İsviçre'de Filistin konferansı düzenlenecek

Güncelleme Tarihi:

İsviçrede Filistin konferansı düzenlenecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2014 10:43

İsviçre'nin Cenevre kentinde yarın düzenlenecek Filistin konferansında Batı Şeria, Gazze ve Doğu Kudüs'teki son gelişmeler ele alınacak.

Haberin Devamı

Dördüncü Cenevre Sözleşmesine taraf olan yaklaşık 200 ülkenin büyükelçisinin katılacağı konferans, Cenevre'de bulunan Dünya Meteoroloji Örgütü'nde basına kapalı yapılacak.

Toplantıya katılımın yüksek olacağı öngörülüyor ancak ABD, Kanada ve Avustralya'nın katılması beklenmiyor. İsrail de Filistin konferansını boykot edeceğini açıkladı.

RESMEN 135 ÜLKE TANIDI

Konferans, İsveç'in Filistin'i tanıması ve Avrupa'da son aylarda Fransa, İrlanda, İspanya, Hollanda gibi ülkelerin parlamentolarında Filistin'in bağımsız bir devlet olarak tanınması için yapılan girişimler sonrasında düzenleniyor. Filistin'i bugüne kadar resmen 135 ülke tanıdı.

İsviçre medyasında yer alan haberlere göre, İsviçre Konfederasyon Başkanı ve Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter, toplantının işgal altındaki Filistin toprakları hakkında olduğunu ve "İsrail'i suçlama toplantısı" olarak değerlendirilmeyeceğini söyledi. Burkhalter, "Toplantıya birkaç ülkenin katılmayacak olması uluslararası toplumun var olduğu gerçeğini değiştirmez" dedi.

İsrail'in BM nezdindeki daimi büyükelçiliği ise İsviçre'nin Filistin toplantısı düzenlemesine yönelik kararını eleştirdi.

İMZALADI AMA ONAYLAMADI
1949 yılında imzalanan ve 1950 yılında yürürlüğe giren Dördüncü Cenevre Sözleşmesi, savaş bölgelerinde ve işgal altında yaşayan sivilleri korumayı taahhüt ediyor. İsrail ise Dördüncü Cenevre Sözleşmesi'ni imzalamasına rağmen henüz yasal olarak sözleşmeyi onaylamadı.

Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te ele geçirdiği bölgeleri "işgal altında" şeklinde değil, "tartışmalı" olarak nitelendiren İsrail, inşa ettiği Yahudi yerleşim yerlerinin yasa dışı olmadığını ve sözleşmeyi ihlal etmediğini öne sürüyor. Filistin ise sözleşmeye 2 Nisan 2014 itibarıyla taraf olduğunu açıklamıştı.

Filistin konferansının toplanacağı gün Cenevre'de aynı zamanda İran ile 5+1 ülkeleri arasındaki nükleer müzakereler de yapılacak. Bu nedenle, basının ilgisinin nükleer görüşmelere kayabileceği yorumu yapılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!