AYM’ye ilk atama

Güncelleme Tarihi:

AYM’ye ilk atama
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2014 01:51

Danıştay Genel Kurulu’nda yapılan oylamada en çok oyu alan Kadir Özkaya, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine atandı. Erdoğan’ın AYM’ye atadığı ilk isim olan Özkaya daha önce bu kurumda raportör olarak görev yapmıştı.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) ilk atamasını yaptı. Erdoğan, Danıştay Genel Kurulu’nca aday gösterilen üç aday arasından Danıştay üyesi Kadir Özkaya’yı AYM üyeliğine seçti. Özkaya, AYM raportörlüğü yaptıktan sonra anayasa değişikliği sonrasında 2011’de dönemin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nca, “160 üyeyle” birlikte Danıştay’a üye olarak seçilmişti. Özkaya, raportörlüğünü de yaptığı mahkemeye üye olarak geri döndü. 51 yaşında olan Özkaya, yasa gereği 12 yıl süreyle AYM üyeliği görevi yapacak.

Danıştay Genel Kurulu, 15 Aralık’ta emekliye ayrılacak olan Zehra Ayla Perktaş’ın yerine Köşk’e sunacağı 3 adayı dün belirlemişti. Kurul’da AYM üye adayı olarak Kadir Özkaya, İbrahim Berberoğlu ve Ülkü Erbük seçilmişti. Özkaya 54, Berberoğlu 35 ve Erbük 28 oy aldı. En yüksek oyu alan Özkaya’yı da Erdoğan üye olarak seçti. Yargı kulislerinde, AYM raportörlüğü de yapan ve muhafazakar kökenli olduğu belirtilen Özkaya’nın hükümete yakın ve seçilme olasılığı en yüksek isim olduğu öne sürülmüştü. Tarsus 1963 doğumlu ve 51 yaşında olan Özkaya, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünden 1985 yılında mezun oldu. Danıştay Tetkik Hakimliği’nin ardından 2005’te AYM Raportörü olan Özkaya 2010 anayasa değişikliğinin ardından yapılan ve 160 kişinin Yargıtay -Danıştay üyesi seçildiği seçimde 2011 yılında Danıştay üyesi olmuştu.

Haberin Devamı

KILIÇ MARTTA EMEKLİ

AYM Başkanı Haşim Kılıç ise 13 Mart 2015’te yaş haddinden emekliye ayrılacak. AYM’deki seçim takvimi ocak ayında başlayacak. Başkan, Genel Kurul tarafından üyeler arasından gizli oyla ve üye tam sayısının salt çoğunluğuyla 4 yıllığına seçiliyor. 17 üyeli AYM Heyeti’nden 9’unun oyunu alan başkan koltuğunu oturacak. Yargı kulislerinde, Hükümet’in Polis Akademisi eski Başkanı da olan Zühtü Aslan’nın başkan olmasını istediği iddia ediliyor. Erdoğan’ın 15 Aralık’ta görev süresi dolacak olan Zehra Ayla Perktaş’ın yerine Danıştay’dan yapacağı atama, iktidara yakın üyelerin sayısını 7’ye çıkaracağı konuşuluyor. Bu yeni üye de AYM Başkanlık seçiminde oy kullanacak. AYM’de başkanlık için adı geçen güçlü bir isim olarak da Başkanvekili Serruh Kaleli gösteriliyor. Seçimde oy kullanacak olan Haşim Kılıç’ın da Kaleli’den yana oy kullanabileceği savunuluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!