Bu yıl dünyada 128 gazeteci öldürüldü

Güncelleme Tarihi:

Bu yıl dünyada 128 gazeteci öldürüldü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2014 12:35

Birleşmiş Milletler'de (BM) özel danışmanlık statüsüne sahip, merkezi Cenevre'de bulunan sivil toplum kuruluşu Basın Amblem Kampanyası (PEC), bu yıl 32 ülkede 128 gazetecinin öldürüldüğünü duyurdu.

Haberin Devamı

PEC 2014 raporuna göre, Ortadoğu'nun başı çektiği gazeteci ölümlerinde; Filistin, Suriye, Irak, Pakistan ve Ukrayna'daki çatışmalar nedeniyle çok sayıda gazeteci hayatını kaybetti.


Gazze, listenin başında yer aldı. İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda bu yıl 16 gazetecinin öldürüldüğü vurgulandı.


Raporda, Gazze'nin ardından gelen Suriye'de 13, Pakistan'da ise 12 gazetecinin öldürüldüğünün altı çizildi.


Irak'ın, gazetecilerin çalışması için en zor dördüncü ülke olduğu belirtilen raporda, birçoğu IŞİD saldırıları sonucu olmak üzere bu yıl Irak'ta 10 gazetecinin öldürüldüğü ifade edildi.


Ukrayna'daki çatışmalar nedeniyle de bu yıl 4'ü Rus 9 gazetecinin hayatını kaybettiğine dikkati çekildi.


Meksika'da 8, Afganistan'da 6, Honduras ve Somali'de beşer, Brezilya ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde dörder gazetecinin öldürüldüğü açıklandı.

Haberin Devamı


Türkiye'de iki gazeteci


Kamboçya, Gine, Paraguay ve Filipinler'de üçer; Bangladeş, Kolombiya, Hindistan, Libya, Peru, Türkiye ve Yemen'de ise ikişer gazetecinin öldürüldüğü kaydedildi.


Türkiye'de yaşamını yitiren gazetecilerin Fırat medyadan Kadri Bagdu ve İran Press TV'den Serena Shim olduğu açıklandı.


Myanmar, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Dominik Cumhuriyeti, Mısır, Lübnan, Nijerya, Panama, Rusya, Salvador ve Suudi Arabistan'da da 2014'te birer gazetecinin öldürüldüğü belirtildi.


Ortadoğu listenin başında


Bölgesel olarak Ortadoğu listenin başında yer aldı. Raporda, Ortadoğu'da bu yıl 46 gazetecinin öldürüldüğü ifade edildi. Asya'da 31, Latin Amerika'da 27, Sahraaltı Afrika bölgesinde 14, Avrupa'da ise 10 gazetecinin öldürüldüğü bildirildi.


PEC, geçen sene dünya genelinde 129 gazetecinin öldürüldüğünü açıklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!