Bu da "Yavaş zeytinyağı"

Güncelleme Tarihi:

Bu da Yavaş zeytinyağı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2014 01:28

İZMİR'in Seferihisar İlçesi'nde, 'yavaş zeytinyağı' adı verilen geleneksel taş baskı yöntemiyle zeytinyağı üretimine başlandı.

Haberin Devamı


Seferihisar Belediyesi ile Seferihisar Doğa Okulu'nun yaklaşık iki yıl süren ortak çalışmalarında bölgedeki zeytinyağı üretim biçimleri mercek altına alındı. Çalışma sonucunda en lezzetli ve sağlıklı zeytinyağını üretmek için ağacın yetiştirilmesinden yağın şişelenmesine kadar geçen süreci kapsayan 20 farklı kriter belirlendi. Üretimde ilçedeki yaşlı zeytin ağaçlarının korunmasının da sağlanması hedeflendi. Bu kriterlerle uygun 'yavaş zeytinyağı' adı verilen, geleneksel taş baskı yöntemiyle taş değirmende sıkımı yapılarak elde edilen ilçede ilk üretim, Orhanlı Taşbaskı Zeytinyağı adı altında tüketiciye sunuldu. Orhanlı Taşbaskı Zeytinyağının Doğa Okulu'nun kurduğu 'yavasdukkan.net' adlı internet adresinden sipariş edilebileceği belirtildi
Seferihisar'ın zeytin ilçesi olduğunu söyleyen Belediye Başkanı CHP'li Tunç Soyer, "Binlerce yıldır ilçemiz ekonomisinin önemli bir kısmını zeytinyağı oluşturuyor. İki yıl önce temellerini attığımız Seferihisar Doğa Okulu'nun araştırmaları sonucunda geleneksel zeytinliklerle ilgili yepyeni şeyler öğrendik. Ege'nin geleneksel zeytinlikleri yalnızca bir tarım alanı değil aynı zamanda korunması gereken doğal bir ekosistem. Öyle ki, yaşı yüzlerce yılı geçen zeytin ağaçlarımız bize hem son derece özel bir zeytinyağı sunuyor hem de birçok canlıya yaşam alanı sağlıyor. İlk örneği yerel Orhanlı Taşbaskı Zeytinyağı olan yavaş zeytinyağıyla hem Seferihisar'ın zeytin ağaçlarını en iyi şekilde koruyacağımıza hem de Türkiye'nin farklı yerlerindeki zeytin havzalarına ilham kaynağı olacağımıza yürekten inanıyorum" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!