Yedeksiz HSYK

Güncelleme Tarihi:

Yedeksiz HSYK
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2014 01:28

HSYK Genel Kurulu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ başkanlığındaki önceki günkü toplantısında kendi 3 yedek üyesini de Danıştay ve Yargıtay’a üye seçince, idari yargıdan HSYK yedek üyesi kalmadı.

Haberin Devamı

İdari yargıdaki asıl üyelerden biri hastalanıp rapor alsa yerine girecek yedek üye bulunmadığından HSYK için yeni yedek üye seçilmesi gerekecek. HSYK idari yargı yedek üyesi Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cafer Ergen ve Türkiye Adalet Akademisi’nde Hakim Mehmet Gökpınar Danıştay üyeliğine seçildi. HSYK, idari yargıdan aday olan ancak seçilemeyen Türkiye Adalet Akademisi Hakimi Hasan Odabaşı’nı da Danıştay üyeliğine seçti.

ŞAHİN DE YARGITAY’A

Adli yargıdan HSYK yedek üyesi Yargıtay Tetkik Hakimi Zeynep Şahin de Yargıtay üyeliğine seçildi. Böylece, HSYK’nın adli yargıdan da bir yedek üyeliği boşaldı. Ancak 3 yedek üye daha olduğu için adli yargı açısından bir sıkıntı ortaya çıkmayacak.

YARGITAY BOŞALDI

HSYK, Ankara adliyesinden başsavcı dahil 40 hakim ve savcıyı Yargıtay’a üye seçince adliye boşaldı ve dün birçok duruşma yapılamadı. Yargıtay’dan da 32 hakim ve savcı Yargıtay üyesi oldu. Yargıtay ve Danıştay’a seçilen hakim savcıların 156’sının erkek, sadece 21’inin kadın olması ise dikkat çekti. 144 yeni Yargıtay üyesi arasında sadece 18 kadın var. 33 Danıştay üyesinden ise sadece 3’ü kadın.

BAŞSAVCILIK KULİSİ

Haberin Devamı

Öte yandan Ankara’daki Başsavcılık kulislerinde, Yargıtay üyesi seçilen Fethi Şimşek’in yerine gelecek isimler de konuşuluyor. Hükümetin desteklediği Yargıda Birlik Platformu (YBP) çalışmalarında etkin rol oynamasına rağmen halen Kaçakçılık ve Organize Suçlar Bürosu’ndan sorumlu Başsavcıvekili Harun Kodalak’ın yeni başsavcı olacağı iddia ediliyor. Kodalak’ın yanı sıra Sahtecilik ve Dolandırıcılık Suçlarına ilişkin büronun başsavcıvekillerinden İlhan Ayaz’ın da başsavcı olmak istediği konuşulurken, kulislerde Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Basri Bağcı’nın da adı geçiyor.

AYM ÜYESİNİN EŞİ YARGITAY’A

HSYK ilkesel olarak Yargıtay ve Danıştay üyelerinin eşlerini yüksek yargıya seçmiyordu. Ancak Danıştay üyesi Nurdane Topuz’un eşi Danıştay Savcısı İbrahim Topuz, Danıştay üyesi seçildi. Nurdane Topuz, 4 yıl önce anayasa değişikliğinin ardından 160 üye ile birlikte seçilmişti. İbrahim Topuz da son yasa değişikliği ile 177 üye ile birlikte Danıştay’a seçilmiş oldu. Anayasa Mahkemesi üyesi Burhan Üstün’ün, Bakanlık Yüksek Müşaviri olan eşi Nevruz Üstün de Yargıtay üyesi seçildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!