42 polis tutuklu 460’ı açığa alındı 185’i ihraç edildi

Güncelleme Tarihi:

42 polis tutuklu 460’ı açığa alındı 185’i ihraç edildi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2014 01:28

TÜRKİYE 17 Aralık 2013’te güne AK Partili eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar’ın da adının karıştığı, bakan çocuklarının, işadamlarının, genel müdürlerin, bürokratların gözaltına alındığı yolsuzluk soruşturmasıyla uyandı.

Haberin Devamı

Kaçakçılık ve Organize (KOM) ile Terörle Mücadele (TEM) polislerinin yürüttüğü operasyonların hemen ardından Emniyet’te de ‘Paralel Yapı’ soruşturmaları açıldı. Başbakanlık müfettişlerinin yanı sıra İçişleri Bakanlığı’ndan 61, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden 866 müfettiş, Emniyet’te ‘kozmik soruşturma’ yürütüyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nde 85, İstanbul’da 71, Ankara’da 32, İzmir’de 14, geri kalan 62 ilde 460 olmak üzere toplam 662 olay soruşturuldu. Müfettişlerin raporları doğrultusunda 1700 polis hakkında adli soruşturma açıldı. Toplamda ise 3 bin 500 polis ile ilgili hem idari hem de adli soruşturma yürütülüyor.

MÜDÜRLER GİTTİ

17 Aralık sonrası 81 ilin emniyet müdürleri, Emniyet Genel Müdürü ve Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki 37 dairenin başkanı değişti. Başta KOM, TEM ve İstihbarat olmak üzere Türkiye genelindeki tüm sorumlu emniyet müdür yardımcıları, şube müdürleri, amirler görevden alındı. Türkiye genelindeki 250 bin 557 polisin 80 bini ya görevden alındı ya da yeri değiştirildi. Emniyet içinde başlatılan ‘log kayıtlarının silinmesi, yasadışı dinleme, kişisel verileri arşivleme, resmi evrakta sahtecilik, yargıyı yanıltma, casusluk, haksız taltif’ gibi idari soruşturmalar kapsamında çoğu birinci sınıf müdür olmak üzere 460 polis açığa alındı. 17 Aralık soruşturmasını yürüten müdür ve amirlerin de aralarında bulunduğu 185 kişi meslekten ihraç edilirken, 538 polis hakkında ise ihraç talebiyle açılan soruşturmalar devam ediyor. İstanbul’da yürütülen soruşturmalar kapsamında 42 polis tutuklandı. Haklarında soruşturma yürütülen ve gözaltı kararı bulunan 7 polis ise halen aranıyor. Müfettişlerin ‘kademe sınavları’nda usulsüzlük yapıldığı belirlemesi üzerine 450 komiser ve komiser yardımcısının rütbeleri söküldü. MİT’e ait TIR’ların durdurulması ve yasadışı dinleme iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturmalarda 13 jandarma hakkında da görevden uzaklaştırma kararı verildi. Çoğu Jandarma İstihbaratı’nda görevli 70’in üzerinde kişi için soruşturma yürütülüyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!