Turizme ruble darbe vuruyor

Güncelleme Tarihi:

Turizme ruble darbe vuruyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2014 01:19

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Rusya’nın siyasi ve ekonomik durumunun Antalya’yı olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Budak, şunları söyledi: “Ekimde Rusya pazarında yüzde 35’e yakın bir gerileme var. Bu gerileme toplam aylık yabancı ziyaretçi sayısını da yüzde 5 düşürdü. Bu yıl ciddi bir büyüme bekliyorduk fakat 10 aylık dönemdeki yüzde 35’lik düşüş toplam büyümemizi de yüzde 4’e düşürdü.”

Ruslar parayı mülke yatırıyor

RUSYA’da iki aylık değer kaybı yüzde 50’yi bulan ruble halkı ‘zararın neresinden dönülürse kârdır’ mantığıyla davranmaya itti. Elinde belirli ruble birikimi bulunanlar aşırı pahalı dolar veya Euro satın almak yerine dayanıklı tüketim mallarıyla mülke yöneldi. Satın alınan liste başı ürünler arasında televizyon, buzdolabı, çamaşır makinası, akıllı telefon, bilgisayar ve otomobil var. Elinde daha fazla ruble birikimi olanlar ise parasını mülke, apartman dairesi satın alma yolunu seçiyor. Sokaktaki insanları en fazla tedirgin eden birkaç konu da var. İlki halk işini kaybetmekten ve gelirinin düşmesinden endişe ediyor. İkinci önemli endişe yönetimin Rusya çapında dövize yasak getirilmesi. Ücüncü tedirgin edici konu ise bankalardaki hesapların dondurulması veya bankaların iflas etmesi. Rusya yasalarına göre bankalarda devlet güvencesi altında bulunan miktar 700 bin ruble. Şimdiki kur üzerinden 27 bin TL civarında. - Nerdun HACIOĞLU / MOSKOVA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!