NBA’deklanşöre basan ilk Türk

NBA’de fotoğraf çeken ilk Türk foto muhabiri Tolga Adanalı, “Profesyonelim diyebilmek için hangi işi yaparsanız yapın, yaptığınız işi iyi bilmenin şart olduğuna inanıyorum” dedi.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde savaş ve çatışma bölgelerinde foto muhabirliği ve gazetecilik üzerine bir söyleşiye katıldım. Genç öğrencilerin pek çoğu bu alanda çalışmak istiyor, hatta bıraksanız yarın Suriye’ye, Irak’a, Somali’ye gidip gazetecilik yapmaya hevesleniyor. Oysa bu alanda çalışmak bir birikim, tecrübe gerektiriyor. Hatta oraya giden yol önce kent gazeteciliğinden, kendini geliştirmekten, ispatlamaktan geçiyor.
Bu söyleşinin bir gün sonrasında Türkiye’de foto muhabirliği üzerine kendini en iyi geliştiren isimlerden dostum Tolga Adanalı ile Antalya’da buluştuk. Adanalı, “Ben fotoğraf çekiyorum, editörlük yapıyorum. Profesyonelim diyebilmek için hangi işi yaparsanız yapın, yaptığınız işi iyi bilmenin şart olduğuna inanıyorum” diyerek kendini geliştirme çabasının amacını aktardı. Yakında tanıtımları başlayacak olan Depo Photos fotoğraf ajansının kurucuları arasında yer alan Tolga Adanalı, fotoğraf eğitimini New York’ta School of Visual Arts’da master yaparak tamamlayan usta bir isim. Tolga Adanalı ile sohbetimiz genç foto muhabirlerine ve fotoğraf tutkunlarına bir yol haritası oldu. O sohbetten satır başları:

Haberin Devamı

ABD’DE MASTER YAPTI

“Gazeteciliğe henüz üniversite sıralarında otururken başladım. 1996 yılıydı Yeni Asır’a adım attığımda. Sonrasında foto muhabiri olarak bir yol çizdim kendime. Bu alanda da hep bir adım ileriye gittiysem bunun en önemli sebebi sürekli mesleki olarak yenilenme çabamdır. Meslek hayatımda hiç bir zaman ‘Tamam işi buldum. Burada ne isteniyorsa onu yaparım’ demedim. Hep mesleki birikimimin üzerine birşeyler koydum. Dünyaca önemli pek çok gelişmeyi olayı izleyen bir foto muhabiri olmama su altında fotoğraf çekmeyi öğrendim. Sonrasında Türkiye kıyılarını görüntüledim. Aynı kıyıları paraşütle de görüntüledim. Pek çok meslektaşım için zirve denebilecek bir noktadayken fotoğraf eğitimimi sürdürmek istedim ve master yapmak için ABD’ye gittim.
Orada da boş durmadım ama. Örneğin NBA’de fotoğraf çeken ilk Türk foto muhabiri benim. 2009 yılında NBA’ye akrtedite oldum ve Amerika’da bulunduğum dönemde 100'ün üzerinde NBA karşılaşmasında fotoğraf çektim.

Haberin Devamı

MİKROKOPTER EĞİTİMİ

Burada bulunduğum dönemde hava fotoğrafları çekebilmek için mikrokopter eğitimi aldım. Bugün Türkiye’de bu alanda proje geliştirebilen az sayıdaki fotoğrafçıdan biriyim. Şimdi birçok insanın gözünde iyi bir foto muhabiriyim belki ama bu bir birikimin ürünü. Yetenekli olabilirsiniz, iyi fotoğraflar çekebilir, bu alanda şanslı da olabilirsiniz. Ama açıkçası gerçekten iyi bir foto muhabiri tanımını hak etmek yalnızca eğitimle de olmuyor, bunun yanısıra zaman ve tecrübe gerektiriyor. Şimdi bir jet pilotu nasıl uçuş saatiyle değerlendiriliyorsa foto muhabiri için de bu böyledir. Irak’tan Afganistan’a, Libya’dan Haiti’ye, Gölcük’ten Van’a pek çok savaş, çatışma ve deprem, sel gibi doğal afet ortamında görev yaptım. Pekin Olimpiyatları, Üniversite Oyunları, Şampiyonlar Ligi gibi uluslararası oyunları da kapsayan çok sayıda spor aktivitesini takip ettim. G20, G8, Nato, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu gibi 50'nin üzerinde politika ve ekonomi ağırlıklı uluslararası zirvede foto muhabiri olarak çalıştım. Dolayısıyla ben fotoğraf çekerken bu birikimle bu tecrübeyle deklanşöre basıyorum. Ama kendimi geliştirme serüveni maalesef bitmedi ve bitmeyecek. Benim için yarın olduğu sürece yeni şeyler için fırsat vardır.”

Haberin Devamı

TOLGA ADANALI KİMDİR?

1976 yılında Karadeniz Ereğli’de doğan Tolga Adanalı, liseyi TED Koleji’nde, üniversiteyi Ege Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünde tamamladı. New York’ta School of Visual Arts’da Master of Digital Photography and Related Media bölümünde görsel sanatlar üzerine yüksek lisans yaptı. Gazeteciliğe, henüz üniversitede okuduğu yıllarda İzmir’de Yeni Asır Gazetesi Dış Haberler Bölümü’nde başladı, kısa bir süre sonra haber merkezine geçti. 3 yıllık Yeni Asır tecrübesinden sonra Hürriyet İzmir Bürosu’nda 2 yıl foto muhabiri olarak çalıştı. Adanalı, 2001'de Anadolu Ajansı’na foto muhabiri olarak geçti. Anadolu Ajansı’nda İzmir, Ankara, New York ve İstanbul’da 2012 yılında foto muhabirliği yapan Adanalı 2012 yılında bu kurumdan istifa etti. Adanalı, halen kurucuları arasında yeraldığı Depo Photos’un Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor. Havadan görüntüleme sistemleri ile de profesyonel olarak uğraşan Tolga Adanalı, kendi markası Aerofilms ile Türkiye’de hizmet veriyor.

Yazarın Tüm Yazıları