Fitch'ten Türk bankalarına dış borç uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Fitchten Türk bankalarına dış borç uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2014 01:22

Kredi derecelendirme kurumu Fitch'ten Türk bankalarına uyarı geldi. Fitch Türk bankalarının kısa vadeli döviz cinsinden fonlamaya bağımlı olduğunu belirterek "dış borç 2008 sonundan bu yana neredeyse üçe katlandı" dedi.

Haberin Devamı

Uluslararası derecelendirme şirketi Fitch, Türk bankalarının 2015 yılında daha zor koşullarla karşı karşıya kalacakları uyarısı yaptı.

"Türk bankaları daha zor 2015’le karşı karşıya kalacak; görünüm durağan" başlıklı bir değerlendirme yayımlayan Fitch, ılımlı ekonomik büyüme, mevduatta rekabet ve aktif kalitesinde hafif bozulma gibi nedenlerle, 2015 yılında Türk bankalarının daha sert koşullarla karşı karşıya kalacaklarını vurguladı.

Fitch, buna karşın, güçlü sermaye ve kârlılık nedeniyle görünümün durağan olacağını belirtti.

BANKALAR İÇİN EN BÜYÜK RİSK DÖVİZ
Fitch bankalar için en büyük riskin sektörün kısa vadeli döviz cinsinden fonlamaya olan bağımlılığı oldğunu belirtti. Fitch'ten yapılan açıklamada "Temel senaryomuzda ekonomik büyümenin orta vadede son dönemdeki yüksek oranların altında kalmaya devam edeceğini öngörüyor. Yüksek faiz oranları ve mevduat için rekabet fonlama maliyetlerii yukarı itecek. Ancak kredilerin geçmişte başarılı şekilde yeniden fiyatlanması nedeniyle marj baskısı ılımlı seviyede kalacak. Türk bankalarının döviz yükümlülükleri istikrarlı şekilde arttı. Dış borç 2008 sonundan bu yana neredeyse üçe katlandı ve daha kısa vadeli hale geldi. Bu durum yatırımcı güveninde ani değişikliğin bankaların piyasaya ulaşımı üzerinde potansiyel etkisini ciddi şekilde artıyor" denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!