CHP'li vekilden Soma eleştirisi

Güncelleme Tarihi:

CHPli vekilden Soma eleştirisi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2014 14:54

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvetkili Özgür Özel, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) Soma'da geçen 13 Mayıs'ta meydana gelen, 301 kişinin yaşamını yitirdiği maden faciasında tel tel döküldüğünü ileri sürdü. Özel, AFAD'nın risk yerine krizi yönetmeyi tercih ettiğini de öne sürdü.

Haberin Devamı

Milletvekili Özgür Özel, TBMM'de, AFAD'ın bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, ağır eleştirilerde bulundu. Özel, "17 Aralık Gölcük depremini, 12 Kasım Düzce'yi, 2011'de Van depremini, Soma'yı, Ermenek'i, Çaycuma'yı, Ayamama Deresi'ni, Samsun'daki sel felaketini yaşamış bir ülke olarak siyaset üstü, partiler üstü bir yaklaşımla ele alınması gereken, hepimizin göz bebeği olması gereken, kollanıp doğruya yönlendirilmesi gereken bir kurumun bütçesi üzerinde konuşuyoruz. Maalesef, Türkiye'de öyle, AFAD'da öyle, kazadan, faciadan ya da afetten önce değil, sonra konuşuyoruz. AFAD'dan bu beklenmez ama AFAD riski yönetmek yerine krizi yönetmeyi tercih ediyor. Oysa, dünyanın çoktan terk ettiği bir yöntem bu. Birleşmiş Milletler bütün dünyayı bıraktı, Afrika'daki ülkeleri risk ve kriz yönetimine yönlendirmeye çalışıyor. Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu diyor ki: 'Eğer riski yönetmezsen krizi de yönetemezsin. Risk yönetimi olmadan yapılacak bir kriz yönetimi aslında vatandaşı kandıran bir keriz yönetimine dönüşmüştür. Eğer, AFAD afetten sonra, faciadan sonra battaniye, çorba dağıtacaksa bunu bilelim, ona göre değerlendirme yapalım. Yok, krizi yönetecekse o zaman onun için yeniden reorganize olması lazım" dedi.

"SOMA'DA AFAD TEL TEL DÖKÜLDÜ"
Milletvekili Özel, "AFAD Soma'da tel tel döküldü. Soma'da 12 saat arbede yaşandı. 12 saatten sonrası zaten cenaze ve taziyeydi. O vakitten sonra kontrolü ele alsanız ne olur? O uydular açılmış, bilmem neler yapmış. Uydu telefonlarını test etseniz 48 saat sonra ne olur? Olay 15.10'da gerçekleşti. Manisa milletvekillerinin cep telefonlarına örgütlerinden 'Soma'da büyük bir facia oldu' mesajı 15.45'te geldi. AFAD'a ilk haber 16.30'da gelmiş, intikal 18.15'te gerçekleşmiş. Kusur bende. Bileydim, faciadan haberdar olduğumda Manisa'ya gitmek için hazırlık yapmak yerine AFAD İl Müdürü'ne telefon açardım. AFAD İl Müdürüne haberim olduğunda telefon açsaymışım 45 akika önce harekete geçeceklermiş. Böyle bir afet yönetiminden bahsediyoruz" diye konuştu.

Milletvekili Özel, şöyle devam etti:
"Sonra, Soma Komisyonu'nun taslak raporuna şunu yazdılar; 'Sayın Bakan Taner Yıldız gelip de olaya el koyunca ortamdaki kaos ve keşmekeş ortadan kalktı.' Krizi yönetmeye gelmiş Taner Yıldız. Hepimizin vicdanında, gensorularda, soruşturma önergelerinde, yarın göreceksiniz Yüce Divan'da hakkındaki suçlamalarda, meselenin birinci sorumlusu krizi yönetmeye geliyor ve Başbakan diyor ki Murathan Mungan'ın kitabındaki kasiyer kız gibi, 'Ne kadar göz önünde durursan o kadar görünmez olursun.' Sorumluluklarını ortadan kaldırmak, PR yapmak, bir gömleği iki gün giymek, simit yemek, susam yemek, bilmem ne yapıp aç kalmamak üzerinden kendi halkla ilişkilerini yönetecek adam, yönetmek için gelmiş, güya AFAD'ı yönetiyor. Ne oldu? Eğitimi var, olmadı. Ama işte kriz değil, keriz yönetimi dediğiniz bu. Eğer AFAD'ı böyle, bir bakan yerine orada, o acil durumları yönetmek üzere uzmanlaşmış kişiler yönetseydi, tabii, hiçbirisinin aklına 'Hepsini birden çıkarmayalım, infial olmasın" veya 'Ölülere, kaybettiğimiz kayıplarımızın ağızına birtakım maskeler takıp canlıymış gibi çıkartalım, tansiyonu düşürelim' demek gelmezdi. 'Yavaş yavaş çıkaralım, Başbakan gelmeden 150'yi bulmayalım. Cumhurbaşkanı ayrılmadan 250 rakamını geçmeyelim' diye kimse söylemezdi."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!