TASİŞ, 'Yardım malzemelerini' satışa çıkardı

Güncelleme Tarihi:

TASİŞ, Yardım malzemelerini satışa çıkardı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2014 10:31

GÜMRÜKTE kaçak olarak yakalanan ünlü markaların taklidini satan TASİŞ bu kez, kaçak muamelesi yapıp el koyduğu “insani yardım için kullanılmış giyim eşyası ve kullanılmış diğer eşyayı” ihale yoluyla satışa çıkardı.

Haberin Devamı

TASİŞ’in (Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tasfiye İşleri Döner Sermaye İşletmeleri Genel Müdürlüğü) web sayfasındaki duyuruya göre Mersin Gümrüğü'nde bugün açık artırma usulü satışa sunulacak “İnsani yardım amaçlı kullanılmış

TASİŞ, Yardım malzemelerini satışa çıkardı
giyim eşyası ve kullanılmış diğer eşya ve kullanılmış giyim eşyası ve kullanılmış diğer eşya” başlıkları altında toplam 92 ton 218 kiloluk eşyaya 74 bin 483 TL bedel biçildi.

Tasfiye Yönetmeliği’nde “kamu kurum ve kuruluşları ile özel kanunla kurulmuş vakıf ve derneklere taraflarca belirlenecek bedelle veya bedelsiz” tahsis yolu olduğunu vurgulayan emekli gümrük başmüfettişi M.B, “İnsani amaçlı ve de kullanılmış giysiyi satışa çıkarmak inanılır gibi değil, yönetmelik açık, Suriyeli göçmenlere, olmadı Kızılay’a hibe etsin bari gümrük” diyor. Bu ay içinde TASİŞ tarafından satılacağı ilan edilen kaçak mallar arasında “itiraz gelmedi sattık” açıklamasına rağmen ünlü markaların taklidi saatler, hatta deniz kumu bile var.

Haberin Devamı

İNSANİ YARDIM AMAÇLI KAÇAK GİYSİ

TASİŞ’in web sayfasında bu ay içinde tasfiye yönetmeliği gereği ihaleyle satışa çıkarılan eşyalar arasında en dikkat çeken başlık “İnsani yardım için kullanılmış giyim eşyası ve kullanılmış diğer eşya” oldu. 7 bin 147 kilogram eşyanın 7 Temmuz 2014’te Mersin gümrüğünden girişte “insani yardım amaçlı” denilerek beyan edildiği, kaçak eşya muamelesiyle el konulduğu bildirildi. Aynı gün, aynı gümrükte “kullanılmış giyim eşyası ve kullanılmış diğer eşya” başlığıyla yaklaşık 85 tonluk eşya da 3 parti halinde 17 Aralık’ta satışa sunuluyor. Aynı gün aynı gümrükte kullanılmış mobilya ve ev eşyası da 8732 lira bedelle satılacak.

'KAMU KURUMLARINA BEDELSİZ VERİLEBİLİR'

TASİŞ’in satışlarının dayanağı olan Tasfiye Yönetmeliği’nin 32. maddesinde tasfiye yolları “İhale yoluyla satış, yeniden ihraç amaçlı satış, perakende satış, kamu kuruluşları ile özel kanunla kurulmuş vakıf ve derneklere tahsis, özel yolla ve imha” şeklinde sıralanıyor. Madde 58’de, “Özelliği itibariyle belirli kamu kurum ve kuruluşlarının kullanabileceği eşyanın ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile özel kanunla kurulmuş vakıf ve derneklere bedelsiz olarak tahsisine ilişkin talepler Bakanlıkça değerlendirilir.” deniliyor. Aynı maddenin (e) bendinde “Satışa çıkarılıp da satılamayan eşya kamu kurum ve kuruluşları ile özel kanunla kurulmuş vakıf ve derneklere taraflarca belirlenecek bedelle veya bedelsiz” tahsis edilebileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

DENİZ KUMU DA VAR VATOZ DERİSİ DE

TASİŞ’in satış ilanlarında deniz kumu bile var. 14 Nisan 2014 tarihinde, Mersin gümrüğünde el konulan 26 ton 132 kilo deniz kumu için tespit edilen ihale bedeli 590 lira. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yasa ve yönetmeliğe göre marka ve hak sahiplerine bildirim yapılması şartına rağmen “itiraz gelmedi sattık” açıklaması yaptığı, 1355 taklit saati tanesi 2.36 liraya gelecek şekilde sattığı İstanbul Erenköy gümrüğünde 18 Aralık günü yine taklit saat satışı var. 17 Ekim’de el konulan 2 Armani, 1 Chopard, 6 Bulgari, 1 Lacoste marka 10 çakma saat sadece 93 liradan satışa sunulacak. Aynı gün aynı gümrükte dikkat çeken bir başka satış; 22’si timsah derisi, 60’ı Vatoz balığı derisi ve timsah ayağından yapılmış 2 anahtarlık. 86 parçanın ihale bedeli 15 bin 544 TL.

Haberin Devamı

adaglar@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!