İşçisizlik krizi de var!

YÜZDE 10.7’yi de gördük. İşsizlikte hızla ekonomik krizleri yaşadığımız seviyelere doğru tırmanıyoruz.

Haberin Devamı

Tamam büyüme ve diğer makro veriler işsizlik açısından kritik öneme sahip. Ancak madalyonun bir de diğer yüzü var. O da ‘işçisizlik krizi.’ TÜİK verilerine göre Türkiye’de 3 milyon 97 bin işsiz var. İşkur’un 10 aylık verilerine göre işyerleri 1 milyon 430 bin 665 çalışan arıyor. Yani işsiz sayısının yarısı kadar iş, çalışan bekliyor. Türkiye’yi il il incelediğinizde ilginç verilere ulaşıyorsunuz. Geçtiğimiz günlerde bir araya geldiğimiz TÜGİK Genel Başkanı Erkan Güral kendi memleketi Kütahya’dan bazı rakamları paylaştı.
Kütahya’da işsizlik oranı yüzde 6’larda. En düşük işsizlik oranına sahip iller arasında 9.sırada. Kütahya’da İşkur’a ocak-eylül sürecinde başvurup kayıt olan işsiz sayısı 13 bin 484 olmuş. Buna karşılık işverenler tarafından yıl içerisinde 9 bin 872 kişilik açık işgücü ihtiyacı bildirilmiş. Yani 9 bin 872 kişiye iş şansı doğmuş. Gelin görün ki sadece 3 bin 397 işsiz kişi işe yerleştirilebilmiş. Geriye kalan 10 bin 87 kişi işsizler kervanına katılmış.
Kuruma kayıtlı işsizlerin yaklaşık yüzde 20’si kamu kesiminde iş arıyor. Buna karşın imalat sektöründeki işverenlerin işgücü ihtiyaçlarına yönelik işsizlerin başvurusunda önemli bir isteksizlik gözleniyor. Kütahya’da her 100 kişilik kadronun 96.5’i dolu iken, 3.5’i doldurulmayı bekliyor. İŞKUR’un sahada; internet ortamında ve danışmanlık hizmetleri ile işgücü arz ve talebini eşleştirme çalışmaları devam ediyor.

Haberin Devamı


NİTELİKLİ ELEMAN AZ


TÜGİK Genel Başkanı Güral, işsizlik oranındaki artışın, işsizlikle değil “mesleksizlik ya da işi beğenmemeyle” ilgili olduğunu söylüyor. Güral, şöyle devam ediyor:
“Türkiye’deki sorun işsizlik değil, mesleksizlik ya da iş beğenmeme sorunudur. Bugün Kütahya’da, Eskişehir’de, Uşak’ta, Afyon’da, çalıştıracak eleman bulamayan şirketler, çaresizlik içindedir. Ülkemizde eğitim seviyesi ne yazık ki hala düşük oranda ve nitelikli eleman sayısı yeterli düzeyde değildir. Daha da acısı kurumların düzenlediği, nitelikli eleman kurslarına ilgi gösterilmemektedir. Meslek edinmek istemeyen, hiçbir niteliği olmadan iş bulmaya çalışanlar doğal olarak iş bulamamaktadır. Bu ülkede artık ‘ne iş olsa yaparım’ devri sona ermiştir. İşletme sahipleri, yöneticiler kalifiyeli, tecrübeli ve başarılı insanları tercih etmektedir.”

Haberin Devamı


MESLEKİ EĞİTİM ŞART


Mesleki eğitimin önemini geçtiğimiz günlerde Koç Holding Başkanı Mustafa Koç’tan da duydum. Sanayi sektörünün çok ciddi anlamda yeniden şekillenmesi gerekliliğe işaret eden Mustafa Koç, “Özellikle cari açık belasını ve enerji bağımlılığı ile mücadele edebilmek için mesleki eğitim ön plana çıkmalı. Daha fazla katma değerli üretime geçmemiz gerekiyor. Sanayi dönüşümü dediğiniz konuya bugün başlasanız en az 15–20 sene ister. İşsizlikle ancak bu şekilde mücadele edilebilir” dedi.
Bu konuyla ilgili hükümetin bazı girişimleri olduğunu vurgulayan Koç, ancak bunun bir seferberlik olarak ele alınması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti: “Üniversite, özel sektör, sanayiciler hep beraber çalışmalı. Yoksa bana bu sarmalın içinden çıkamayacağız gibi geliyor. Özellikle genç işsizliğin yüzde 20’lere çıkması sosyal barış için bir tehdittir.”
Evet, bu aşamada artık tespiti koymamızın zamanı geldi. Türkiye ciddi bir işsizlik krizi yaşıyor. Adına kriz diyoruz çünkü hızla ekonomik krizin yaşandığı yıllardaki rakamlara doğru ilerliyoruz. Ancak nasıl işsizlik krizi yaşıyorsak aynı zamanda işçisizlik krizi yaşandığını net bir şekilde söyleyebiliriz. İşsizlik sorununu çözmek için yeni işyerlerinin açılmasını ya da kapasite artışlarını beklememize gerek yok. İş orada o işi yapabilecek işsizi bekliyor. Önemli olan ikisini bir birine kavuşturabilmek.
Koç Holding Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü Oya Ünlü Kızıl’dan dinlemiştik. Meslek Lisesi Memleket Meselesi projeleri sırasında bir meslek lisesi müdürünün iş dünyası ile yakın temas kurmasının, daha okurken öğrencilerine uygun işler ayarlamasının kendilerini nasıl etkilediğini anlatmıştı.
Mesleki eğitim konusunda Odalar Birliği’nin ve özel sektörün çabalarını ülke politikası haline getirmemiz şart.

Haberin Devamı

İSTİHDAM BİLGİLERİ (Ocak-ekim 2014)


Kayıtlı işgücü 4.738.140
Kayıtlı işsiz 2.644.235
Sistemde kayıtlı açık işler 1.430.665
İşe yerleşen işsiz sayısı 750.097

İşkur verileridir. Kayıtlı işgücü ve kayıtlı işsiz İşkur'a başvurmuş kişileri ifade etmektedir.

Yazarın Tüm Yazıları