Dünya Mirası Gezginleri sizi bekliyor

Haberin Devamı

Bir süre önce Dünya Mirası Gezginleri Derneği Başkanı Atilla Ege ile röportaj yapmıştım. Ülkeler ve şehirler, her gün daha da büyüyen turizm pazarından pay almak ve de kendilerinde bulunan kültürel değerleri koruyup gelecek nesillere aktarmak amacı ile UNESCO Dünya Mirası listesine girmek için çok büyük çaba harcıyor. Bizim ülkemizde de 13 Dünya Mirası ve 52 Dünya Mirası adayımız var. İşin güzel yanı miraslarımızdan biri olan Bergama ile adaylarımızdan 4’ü Efes, Birgi, Foça ve Çandarlı İzmir il sınırları içinde. Ancak bu konuda kamuoyunda yeterli bilinç henüz oluşmamış...
Dünya Mirası Gezginleri Derneği, İzmir’de düzenli olarak her ay kültür toplantıları yapmaya karar vermişler. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da desteklediği projede yer alan turizmci Emre Gezgin toplantılarda, UNESCO Dünya Mirasları konusunda bilgi verildikten sonra bir de ülke tanıtımı yapmayı düşündüklerini anlatıyor. O ülke hakkında bilgileri tazeleyecek ve de o ülkede bulunan Dünya Mirasları’nı öğretecekler.
Toplantıların ilki, yarın saat 19.00’da Rönesans Otel’de yapılacak. İlk ülke Uzak Doğu’nun parlayan yıldızı Vietnam. 2000 yıllık tarihi, 1000 yıllık işgalcilerden kurtulma savaşları ile bu kahraman ülkenin tarihine kısaca bir göz attıktan sonra doğal ve kültürel değerlerini slaytlar eşliğinde bu ülkeyi tanımak, ülkemize ve dünyamıza daha yakından bakmak mümkün olacak. Kısacası yarın akşamki Dünya Mirası toplantısına davetlisiniz...

Haberin Devamı

KONUŞMANIN GÜCÜ
Çok sevdiğim bir söz vardır. 18. yy.da yaşamış Amerikalı Senatör Daniel Webster, “Eğer bir şekilde sahip olduğum tüm güç elimden alınsa ve sadece birini seçmeme izin verilse kesinlikle ‘Konuşma Gücü’nü seçerdim. Çünkü sadece bununla diğerlerini de kolaylıkla geri kazanabilirdim” demiş.
Aynı bu sözde olduğu gibi, konuşma ve doğru bir iletişimin önemine inanan İzmir’in köklü sivil toplum kuruluşu İzmir Rotary Kulübü, her yıl Liselerarası Güzel Konuşma Yarışması düzenliyor. Hem de 48 yıldır... Bu yıl da 40 lise ve dengi okuldan katılan öğrenciler ön elemeden geçti ve finale kalan 10 öğrenci, 16 Aralık’ta Yaşar Üniversitesi’nde yarıştı.
Benim de içlerinde olduğum jüri üyeleri için seçim çok da kolay olmadı açıkçası. Çünkü, yarışmacı gençlerin konuya hakimiyetleri, ifade zenginlikleri, Türkçe’yi kullanımları müthişti. Yine de 3 gencimiz öne çıkacak performans sergilediler ve Urla Hakan Çeken Anadolu Lisesi’nden Tuana Tuzman, Atakent Anadolu Lisesi’nden Furkan Anık ve Özel Işıkkent Anadolu Lisesi’nden Ata Sunucu ilk üçe girdi.
Doğrusu, gençlerimizi dinlerken çok heyecanlandım ve gurur duydum. Uzun yıllar televizyon ya da canlı platformlarda konuşmalar yapan biri olarak bu işin nasıl büyük bir cesaret ve özen istediğini iyi biliyorum. O nedenle henüz lise öğrencisi olan bu yetenekli, cesur gençleri ve başkan Hakan Pekin başta olmak üzere İzmir Rotary Kulübü’nü yürekten kutluyorum.

Yazarın Tüm Yazıları