Ilımlılar eridi El Kaide geldi

Güncelleme Tarihi:

Ilımlılar eridi El Kaide geldi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2014 21:53

Kaide bağlantılı El Nusra cephesi dün Türkiye’ye sınır olan Suriye’nin İdlib eyaletinde rejim kontrolündeki iki askeri üssü birden ele geçirip bölgedeki gücünü arttırdı. El Nusra burada emirlik ilan edeceğini açıklamıştı.

Haberin Devamı

ABD önderliğindeki uluslararası koalisyonun Suriye’de eğitip donatmayı planladıkları muhalif güçler zemin kaybederken Kaide tekrar öne çıktı. Kaide’ye bağlı Nusra Cephesi, ılımlı muhalifleri İdlib kırsalından çıkarttıktan sonra rejime de darbe vurdu. Geçen yaz İdlib ile Hatay arasındaki bölgede emirlik ilan edeceğini duyuran Nusra dün müttefikleriyle birlikte Halep-Hama yoluna yakın Maaret el Numan yakınlarındaki Vadi el Deyf ve Hamidiye askeri üslerini ele geçirdi.İki yıldır kuşatma altında tutulan ve altıncı saldırıda ele geçirilen Vadi el Deyf’in düşüşü Nusra’nın kasımda ABD’nin silahlandırdığı Suriye Devrimciler Cephesi, Hazm Hareketi ve Ensar Tugayı’nı İdlib’ten sürmesinin ardından geldi. Vadi el Deyf’i Cund-ul Aksa ile birlikte alan Nusra, Hadimiye’ye saldırıda da Ahrar-uş Şam’a destek verdi. İslami Cephe’nin en güçlü örgütü Ahrar-uş Şam eylülde bombalı saldırıda liderlerini kaybettikten sonra Nusra’yla yakınlaştı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre çatışmada ılımlılardan ele geçirdiği ağır silahları kullanan Nusra ve müttefikleri 12, ordu güçleri 31 kayıp verdi. Hürriyet’e konuşan Suriyeli kaynaklara göre, yakındaki bir köye çekilen askerler takviye gücün gelmesiyle yeniden taarruza geçti.

Haberin Devamı

Halep’te kuşatma daraldı

İdlib’te en önemli ikmal yollarından birini yitirme tehlikesiyle karşılaşan ordu ise Halep’te yeni mevzi kazandı. Türkiye’den tedarik hattını kesmeyi amaçlayan ordu Leyramun ile Handarat arasındaki mesafeyi 4 km’den 2 km’ye indirdi. Çatışmada ordu 9, muhalifler 21 kayıp verdi. Muhalifler, Lübnan, İran, Irak ve Afganistan’dan gelen Şii militanların Suriye ordusuna destek verdiğini iddia ediyor.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!