Çifte pasaport dönemi başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Çifte pasaport dönemi başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2014 16:59

Almanya'da doğup büyüyen, doğumla Alman vatandaşlığını kazanan gençler artık iki vatandaşlıktan birine karar vermek zorunda değil. 20 Aralık'tan itibaren opsiyon modeli tarihe karışıyor. Çifte pasaport dönemi başlıyor.

Haberin Devamı

UZUN ve sancılı koalisyon görüşmeleri, taslağı hazırlık süreci ve meclisin onayından sonra gençler için çifte vatandaşlık dönemi nihayet başlıyor. Yabancı ailelerin Almanya'da doğup büyüyen ve doğumla Alman vatandaşlığını kazanmış olan çocukları artık 21 yaşına girdiğinde, iki vatandaşlıktan birine karar vermek zorunda kalmayacak. 20 Aralık'tan itibaren yürürlüğe girecek olan yeni vatandaşlık yasasıyla birlikte sancılı opsiyon modeli tarihe karışıyor.

KİMLER OLACAK

Yeni yasaya göre şu şartlardan birini yerine getiren göçmen kökenli gençler çifte vatandaş olarak kalacak.

-8 yıl Almanya'da yaşamış olmak.

-Veya 6 yıl Almanya'da bir okula gitmiş olmak.

-Veya Almanya'da bir okulu ya da meslek eğitimini tamamlamış olmak.

Bu üç şarttan birini yerine getiren göçmen kökenli gençlere vatandaşlık daireleri artık tercihini yap diye bir yazı göndermeyecek. Bu şartları yerine getiren gençler de vatandaşlık dairelerine gidip bunları belgelemek zorunda değil.
Otomatik olarak iki pasaportunu da muhafaza edecek.

İNTERNETLE KAMPANYA

Federal hükümetin göç ve uyum sorumlusu Aydan Özoğuz, çifte vatandaşlık üzerine gençleri ve aileleri aydınlatmak için internet üzerinden bilgilendirme kampanyası başlattı. Bu konuda tüm bilgilerin yer aldığı internet adresi şöyle: www.einleben-zweipaesse.de


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!