Mecliste İzmir polemiği: "Kocaoğlu işbirliğine yanaşmıyor"

Güncelleme Tarihi:

Mecliste İzmir polemiği: Kocaoğlu işbirliğine yanaşmıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2014 01:28

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı 2015 yılı bütçe görüşmeleri, iki İzmirli milletvekilinin, kentsel dönüşüm polemiğine sahne oldu. AK Parti adına söz alan İzmir Milletvekili Aydın Şengül, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın kentsel dönüşüme engel olduğunu söyledi. Bunun üzerine söz alan CHP'li Mehmet Ali Susam ise Bakanlığın, Belediye'nin izinlerini geciktirdiğini, hükümetin İzmir'in yerel yönetiminin inisiyatif almasına karşı olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

TBMM'de devam eden bütçe görüşmelerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bütçesi görüşüldü. AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül, kentsel dönüşümde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yanlış yolda olduğunu öne sürerek "Sayın Kocaoğlu ısrarla 5393 sayılı belediye yasasının 73. Maddesine göre kentsel dönüşüm yapmak istiyor. Biz, hükümet olarak bu yasanın çok eksikleri olduğunu görerek 6303 saylı kentsel dönüşüm yasası çıkarttık. Kocaoğlu bu ısrarından vazgeçmeli; aksi taktirde İzmir'de kentsel dönüşümde mesafe alınamaz" diye konuştu. İzmir'de CHP li Buca, Menemen, Narlıdere gibi belediyelerin hükümetle ortak çalışma yürütmesine rağmen Aziz Kocaoğlu'nun buna yanaşmadığını söyleyen Şengül, "İzmir'de bakanlıkla çalışmak isteyen ilçe belediyeleri var. Onlara yetkileri devrediyoruz ve onlarla işbirliği içerisinde devam ediyoruz. Ama, büyükşehir belediyesinin ciddi anlamda neden böyle bir işbirliği içerisindesiniz diye baskısı var. Artık bu çatışmayı bir kenara bırakıp hepimiz kentlerimizle işbirliği içerisinde nasıl çalışmalar yapabiliriz, onun çalışmalarını yapmamız gerekir. Bakanlığımızın ve yerel yönetimlerin işbirliği ile inanıyorum ki kentlerimizi o hayal ettiğimiz şehirlere en kısa sürede döndürebileceğiz" dedi.

SUSAM YANIT VERDİ
Şengül'ün konuşmasının Meclis'i yanlış bilgilendirdiğini söyleyerek itiraz eden Susam, Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu'dan söz aldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kentsel dönüşümle ilgili çok somut taleplerinin olduğunu hatırlatan Susam, "Kentsel yenilemede Belediyecilik Kanunu'ndan gelen yetkilerin ve izinlerin kendisine verilmesini, inisiyatif tanınarak, belediyenin projeleri hızla bitirmesini istiyor. Bir de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kent yenileme projelerini daha doğru bir çizgiye oturtma konusunda iş birliği yapmasını istiyor. İzmir'in temel sorunlarından bir tanesi, iktidarın İzmir'in yerel yönetimlerinin anlayışına saygı gösterip yerinden yönetim anlayışına saygı duymaması, şaşı bakmasıdır" diye konuştu.

Mecliste İzmir polemiği: Kocaoğlu işbirliğine yanaşmıyor

"İŞ BİRLİĞİNE İZMİR'İN MALLARINDAN BAŞLAYALIM"
Kenti geliştirmede el birliği yapmak güzel bir söylem olduğunu ifade eden Susam, "Sayın Şengül'ün 'Birlikte yönetelim' anlayışına elimizi uzatırız ama iktidarın da bu bakışını değiştirmesi elzemdir, zorunludur. Buna da İzmir'in mallarının dağıtılması konusunda yapmış olduğu haksızlıktan başlamalıdır. Bu noktada, İzmir, iktidarın, iş birliğinde samimi el uzattığı, kentin birlikte yönetilmesinde yerel yönetimin inisiyatifine saygı duyup merkezi idarenin yerel yönetime destek vermesi şeklindeki demokratik kurallar içerisindeki yönetim anlayışını hayata geçirmesiyle olur" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!