Tango için 2 kişi gerek

Güncelleme Tarihi:

Tango için 2 kişi gerek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2014 22:17

TÜRKİYE ile ilişkiler ve üyelik müzakereleri Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları’nın önceki günkü toplantısına damga vuran konular arasında yer aldı.

Haberin Devamı

Son dönemde AB’nin eleştirilerinin yoğunlaştığı alanlarla ilgili başlıkların açılıp açılmaması konusunda üye ülkeler arasında tam bir bölünme yaşandı, “Tango için 2 kişi gerek” yorumu yapıldı. Türkiye’deki son gelişmeler bağlamında yaşanan gerginliğe rağmen ‘Yargı ve Temel Haklar’ (23) ve ‘Adalet, Özgürlük ve Güvenlik’ (24) başlıklarının açılmasına yönelik giderek artan bir destek var. Toplantıda oluşan tablo şöyle:

13 ÜLKEDEN DESTEK

Bu iki başlıkta müzakereye geçilmesinin yararlı ve gerekli olduğu 13 ülke tarafından vurgulandı. Başlığın açılmasını ve sonuç bildirisinde bu konuya spesifik atıf yapılmasını en çok isteyen ülkeler Almanya, Fransa ve Lüksemburg olurken bu 3 ülkeyi İngiltere, İsveç, Danimarka, Letonya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Belçika, Romanya, Macaristan ve Slovenya izledi.
İspanya, İrlanda, Malta, Finlandiya, Bulgaristan ve Hırvatistan sessiz kalmayı tercih etti.
Başlıklara destek verenlerin çabaları Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan, Avusturya üçgenine takıldı.
Portekiz ve Litvanya, Fransa tarafından bloke edilen ‘Ekonomik ve Parasal Politika’ (17) başlığının açılması gerektiğini vurgulayan ülkeler oldu.
Hollanda, AB’nin yaptığı yardımları gündeme taşımasıyla dikkat çekti. Hollanda, bu yardımların Türkiye’nin AB ilke ve standartlarına uyumuna bağlı olarak aktarılmasının mümkün olup olmadığının incelenmesini istedi.

ERDOĞAN SİZE DER Kİ

Başlıkların açılması gerektiğini savunan ülkelere karşı çıkan Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in toplantıda, “Neyi müzakere etmeyi düşünüyorsunuz? Türkiye’de kadın ve erkeğin eşit olup olmadığını mı? Seçimlerden hemen önce Twitter’ın yasaklanarak ifade özgürlüğünün ihlal edilip edilmeyeceğini mi? Binlerce hâkim ve savcının yerinin değiştirilip değiştirilmeyeceğini mi? Eğer müzakereyle Erdoğan’ı doğru yola yönlendireceğinize inanıyorsanız size ‘Kendi işinize bakın’ der” şeklinde bir konuşma yaptığı öğrenildi.

SUSAMAYIZ, ÇÜNKÜ

AB Dönem Başkanı İtalya’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Sandro Gozi de toplantı sonrasındaki basın toplantısında, genişleme gibi ortak bir süreçte Türkiye konusunda endişe bildirmenin kendi işleri olduğunu ifade ederek, “Tango için 2 kişi gerekiyor. Doğru yolda dans etmeyi sürdürmek istiyorsanız, ki AB’nin Türkiye için doğru yol olduğuna inanıyoruz, endişelerimizi dile getirmezlik edemeyiz ve susamayız çünkü sürece bağlıyız” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!