Kaya gazı için Teksaslı oldu

BORUSAN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kocabıyık, grubun kurucusu babası rahmetli Asım Kocabıyık daha işlerin başındayken, 1982’de Borusan Boru’nun ABD’ye açılması gerektiğini düşündü. Teksas eyaletinin Houston kentini inceledi, Tubeco adlı şirketi kurdu:

Haberin Devamı

- Tubeco, ABD pazarına su, petrol ve doğal gaz sondaj borularıyla satışını yıllık 30 bin tona kadar çıkardı. 1990’larda satışımız 3-4 bin tona inince şirketi kapattık.
İzmit’teki Mannsemann’ın alımıyla adı Borusan Mannesmann’a dönüşen, Alman grubun yüzde 16 payı bulunan şirketin yolu 2000’li yıllarda yeniden Houston’a düştü. Şirketin İcra Kurulu Başkanı Semih Özmen, kaya gazıyla birlikte ABD’nin sondaj borusu alımının arttığını görünce Başkanlığını Bülent Demircioğlu’nun yürüttüğü yönetim kuruluna öneri götürdü:

Kaya gazı için Teksaslı oldu
- Teksas’ta petrol ve doğal gaz sondaj borusu yatırımı yapalım.
2008’deki çelik krizinden tedirgin olan yönetim kurulu, Özmen’in 2009’da sunduğu öneriye sıcak bakmadı. Derken, Gemlik’teki tesislerden ABD’ye yönelik boru ihracatı 2011’de 100 bin tonu aştı.
Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, Houston’daki Borusan Mannesmann tesislerinde yatırım kararı aldıkları günleri anımsadı:
- 2011 ve 2012’de arka arkaya ABD’ye 120 milyon dolarlık ihracat yapınca Semih Bey’in önerisini gündeme aldık. Yatırım için Oklahoma ve Houston’u düşündük.
Özmen araya girdi:
- Önce satın alabilecek fabrika aradık. Bulamayınca sıfırdan yatırıma karar verdik.
Uğur sürdürdü:
- 150 milyon dolarlık yatırımın yüzde 10’u düzeyindeki teşvik bizi Houston’a çekti. Temeli Nisan 2013’te attık. Nisan 2014’te de üretim başladı.
Özmen, performansa işaret etti:
- Fabrika şimdilik yüzde 30 kapasiteyle çalışıyor. Teknolojimiz rakiplerimizden üstün. Bu yıl 130 milyon dolarlık ciroyla bitecek. 2015’te 300 milyon dolara ulaşırız. Yüzde 70 kapasiteye varınca ciromuz 500 milyon dolara çıkacak.
Borusan Mannesmann’ın Houston hariç cirosunun 700 milyon dolar olduğunu vurguladı:
- Houston’la birlikte ciromuz 2015’te 1 milyar doları bulur.
Boru verdikleri büyük işlerin başında TANAP’ın 180 kilometrelik bölümü olduğunu kaydetti:
- Gemlik’e yaptığımız 90 milyon dolarlık ek yatırımla teknolojisi yüksek boruda dünyada ilk 5’e girdik. Teksas’ta 130 milyon dolarlık boru ihalesini de yeni kazandık. O borular Gemlik’ten ihraç edilecek.
Borusan Mannesmann, Houston’a fabrikayı kurarken 15 milyon dolarlık teşvikin 1.5 milyon dolarını aldı, tesise uzanan yola verilen “Borusan Road” adı haritalara da girdi. Ahmet Kocabıyık’ın kızı Defne’nin 15’inci Türk olarak çalışmaya başlayacağı tesis, 2-3 yılda ABD’de ilk 5’e girmeyi de hedefe koydu...

Haberin Devamı

Kaya gazı için Teksaslı oldu

Haberin Devamı

ABD’nin koyduğu yüzde 16 vergiye davayı bırakmayız

BORUSAN Holding CEO’su Agah Uğur, Borusan Mannesmann’ın Houston’daki tesislerini gezerken, ABD’nin boru ihracatına koyduğu vergi engeline değindi:
- ABD epeydir boru ihracatımıza anti damping vergisi koymaya çalışıyor. Her seferinde dava açıp kazandık. 1.5 yıl önce de Güney Kore başta olmak üzere Türkiye’nin de içinde yer aldığı 9 ülkeye anti damping incelemesi başlattılar.
Güney Kore’ye damping vergisi konulduğunu belirtti:
- Bizim damping oranımız sıfır çıktı. Bunun üzerine bize, “Devletten maliyetin altında hammadde alıyorsunuz” gerekçesiyle yüzde 16 vergi koydular. Bu vergi konulmasın diye Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi çok çaba harcadı.
ABD’ye ihraç edilen borunun sacını Erdemir’den aldıklarını vurguladı:
- “Erdemir’in çoğunluk hissesi Oyak’ın. Oyak’ın sahibi askerler. Yani, devlet şirketi sayılır” tezini ortaya atıyorlar. Biz de Uluslararası Ticaret Mahkemesi’nde karşı dava açtık.
- Bu vergi Houston’daki üretiminizi de korumuyor mu?
Semih Özmen yanıtladı:
- Rekabetten yanayız. Houston’da üretim yaparken, Gemlik’ten ihracatımızın sürmesini istiyoruz.

Haberin Devamı

3’üncü havalimanına 110 milyon Euro’luk iş makinesi sattık

BORUSAN Holding CEO’su Agah Uğur, 2014’te toplam 400 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını belirtti:
- 2001’de 540 milyon dolar olan grup ciromuz 2013’te 9 kat artışla 4.1 milyar dolara çıktı. Bu yılı 4.5 milyar dolarla geride bırakıyoruz. 2015’te ilk kez 5 milyar doları aşacağız.Grubun önemli işlerinden Caterpillar (CAT) distribütörlüğünden konu açılınca 3’üncü havalimanını anımsattık:
- 3’üncü havalimanının yapımını üstlenen konsorsiyuma toplam değeri 110 milyon Euro’yu bulan 300 dolayında iş makinesi sattık.

Yazarın Tüm Yazıları