Kapıdan satışlar can yakıyor

Güncelleme Tarihi:

Kapıdan satışlar can yakıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2014 01:16

TÜKETİCİYİ Koruma Derneği (TÜKODER) İzmir Şubesi Başkanı Gülçin Tonguç, kapıdan satışlara karşı vatandaşları uyardı.

Haberin Devamı

İzmir'de yapılan kapıdan satışlar, tüketicileri üzüyor, mağdur ediyor. Akıl almaz pazarlama taktikleriyle ürünler pazarlanıyor, dayatmalar, zorlamalar yapılıp, psikolojik aldatmalarla tüketici adeta kuşatılıyor. Sözleşmeyi okumadan senet imzalayanlar 14 gün içinde ürünleri iade etmedikleri taktirde mağdur oluyor. İzmir'de son yıllarda bu tür satışlar yüzünden mağdur olanların sayısı da artıyor. Tüketici dernekleri vatandaşları, kapıdan satış yapanlardan ürün almamaları konusunda uyarıyor.

HEDEF KİTLE YAŞLI VE AKIL SAĞLIĞI YERİNDE OLMAYANLAR

Kapıdan yapılan satışlarda genellikle yaşlı ve akıl sağlığı yerinde olmayan kişilerin tercih edildiğini dile getiren Tüketiciyi Koruma Derneği İzmir Şubesi Başkanı Gülçin Tonguç, "Bu işlerde firmalar genelde gençleri, öğrencileri part time çalıştırıyor. İlk peşinat rakamları onların pirimleri oluyor. Bu konuda mağdur edilen çok sayıda kişi derneğimizden yardım istiyor. Hatta şubemize gelip gözyaşı dökenler, bayılanlar, fenalık geçirenler oluyor. Bu tür satış yapan şirketler, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı İl Ticaret Müdürlüğü'nden satış konusunda onay alıyorlar.Yaptıkları iş resmi, yasadışı değil. Ancak tüketici bu konuda bilinçli ve uyanık olmalı. 14 gün içinde gerekçe göstermeden cayılabillir ancak bu şatışlar kuralına uygun yapılmıyor. Satışların arkasından başka sorunlar yaşanıyor" dedi.

"BU İŞLER TENCERE TAVA İLE BAŞLADI"
Tüketicilerin ihtiyaçları yoksa bu tür satış yapanlara kapılarını açmamaları uyarısında bulunan Tonguç, "Kapıyı açan yaşlılara karşı etkili oluyorlar. 'Üşüyoruz, yorgunuz biraz dinlenebilir miyiz, sizlere hediyemiz var' bahaneleri ile eve girdiklerinde, satış kaçınılmaz oluyor. Okuma yazması olmayanlar daha dikkatli olmalı. Önlerine konulan senetlere imza atmasınlar. Özellikle ürün sözleşmesini tüketiciye vermiyorlar. Bu iş tencere tava ile başladı. Bu alanda doyum yaşanınca sağlık konusuna, tansiyon aleti, zayıflama kemeri gibi ürünlere yöneldiler. Cazip hale getirmek için yanlarında hediye ürünleri de veriyorlar" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!