Erdoğan çok delikanlı

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan çok delikanlı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2014 01:19

Rusya Devlet Başkanı Putin, ‘Türk Akımı’na avrupa’nın kızacağını önceden bildiğini belirterek, “Erdoğan’a ‘İstersen Avrupalı kazları kızdırmayalım’ dedim. Ancak delikanlı (krepkiy mujik) Erdoğan istemedi” diye konuştu.

Haberin Devamı

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin, 1 Aralık’ta gerçekleştirdiği Türkiye ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile arasında geçen bir diyaloğun detaylarını dün düzenlediği yıllık basın toplantısında açıkladı. Ankara temasları sırasında ‘Türk akımı’ doğalgaz boru hattının inşa edilmesi kararı alınırken Avrupalı ülkelerin kızacağını önceden bildiğini söyleyen Putin, “Benim hiç şüphem yoktu. Erdoğan’a da söyledim. ‘Aramızda yaptığımız anlaşmayı şimdilik gizli tutalım, açıklamayalım, Avrupalı kazları kızdırmayalım. Yarın soluğu burada alırlar’ dedim. Ancak delikanlı adam (krepkiy mujik) Erdoğan, bizim kimsenin malını çalmadığımızı belirterek gizlemenin gereksiz olduğunu söyledi” dedi.

Vladimir Putin, ‘GüneyAkım’ yerine inşa edilecek ‘Türk Akımı’ boru hattı konusuna da geniş yer ayırarak, “Türkiye’den geçirilecek boru hattından daha garantilisi, daha güvenilir güzergah yok” açıklamasını da yaptı. Gazetecilerin “Rusya, Güney Akım projesinden vazgeçerek Türkiye’ye bağımlı hale getiriyor mu? sorusuna Putin şu ilginç cevabı verdi: “Dünyada her şey birbirine bağlı. Güney istikametinde doğalgaz boru hattı inşa etmek bizim yıllar önce planımızda zaten vardı. Türkiye bizim en güvenilir ortaklarımızdan biri. Aramızda ilk önce bildiğiniz gibi “Mavi Akım” doğalgaz boru hattı inşa edilmişti. Şimdi o boru hattı başarıyla işletiliyor. Geçenlerde ‘Güney Akım’ konusunda pürüz çıktığında Türkiye gelişen ekonomi olarak bizden daha fazla gaz talebinde bulundu. Biz Ankara’dan gelen bu talebe olumlu yanıt vererek, yeni boru hattı projesini Türkiye istikametine çevirme kararı aldık. İyi de yaptık. Böylece ilk başta Türkiye ihtiyaç duyduğu ilave doğalgazı bizden almış olacak. Türkiye üzerinden geçecek boru hattı Yunanistan sınırına ulaştığında ne olacağını bana sormayın. Onu Avrupa ülkeleri düşünsün. Ben sadece Türkiye üzerinden Avrupa sınırına dayanacak doğalgaz boru hattının en güvenilir ve ekonomik güzergah olduğunu söyleyebilirim.”

Haberin Devamı

KIBRIS’TA DENGE ŞART

Rusya’nın bir yandan Kırım’ı Ukrayna’dan kopararak kendisine bağlarken, diğer taraftan Kıbrıs konusunda tavrını değiştirip değiştirmeyeceği sorusuna da cevap veren Rusya lideri Putin, “Bizim Kıbrıs konusunda tavrımız değişmedi. Rusya, adada iki tarafın çıkarlarına hizmet edecek adil bir çözümden yanadır. Kıbrıs meselesinin çözümü için dengeli politika izlemeye devam edeceğiz. Tabi bunun yanı sıra hemen şunu da vurgulamak isterim. Biz Kıbrıs’ta en iyi ideal çözümün dıştan sunulan reçetelerle değil, iki toplumun arasında görüşerek bulacaklarına inanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Kriz en fazla 2 yıl sürer

BASIN toplantısında Rusya’yı sarsan mali krize de ayrı bir bölüm ayıran Putin, Rusya’da mali ve ekonomik krizin en fazla iki yıl süreceği tahmininde bulundu. Rusya’nın ilk başta mali krize sürüklenmesinde dış güçleri sorumlu tutan Rusya lideri, “Yakın perspektifte ruble daha fazla düşebilir mi? Düşebilir. Petrol fiyatları daha aşağı düşebilir mi? Düşebilir. Ancak bu trend sonsuza kadar devam edemez. Fizik kurallarına göre bildiğiniz gibi her inişin bir çıkışı vardır. Şimdiki krizin en geç 2 yıl içinde sona ereceğini tahmin ediyorum” dedi.

Ayının dişlerini söküp duvara asacaklardı

PUTİN, Ukrayna krizi ve Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlarla ilgili değerlendirmede Rusya’yı dişleri sökülmek istenen ayıya benzetti. Rus ayısının derisini duvara asmak istediklerini ifade eden Putin, “Dişlerini sökmek istiyorlar. Yeşillik yemesini istiyorlar. Kimseyi ısırmayınca da özgür bırakmayacaklar. Korkuluk yaparlar. Derisini duvara asacaklar. Nükleer silahlar önleyici güç oluşturuyor” dedi. Berlin duvarının yeniden kurulduğu yönündeki sorulara yanıt veren Putin, “Biz bunu yeni görmüyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!