Dizi senaristlerine 'karanlık kurul' sorusu

Güncelleme Tarihi:

Dizi senaristlerine karanlık kurul sorusu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2014 09:43

Üç gün önce onaylanan yasadaki ‘makul şüphe’ düzenlemesiyle yapılan 14 Aralık operasyonunda suçlanan dizi senaristlerine cemaat lideri Fethullah Gülen’le tanışıp tanışmadıkları ve dizide geçen ‘Karanlık Kurul’ soruldu. Sorulara cevap veren Tek Türkiye dizisi Naci Çelik Bersoy serbest bırakıldıktan sonra, "Bir takım terör örgütü diye anlattıkları bir şeyi sordular. Bilmiyorum dedim. Valla böyle bir şey yoktur tarihte. Yani filmden dolayı sansürlemeler olmuştur, ama tutuklama hiç olmamıştır” dedi.

Haberin Devamı

Milliyet Gazetesi'nin haberine göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen 14 Aralık operasyonunda gözaltına alınan 28 şüpheliden 4’ü savcılık sorgusu sonrası serbest bırakıldı. Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın avukatı Fikret Duran, “Bu soruşturma ilklere sahne olmakta; emniyet ve savcılık ifadesi birleştirildi” dedi. Hüseyin Gülerce avukatı eşliğinde dün emniyete gelerek teslim oldu.
Gülerce ifade verdikten sonra serbest bırakıldı. Gülerce’nin dün İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne gelerek teslim olmasıyla gözaltı sayısı 28’e çıktı. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Hasan Yılmaz dün gece İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan yerleşkesindeki Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne gelerek şüphelilerin ifade alımına başladı. 14 şüphelinin ifadesi tamamlandı. Samanyolu televizyonunda yayınlanan “Tek Türkiye” dizisinin senaryo ve yapım ekibinde yer alan Elif Yılmaz, Ebru Şenvardar ve Naci Çelik Berksoy önceki gün Zaman gazetesi köşe yazarı Ahmet Şahin, Ali Kara, Salih Asan, Engin Koç, Hikmet Tombulca, Samim Noyan dün serbest bırakıldı.

MİSAFİR ETTİLER

Haberin Devamı

Tek Türkiye dizisi yönetmeni Naci Çelik Berksoy, serbest bırakıldıktan sonra “Misafir ettiler bizi. Savcı Bey de gayet medeniydi. Sorular sordu senaryo ile ilgili, Tek Türkiye dizisiyle ilgili. Bir yönetmen ne yapar, bir senarist ne yapar, konusunda teknik bir bilgi verdim. Bir takım terör örgütü diye anlattıkları bir şeyi sordular. Bilmiyorum dedim. Valla böyle bir şey yoktur tarihte. Yani filmden dolayı sansürlemeler olmuştur, ama tutuklama hiç olmamıştır” dedi.

GÜLEN SORUSU

Serbest kalanlardan Şefkat Tepe dizisi senaristi Ebdu Şenvardar da “Tek Türkiye’de Karanlık Kurulu sordular. ‘Taşhiyecileri biliyor musunuz? Fethullah Gülen'le hiç tanıştınız mı, hareketle bir bağınız var mı?’ sorularını sordular. ‘Rahle’yi biliyor musun’ dediler. Ben de ‘Kuran okunan yer’ diye biliyorum dedim. Fakat onların maksadı bir yayıneviymiş. Ben de ‘Dini kitap okumam, evimde arama yapabilirsiniz’ diye cevap verdim. Polis memurları gayet kibar davrandılar” diye konuştu. Dizi yapımcısı ve senaristlerinin, Samanyolu Tv’de yayınlanan ‘Tek Türkiye’ dizisi üzerinden “Tahşiyeciler” hakkında ‘suç ve delil uydurdukları’ gerekçesiyle gözaltına alındıkları açıklanmıştı.
Gözaltına alınan şüphelilere İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde “Tek Türkiye” dizisinin bölümlerinin izletildiği öğrenildi.

GİZLİLİK KARARI ALINDI

Haberin Devamı

Soruşturmaya getirilen “gizlilik” kararının gerekçesi de belli oldu. Gerekçenin, “soruşturmanın selametinin tehlikeye düşmesi” olduğu belirtildi. Gözaltına alınan şüphelilerin avukatları gizlilik kararı nedeniyle soruşturma dosyasına ulaşamadı. Karar, soruşturma savcısının talebi üzerine İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği’nce verildi. Karar nedeniyle avukatlar dosyayı edinemedi. Verilen karara, bir üst mahkeme olan İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği’ne 7 gün içinde itiraz edilebileceği de ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!