Her dört işsizden biri üniversite mezunu

Güncelleme Tarihi:

Her dört işsizden biri üniversite mezunu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2014 17:18

Eylül ayı işsizlik rakamları bugün açıklandı. DİSK-AR'ın işsilik değerlendrimesine göre, her dört işsizden biri üniversite mezunu ve özellikle yükseköğretim mezunu kadınlar işsizliğin hedefinde.

Haberin Devamı

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Hanehalkı İşgücü Anketi Eylül 2014 dönem sonuçlarını değerlendirdi.

Değerlendirmede, işsizliğin hem görünen hem görünmeyen boyutlarıyla tehlike sinyalleri vermeye devam ettiği, bu tehlike sinyallerinin en çok da eğitimli ve özellikle eğitimli kadın işgücü üzerinde etkisini gösterdiği belirtilerek, "Gelecek dönem açısından eğitimli işgücünün ve kadınların istihdamda yaşadığı problemlerin gerekli önlemler alınmazsa derinleşmesi beklenebilir" denildi.

"KADINLAR İŞSİZLİĞİN HEDEFİ"

Değerlendirmede, yüksek öğretim mezunları arasında işsiz sayısının, yeni seriye göre Şubat 2014 döneminden bu yana 281 bin kişi artarak 769 bine ulaştığı, buna karşın Şubat 2014 döneminden bu yana resmi işsiz sayısındaki artışın 239 bin seviyesinde gerçekleştiği ifade edildi.

Haberin Devamı

İşsiz sayısının lise altı eğitime sahip olan ya da okuma yazma bilmeyenler için toplamda 61 bin kişi azaldığı belirtilen değerlendirmede, "Meslek, teknik ve düz lise mezunlarında işsizler 20 bin, üniversite mezunu işsizler 281 bin kişi arttı ve işsizlik verilerine yükseköğretim mezunu işsizler damgasını vurdu. Buna göre her dört işsizden biri üniversite mezunu. Özellikle yükseköğretim mezunu kadınlar işsizliğin hedefi olmaya devam etti. Yükseköğretim mezunu kadınlar yeni işsizlerin yüzde 76'sını oluşturdu. Kadın işsizlerin yüzde 37'si yükseköğretim, yüzde 62'si lise ve üzeri eğitim düzeyine sahip" denildi.

"SOMA'DA, MECİDİYEKÖY'DE, ERMENEK'TE"

DİSK-AR değerlendirmesinde, "İşsizlikle mücadeleyi, çalışma koşullarını kötüleştirerek, ücretleri düşürerek çözmeye çalışan bu anlayışa karşı durulmalıdır. Bu stratejinin sonuçları Soma'da, Mecidiyeköy'de, Ermenek'te ve Türkiye'nin dört bir yanında acı bir biçimde görülmektedir. Bu strateji işsizliğin 'ne iş olsa yaparım' başlığı altında gizlenmesi, işletmelerin karını insanların yaşamının önüne alma stratejisidir" denildi.

YAPILMASI GEREKENLER

Değerlendirmede işsizlikle gerçek mücadele için yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı:

Haberin Devamı

* Haftalık çalışma süresi gelir kaybı yaşanmaksızın 37,5 saate, fazla mesailer için uygulanan yıllık 270 saat sınırı, 90 saate düşürülmelidir.

* Herkese en az 1 ay ücretli izin hakkı tanınmalıdır.

* Herkes için iş güvencesi ayrımsız bir biçimde uygulanmalıdır.

* Sendikal hak ve özgürlükler güvence altına alınmalı, sendikal barajlar kaldırılmalı, herkesin sendika hakkını özgürce kullanabilmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

* Taşeronlaşma ve kayıt dışı istihdam engellenmelidir.

* Kamu girişimciliği ve hizmetleri istihdam yaratacak şekilde yeniden ele alınmalıdır.

*Kamuda personel açığı derhal kapatılmalıdır.

* Kadın istihdamının artırılması ve işsizliğinin azaltılması için işgücü piyasalarındaki cinsiyetçi uygulamalara son verilmeli, ev içi bakım hizmetleri devletin gereken nitelikli, yaygın ve ücretsiz bakım hizmetlerini sağlaması ile kadının üzerinden alınmalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!