Soba zehirlenmelerine karşı uyardı

Güncelleme Tarihi:

Soba zehirlenmelerine karşı uyardı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2014 01:15

MANİSA Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Ziya Tay, yanlış kullanım ve ihmal nedeniyle olası şofben, soba, doğalgaz ve baca kaynaklı zehirlenmelere karşı vatandaşları uyardı. Özellikle kış günlerinde zehirlenme olaylarında artış olduğuna dikkat çeken Tay; bulantı, halsizlik, baş dönmesi gibi şikayetlerde sağlık ekiplerinin aranması gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Yakıt kullanımının arttığı kış mevsiminde soba, doğalgaz ve şofben zehirlenmelerine dikkat çeken Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Ziya Tay, çeşitli uyarılarda bulundu. Yakıtların eksik yanması ve ortamdaki oksijenin azalmasının zehirlenmeye yol açtığını belirten Tay, "Açığa çıkan karbonmonoksit gazı tatsız, renksiz ve kokusuz olması nedeniyle fark edilmiyor. Zehirlenme vücutta yer alan oksijenin azalarak karbonmonoksit ile yer değiştirmesi şeklinde gerçekleşiyor. Karbonmonoksit zehirlenmesinde ilk belirtiler genellikle baş ağrısı, sarhoşluk hissi, kulak çınlaması, yorgunluk ve bulantıdır. Diğer belirtiler arasında düşünmede güçlük, göğüs ağrısı, çarpıntı, uyuşma, deride renk değişikliği (kiraz kırmızısı), görme bozuklukları ve karın ağrısı sayılabilir" dedi.

Soba zehirlenmelerine karşı uyardı

YAPILMASI GEREKENLERİ SIRALADI
Bacalı şofben, soba ve kombilerin bakımlarını düzenli olarak yaptırılmasına dikkati çeken Halk Sağlığı Müdürü Tay, gece yatmadan önce sobanın mutlaka söndüğünden emin olunmasını istedi. Banyo ve mutfakta su ısıtmak için kullanılan tüp gazın evin dışında olması gerektiğini söyleyen Tay, karbonmonoksit gazından korunabilmek için kapı ve pencerelerin açık bırakılmasının gerekliliğine dikkat çekti. Ülkede bilgisizlik, yanlış kullanım yüzünden her yıl kış ölümlerin yaşandığını belirten Tay, "Lodos nedeniyle her yıl onlarca kişi özellikle sobadan olmak üzere karbonmonoksit gazıyla zehirleniyor. Zehirlenen kişiler, havası temiz yerlere taşınıp, hemen suni solunum yapılması ve vakit kaybetmeden oksijen verilmesi gerekiyor. Kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!