‘Her şeye rağmen kervan yürüyor’

Güncelleme Tarihi:

‘Her şeye rağmen kervan yürüyor’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2014 23:22

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Koç Grubu’na bağlı Tüpraş’ın 3 milyar dolar yatırımla İzmit’te hayata geçirdiği Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’nin açılışında yaptığı konuşmada, “Bütün saldırılara ve operasyonlara rağmen, Türkiye tarihindeki en büyük sanayi tesisinin açılışını yapıyor. Bu çok önemli ve son derece manidar. Kim ne derse desin, kervan yürüyor” dedi.

Haberin Devamı



KOÇ Topluluğu Şirketleri’nden Tüpraş’ın 3 milyar dolarlık yatırım ile hayata geçirdiği Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’nin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı. Kocaeli tesislerinde gerçekleştirilen açılışa Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İspanya Büyükelçisi Rafael Mendivil, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Y. Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel, Tüpraş üst düzey yöneticileri ile çalışanlar ve çok sayıda davetli katıldı.

Haberin Devamı

TOPLAM 10 MİLYAR $

Tören öncesinde yeni tesisinde incelemlerde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fuel Oil Dönüşüm Tesisi ve tüm ünitelerin son teknoloji ile yönetiminin gerçekleştirildiği kontrol merkezini gezerek, yetkililerden bilgi aldı. Tüm TÜPRAŞ mensuplarını kutlayıp konsorsiyumun İspanyol tarafına da ortaya çıkardıkları bu ortak eserden dolayı şükranlarını belirten Erdoğan, şunları söyledi: “Evet Türkiye olarak, gerçekten büyük bir gurur gününü, büyük bir iftihar manzarasını hep birlikte yaşıyoruz. İlave altyapı projeleri dahil
3 milyar dolar tutarında bir hacme ulaşan, ki bunu özelleştirme ve sonrasındaki yatırımlarla beraber toplamda yaklaşık 10 milyar dolar gibi bir yatırım olarak değerlendirmek mümkün, Türkiye’de şu ana kadar tek kalemde yapılmış en büyük sanayi yatırımımızı hizmete alıyoruz. Hiç şüphesiz bu, bizim için de, ülkemiz için de, milletimiz için de büyük bir iftihar kaynağıdır. Türkiye’ye bu büyük sanayi tesisini kazandırdıkları için, bize bu iftiharı yaşattıkları için TÜPRAŞ’a teşekkür ediyorum.

‘Her şeye rağmen kervan yürüyor’

Haberin Devamı

SON DERECE MANİDAR

Bütün bu saldırılara rağmen, bütün bu operasyonlara rağmen, Türkiye bugün, tarihindeki en büyük sanayi tesisinin, 3 milyar dolarlık bir sanayi tesisinin açılışını gerçekleştiriyor olması çok önemli ve son derece manidar. Kim ne derse desin, kervan yürüyor. Kim, hangi operasyonu yaparsa yapsın, Türkiye büyümeye, güçlenmeye, hedeflerine doğru bir şekilde, kararlı bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. TÜPRAŞ, hiçbir algı operasyonuna, hiçbir yalana itibar etmeden, bu büyük yatırımı gerçekleştirmiş olması Türkiye ekonomisini karalayan bütün o çevrelere verilmiş en güçlü cevaptır. Türkiye’deki tüm yatırımcılardan, girişimcilerden beklentimiz işte budur, uluslararası yatırımcılardan da beklentimiz budur. Hiç kimse algılara aldanmasın, gerçeğe baksın, gerçek rakamlara, gerçek manzaraya baksın ve kararını da o şekilde versin.”

Haberin Devamı

Cari açığa katkısı 1 milyar dolar

TÜPRAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Tüpraş’ın Akdeniz’in en önemli enerji oyuncularından birine dönüşmesini hedeflediklerini ve bu çerçevede Tüpraş’ın rekabetçi gücünü artırmak için yatırımlar yapacaklarını söyledi. Koç, “Tesisimizin üretime geçmesi ile ülkemizin cari açığını yıllık yaklaşık 1 milyar dolar mertebesinde düşürmesini bekliyoruz. Ayrıca, yatırımımız Tüpraş’ı dünya rafineri sektöründe çok önemli bir konuma getirecek. Bu yatırımın aslında yeni bir rafineriye eşdeğer olduğunu da ifade etmek isterim” dedi.

Motorin üretimi iki katına çıkacak

TÜPRAŞ Genel Müdürü Yavuz Erkut, yeni Fuel Oil Dönüşüm Tesisi’nin devreye girmesi ile birlikte mevcut 4 rafinerinin maksimum kapasiteyle çalışacağını belirterek, bu doğrultuda 2015 yılında 28 milyon ton ham petrol işlemeyi hedeflediklerini kaydetti. Yeni tesisle birlikte Tüpraş’ın motorin üretiminin ikiye katlanarak yıllık 10-11 milyon ton seviyesine ulaşacağını belirten Erkut, fuel oil üretiminde ise yüzde 90 azalma olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye enerjiye yön verecek

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, Tüpraş’ın yeni tesisinin cari açığa 1 milyar dolarlık katkısı olacağını belirterek şunları söyledi: “Irak-Türkiye Petrol Boru hattıyla, Türkiye enerjide çok önemli bir noktaya geldi. Ardından, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattıyla, bu konum daha da güç kazandı. Şimdi TANAP doğalgaz boru hattının devreye alınmasıyla Türkiye’nin gücüne güç katıyoruz. Irak ve Doğu Akdeniz gazının taşınması projesi aynı şekilde çok önemli. Akdeniz ve Karadeniz bölgelerimizde inşa edeceğimiz 44 milyar dolar tutarındaki 2 nükleer santral yatırımıyla da, inşallah Türkiye, enerjide dünyanın kilit bir ülkesi, merkez bir ülkesi konumuna yükselecek. Türkiye sadece bir transit ülke olmayacak, yapılan arama çalışmalarıyla, ticaret faaliyetleriyle, özellikle de bugün açtığımız bu ve benzeri yatırımlarla, Türkiye, enerjiye yön veren bir ülke konumuna yükselecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!