100 yıl sonra Berlin'de

Güncelleme Tarihi:

100 yıl sonra Berlinde
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2014 09:27

Türkiye Yazarlar Birliği, İstiklâl Marşı’nın şairi Mehmet Akif Ersoy’un 100 yıl önce Berlin’de görevli bulunduğu günlerin hatırasına bilgi şöleni düzenliyor. Berlin Türk Evi’nde cuma günü başlayacak toplantıya Türkiye’den ve Almanya’dan bilim adamları ve yazarlar da katılacak.

Haberin Devamı

1914 Osmanlı Devleti ile Almanya ve daha sonra Türkiye Cumhuriyeti ile Almanya arasındaki tarihi münasebetlerin Çanakkale ve Birinci Dünya Savaşı yıllarını kapsayan en yoğun kısmının başladığı zamanlardır.

Osmanlı Devleti, Almanya’nın müttefiki olarak Birinci Dünya Savaşı’nda Rusya, Fransa ve İngiltere’ye karşı savaştı. Bu savaşta İngiltere ve Fransa sömürgelerindeki gençleri orduya aldı, Müslüman olanları Almanlara karşı, Müslüman olmayanları da Osmanlı Devleti’ne karşı cepheye sürdü. Savaş sırasında Almanların aldığı Müslüman esirler Berlin yakınlarındaki Halbmondlager (Hilâl) adlı kampta toplandı. Almanya, bu esirlere Osmanlı ile müttefik olmanın hatırına çok iyi davrandı. Esirlere yapılan muameleyi yerinde görmek, onları bilgilendirmek için Osmanlıdan heyetler istendi. Osmanlı adına Berlin’e giden heyetlerin birinde Mehmet Âkif Ersoy da vardı.

HATIRALARINDA ANLATTI

Milli şairimiz Mehmet Âkif, 1914 Kasım ayı sonlarında Şeyh Salih Et-Tunusî ile Berlin’e gitti. 1915 Martı’na kadar orada kaldı. Bu sebeple 2014 yılı Mehmet Âkif’in Berlin’e gidişinin 100’üncü yılıdır. Safahat’ın beşinci bölümü olan Hatıralar’da yer alan Berlin Hatıraları şiiri buradaki gözlemler sonucu yazılmıştır.

ESİRLERE ANLATTI

Mehmet Âkif, Berlin’de Alman İmparatoru II. Wilhelm’in davetlisi olarak misafir edildi. Berlin yakınlarındaki esir kampında tutulan esirlerin durumlarını inceledi, esirlere savaşın kimler arasında yapıldığını anlattı. Kampta Afrika ve Asya’dan Müslüman esirler bulunuyordu. Almanya, Müslüman esirlerin ibadetlerini yapabilmeleri için kampa Kubbetüssahra mimarisinde ve minareli bir cami yaptırdı. Esirleri bilgilendirmek için de Cihad adlı bir dergi çıkarıldı.

İLK KEZ ALMANCA

Berlin Türk Evi’nde 19-20 Aralık günleri yapılacak Mehmed Âkif 100 yıl sonra Berlin’de programında sempozyum yanında, Mehmed Âkif resimleri ve kitapları sergisi, Müslüman esirlerin tutulduğu kamp yerinin ziyareti de yer alıyor. Yine bu vesileyle Mehmet Âkif’in Berlin Hatıraları şiiri ilk defa Almanca tercümesi ile birlikte basılarak katılanlara dağıtılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!