Anadolu evleri ŞAHA KALKTI

Güncelleme Tarihi:

Anadolu evleri ŞAHA KALKTI
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2014 01:19

Konut fiyatları son 1 yılda sadece İstanbul’da değil , Gaziantep, Kayseri, Şanlıurfa, Muğla, Trabzon ve Ankara’da da yüzde 20’inin üzerinde zamlandı. Suriye’den Türkiye’ye kaçanların talebi doğu ve güneydoğuda, zengin Arapların talebi İzmir, Antalya, Trabzon ve Muğla’da fiyat artışını tetikledi. Markalı konut pazarının büyüdüğü Ankara ve Kayseri’de metrekaresi bin 200 liradan ucuz ev bulmak zorlaştı. TSKB Gayrimenkul Değerleme’nin Hürriyet’e özel yaptığı araştırmaya göre fiyat artışında İstanbul’u da geride bırakan iller var.

Haberin Devamı

GAZİANTEP KAZANDIRDI


Doğu ve güneydoğu illeri incelendiğinde konut yatırımcısına en çok kazandıran il olarak Gaziantep öne çıkıyor. İstanbullu müteahhitlerinde yatırım için seçtikleri şehirde evler yatırımcısına bir yılda ortalama yüzde 20 kazandırdı. Diyarbakır, Urfa ve Gaziantep’te Suriye’den gelen vatandaşların da yoğun etkisi görüldü. Diyarbakır’da Kayapınar, Yenişehir ve Bağlar öne çıkarken, Gaziantep’de Şehitkamil ve Şahinbey öne çıktı. Urfa’da ise Karaköprü, Haliliye ve Eyyübiye öne çıktı. Gayrimenkul değerleme uzmanları bu illerdeki kiraların da son 1 yılda yüzde yüzde 20 ile yüzd 100 arasında yükseldiğine dikkat çekti.

Anadolu evleri ŞAHA KALKTI

Haberin Devamı

KAYSERİ’DE SATIŞLAR DÖVİZLE

Türkiye geneline bakıldığında dolar ve Euro bazında satış kiralamaların yapıldığı il olan Kayseri özelinde son yıllarda gözle görülür gelişim gösteren ilçeler başlıca Talas ve Melikgazi olarak değerlendirilebilir. TSKB Gayrimenkul Değerlemenin araştırmasına göre Talas ilçesinde standart nitelikte dairelerin yüzde 25 fiyat artışı oldu. Melikgazi ilçesinde ise; ilçenin üst gelir seviyesine yönelik konutların yoğunlaştığı bölge haline gelmesi de dikkate alındığında, konut projeleri ve nitelikli konut üretiminin yaygınlaştığı görüldü. Konut birim değerlerinin metrekare başına 1400-1500 lira aralığında olduğu bölgede lüks projelerde ise birim değerleri 2 bin liraya kadar çıktı. Son yıllarda markalı konut pazarındaki büyüme ile dikkat çeken Ankara’da da konuta yatırım yapanlar 1 yılda yüzde 20 kazandı. Başkentte ev fiyatları en çok Gölbaşı, Çankaya ve Sincan’da arttı.

Anadolu evleri ŞAHA KALKTI

YABANCILAR BU İLLERDE

Son yıllarda Körfez ülkeleri başta olmak üzere yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisi katlanarak artıyor. Yabancılar İstanbul’un yanında Muğla, Antalya, İstanbul, Bursa, İzmir, Trabzon’da da ev sahibi oluyor. Hatta 2014 yılında metrekare bazında Muğla ve Antalya yabancıya satışta İstanbul’u geride bıraktı. Yıl içinde Muğla’dan yaklaşık 1 milyon metrekare, Antalya’dan 685 bin metrekare, İstanbul’dan 645 bin metrekare, Bursa’dan 365 bin metrekare, İzmir’den 287 bin metrekare, Trabzon’dan ise 95 bin metrekare gayrimenkul alımı yapıldı. Yabancılardan gelen talep bu illerdeki fiyat artışını tetikledi.

Haberin Devamı

Anadolu evleri ŞAHA KALKTI

İSTANBUL’UN ÖNE ÇIKAN İLÇELERİ

TSKB Gayrimenkul Değerleme Müdürü Ozan Kolcuoğlu, Istanbul gayrimenkul piyasasının kamu yatırımları ile hızlı bir gelişim gösterdiğini söyledi. Kolcuoğlu, ulaşım bağlantılarının artırılması, yeni bölgelerin yaşam alanlarına açılması, 3. Havalimanı, Marmaray, Kuzey Marmara Otoyolu ve Sahil Park alanlarının düzenlenmesi ile birlikte bazı ilçelerde talebin arttığını ve fiyatların da yükseldiğini dile getirdi. İstanbul’un öne çıkan ilçeleri şöyle;

Zeytinburnu: Marmaray projesinin ilk etki alanlarındaki konut fiyatlarındaki değişime ve gelişime bakıldığında; Zeytinburnu ilçesinin en çok etkilenen bölge oldugunu göülüyor. Kentsel dönüşüm ile birlikte Marmaray bağlantısının ilçeye ulaşması ve yaklaşık 500 bin metrekare alan üzerine kurulması planlanan kent parkı projesi ile birlikte Zeytinburnu’na olan talep arttı ve fiyatlarda 2013 aynı dönemine göre yer yer yüzde 20’e yakın yükseldi. Konut projelerindeki metrekare satış rakamlarının ortalama 3-5 TL aralığında olduğu ilçede sahildeki lüks konut projelerinde ise İstanbul ortalamasının üzerinde seyir etmekte olup, ortalama 12 bin TL civarında bir satış rakamı sağlanmıştır.

Haberin Devamı

Sancaktepe: Üsküdar – Sancaktepe Metro hattı inşaası ile Sancaktepe’de konut fiyatlarında yüksek artışların yaşandığı görülüyor. Önceki yıllarda metrekaresi 1.500-2 bin T olan daire fiyatları günümüzde metro hattının inşası ve markalı konut geliştiricilerinin bölgeye gelmesi ile birlikte 3-4 bin TL aralıklarıda satılıyor.

Anadolu evleri ŞAHA KALKTI

Kayabaşı: 3. Havalimanı ile gelişime hız katan Kayabaşı bölgesi Başakşehir ilçesi’nin de en hızlı gelişen bölgesi haline geldi. Bölgedeki markalı konut projelerinde metrekare satış fiyatlarının 3 bin 500-4 bin 500 TL aralığına ulaştığı, geçen yıla göre yaklaşık yüzde 10-15’lik bir artışın oldugu görülüyor. Ayrıca Kayaşehir bölgesinde planlanan Sağlık Kampüsü ve Bio İstanbul projesi oldukça büyük kapasiteli bir proje olup, yakın çevresinin sağlık tesisi ihtiyacını fazlasıyla karşılayacak niteliğe sahip olacak

Haberin Devamı

Karaköy: Denize yakınlığı, tarihi binaları ve ulaşım olanaklarıyla şehrin en merkezi noktalarından biri olmasına rağmen uzun bir süre büyük yatırımcıların ilgisini çekemeyen Karaköy’de küçük yap-satçılarla başlayan emlak hareketleri giderek büyük yatırımcıların radarına girmeye başladı. Bölgenin Salıpazarı Kruvaziyer projesinin de geliştirilmesi ile beraber bölgede önemli bir turizm potansiyelinin oluşması bekleniyor.Bölgedeki bir diğer önemli değişim ise Haliç Tersanesi Projesi. Tarihi Haliç Tersaneler Bölgesi’nin yat limanına dönüştürülmesi planlanan projede 70’er yat kapasiteli iki yat limanı, 400’er oda kapasiteli 5 yıldızlı otel, cami, AVM ve otopark yapılması planlanıyor. 2013 yılında hızlı bir şekilde devam eden otel yatırımları 2014 yılında da devam etmiş ve etkilerinin yoğunlukla Karaköy, Kabataş, Galata, Beyoğlu bölgelerinde olduğu görüldü. Son dönemde alınan ruhsatlar dikkate alındığında, inşaatların tamamlanması ile tahmini yaklaşık 2 bin oda kapasiteli yeni konaklama tesisleri yer alacak. Beyoğlu Belediyesi’nden alınan bilgilere göre; aralarında Galata ve Kasımpaşa Mevlevihanesi, Turabi Baba Kütüphanesi ve Karaköy Voyvoda Karakolu gibi yapıların bulunduğu yaklaşık 5 bin yapı yenilendi. Bölgede satış fiyatları önceki yıllarda ortalama metrekare fiyatlar 4-5 bin TL iken, son bir yılda Salıpazarı Kruvaziyer projesi ve bölgedeki otel gelişimi ile birlikte metrekare fiyatları ortalama 9 bin TL’ye kadar yükseldi.

Haberin Devamı

Ev fiyatları yüzde 17 arttı

Reidin.com ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından hazırlanan emlak endekslerinin 2014 Kasım ayı raporuna göre, satılık konut fiyatlarında bir önceki yıla göre en yüksek artış İstanbul’da gerçekleşti. Rapora göre, “Türkiye Kompozit Satılık Konut Fiyat Endeksi”nde bir önceki aya kıyasla yüzde 1.15, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.10 artış oldu. Bir önceki senenin aynı ayına oranla, yıllık satış fiyatlarındaki değişimlere bakıldığında, yüzde 21. 58 ile en yüksek artış İstanbul ilinde, yüzde 8.79 ile en düşük artış ise Bursa’da gerçekleşti.

galagoz@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!