanmak. Annemle birlikte şarkılar söylerdim. İlkokulda da Türk sanat müziği, Türk halk müziği ve pop müzik korolarındaydım. Zaten bende tür algısı hiç yok. Sırtımda Ramones yazısı, kısa mavi saçlarımla rap konserinde soul müzik söylediğimi hatırlıyorum.

Haberin Devamı

KORAY ABİM GİBİ

Çok fazla isimle düet yaptın bugüne kadar. Ama albümünde sadece Koray Candemir ve Samuray Gökçe’nin sesini duyuyoruz.

- Çünkü hep başkalarının projelerinde yer alan biriydim. Bu ise tamamen bana ait bir albüm. Aslında düet yapma fikri hiç yoktu. Samuray ile bunu hayata geçirmek beni kovuğumdan çıkardı. Koray ise çocukluğumdan bu yana deli gibi dinlediğim biri. Zaman içinde abim gibi oldu. Albüm kaydı zamanında “Yapılacak bir şey var mı?” dediğinde “‘Senin Şarkın’ için bir sesini alırım” dedim. Sesi çok güzel oldu, şarkı da büyüdü zaten.

Haberin Devamı

SİTEYE GİRMEYEN “ÜLKENİN ÇİVİSİ ÇIKTI” DİYORDUR

Albümün tanıtımı için “bugecebenimlekalmazmisin.com” sitesini açma fikri kimden çıktı?

- Promosyon konularını konuşurken çıktı bu fikir. Hınzırlık olsun işte! Girip bakmayan neler neler düşünüyordur, “Ülkenin çivisi çıktı” diyordur ama bakınca ne olduğu belli. “Bu Gece”nin klibi var sitede. Sözlerinde de bu cümle olunca tam oturdu. Ne niyetlerle açıyorlar bilmiyorum ama açınca dilini çıkarıp gülerek şarkı söylüyorlar. Site, bir eve gireceğini düşünürken hamama girmişsin de sana kese atıyorlarmış gibi bir his yaratıyor. (Gülüyor)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!