Dünya tarihindeki en kanlı okul baskınları

Güncelleme Tarihi:

Dünya tarihindeki en kanlı okul baskınları
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2014 09:40

Pakistan'ın Peşaver kentinde Taliban tarafından düzenlenen saldırıda 132'si öğrenci olmak üzere toplam 141 kişinin ölmesi, akıllara dünyanın değişik bölgelerindeki okul baskınlarını getirdi.

Haberin Devamı

Dünya tarihinin tanıklık ettiği en kanlı okul baskınlarından bazıları şöyle:

ABD'nin Michigan kentinde 18 Mayıs 1927'de Andrew Kehoe isimli saldırganın bir okula düzenlediği saldırıda 45 kişi ölmüş, 58 kişi de yaralanmıştı.

Minesota eyaletinde ise Cologne bölgesinde 11 Haziran 1964'teki 42 yaşındaki Walter Seifert girdiği okulun bahçesinde oynayan kız çocuklarına ateş açtı. Okuldaki bir sınıfın pencerelerini kapatarak ateşe veren saldırgan 8'i öğrenci, 2'si öğretmen olmak üzere 10 kişinin ölümüne neden olmuştu.

Britanya'da 13 Mart 1966 yılında gerçekleştirilen katliamda, Thomas Watt Hamilton, çoğu ilkokul öğrencisi olan 18 kişiyi öldürmüştü.

ABD'nin Teksas eyaletinin Austin kentindeki Teksas Üniversitesi'nde 1 Ağustos 1966'da bir saldırganın kampüsün merkezindeki bir kuleye çıkarak ateş açması sonucu 13 kişi ölmüş, 31 kişi yaralanmıştı. Saldırgan, 1 gece önce de annesiyle eşini öldürmüştü.

Haberin Devamı

Kanada'nın tarihindeki en kanlı saldırılardan biri olarak bilinen Montreal Üniversitesine 25 yaşındaki Marc Lepine tarafından 6 Aralık 1989'da yapılan saldırıda 14 kadın ölmüş, 13 kadın da yaralanmıştı. Saldırganın ardında bıraktığı bir mektuptaki ifadeler, olayın Lepine'nin kadın düşmanlığından kaynaklandığı ipucunu verdi.

Almanya'nın kuzeyindeki Winnenden şehrinde yer alan Albertville ortaokulunun eski öğrencilerinden Tim Kretschmer tarafından 2009'un Mayıs ayında gerçekleştirilen saldırıda 16 kişi ölmüş, 11 kişi yaralanmıştı. Saldırıda hayatını kaybeden öğrencilerin büyük bölümünün kız olması, Kretschmer'in kız öğrencileri hedef aldığı söylentilerinin yayılmasına neden olmuştu.

Finlandiya, 2008'in Eylül ayında ülkenin batısındaki Kauhajoki kasabasında eğitim veren bir meslek okulunda gerçekleştirilen silahlı saldırının şokunu yaşadı. Okul öğrencilerinden Matti Juhani Saari, 10 öğrenciyi katletmiş, çok sayıda kişiyi de yaralamıştı. Yaklaşık 1.5 saat boyunca etrafa ateş eden Saari, sonra da kendisini başından vurmuş ve olaydan 5 saat sonra kaldırıldığı hastanede ölmüştü.

ABD'deki Virginia Tech Üniversitesi, 2007 Nisan ayında ülkenin en kanlı okul saldırılarından birine tanıklık etti. Olayda, aralarında saldırganın da bulunduğu 32 kişi ölmüş, 29 kişi de yaralanmıştı. Seung-Hui Cho isimli saldırganın, polis tarafından vurularak mı öldürüldüğü yoksa intihar mı ettiği hiç bir zaman kesinlik kazanmadı.

Haberin Devamı

ABD'nin Minnesota eyaletinde yaşayan 16 yaşındaki Jeffrey Weise, 22 Mart 2005 tarihinde büyükbabasını ve büyükbabasının arkadaşını öldürdükten sonra Red Lake Lisesi'nde saldırdı. 10 dakika süren silahlı çatışmada bir öğretmeni, bir okul güvenlik görevlisini ve 5 öğrenciyi öldüren Weise, intihar etmişti.

Almanya'nın bilinen ilk okul saldırısı 2002 yılının Nisan ayında meydana geldi. 19 yaşındaki Robert Steinhaeuser, 13'ü öğretmen, 2'si öğrenci, 1'i sekreter ve 1'i de polis olmak üzere toplam 17 kişiyi katletti. Saldırı, Steinhaeuser'in de öğrencisi olduğu Gutenberg Lisesi'nde gerçekleşti. Silah kulübü üyesi olan Steinhaeuser, saldırı sonrasında intihar etti.

Haberin Devamı

Bir grup silahlı eylemcinin 3 Eylül 2004'te Rusya'nın Kuzey Osetya Cumhuriyeti'nin Beslan kasabasındaki bir okulun açılışında binden fazla kişiyi rehin almasıyla başlayan olayların üçüncü gününde Rus güvenlik güçlerinin düzenlediği kontrolsüz operasyon katliama dönüşmüştü. Rehinelerden 180'i çocuk 330 sivil hayatını kaybetmişti. Eylemciler ve güvenlik güçleriyle toplam 385 kişi ölmüş, en az 700 kişi yaralanmıştı. Beslan'daki saldırı tarihin gördüğü en kanlı okul baskınlarından biri olarak gösteriliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!