Çin'den ithalatın önüne geçilemiyor

Güncelleme Tarihi:

Çinden ithalatın önüne geçilemiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2014 12:04

Türkiye'nin, Çin'den ithalatı son 5 yılda yaklaşık 2 katına çıkarak 25 milyar dolara yaklaştı.

Haberin Devamı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, dünyanın önemli ihracatçı ülkeleri arasında yer alan Çin ile Türkiye arasındaki ticari ilişkiler 2009-2013 kapsayan 5 yılda hızlı bir gelişim gösterdi. İki ülke arasındaki toplam ticaret hacmi, söz konusu dönemde yüzde 112 artış göstererek 14,3 milyar dolardan 30,3 milyar dolara yükseldi.

Bu dönemde kamuoyunda Çin mallarının "kalitesizliği" üzerine çok fazla değerlendirme yapılmasına karşın, bu durum bu ülkeden ithalatı etkilemedi.

Son 5 yılda Çin'den yapılan ithalat yaklaşık yüzde 95 artarak 12,7 milyar dolardan 24,7 milyar dolara ulaştı. Bu yılın ekim ayı sonu itibarıyla Çin, 20,6 milyar dolar ile ithalatta ilk sırada yer aldı.

Türkiye'nin Çin'den en fazla ithal ettiği ürünlere bakıldığı zaman ilk sırayı yaklaşık 7 milyar dolar ile "elektrikli makine ve cihazlar, ses kaydetme-verme, televizyon görüntü ses kaydetme-verme cihazları ile bunların aksam ve parçaları" aldı.

Haberin Devamı

Bu ürün grubunu 6 milyar dolar ile "kazanlar, makineler, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler, bunların aksam ve parçaları" ithalatı takip etti.

"Plastik ve mamulleri" de 1 milyar dolar ile ithalatta 3. sırada yer alan ürün grubu oldu.

Ürettiğimizi de Çin'den alıyoruz

Ürün grupları açısından değerlendirildiğinde Türkiye'nin üretimde dünyada ilk sıralarda bulunduğu ürünlerin de ithalat kalemleri arasında yer alması dikkati çekti. Ekim sonu itibarıyla küresel anlamda demir-çelik üretiminde 8. sırada yer alan Türkiye'nin bu alandaki ithalatı 5 yıl içinde yüzde 47 artarak 248,5 milyon dolardan 365,5 milyon dolara yükseldi. Aynı ürün grubunda bu yılın 10 ayında gerçekleştirilen ithalat da geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 55 arttı ve 457 milyon dolara çıktı.

Türkiye'nin, Avrupa'nın üretim üssü konumunda bulunduğu ayakkabı alanında yapılan ithalatta da benzer bir tablo ortaya çıktı. Bu ürün grubunda Çin'den yapılan ithalat yüzde 86 artış göstererek, 2013 sonu itibarıyla 537,3 milyon dolara ulaştı. Buna karşın özellikle ağustostan itibaren uygulanmaya başlanan ithalatı önleyici tedbirlerin de etkisiyle ayakkabı ithalatı, yılın 10 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 gerileyerek 444,3 milyon dolara düştü.

Haberin Devamı

Bu iki ürün grubunun yanı sıra mobilya alanında Çin'den gerçekleştirilen ithalat 5 yılda yüzde 133 artış göstererek 689 milyon dolara yükseldi. Bu yılın ekim ayı itibarıyla mobilya alanında yapılan ithalat 2013 yılının ilk 10 ayına oranla yüzde 13 arttı ve 661,7 milyon dolara çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!