1 milyon dolar kazanırsam öğrencilerimle Avrupa turu bile yaparım

Güncelleme Tarihi:

1 milyon dolar kazanırsam öğrencilerimle Avrupa turu bile yaparım
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2014 04:11

Hürriyet’in ‘Küresel öğretmene 1 milyon dolar’ haberi üzerine yarışmaya katılan Dilek Livaneli, dünya çapında 50 öğretmen arasında. Yeni hedefi ise birincilik.

Haberin Devamı

Dilek Livaneli, Samsun’un Çarşamba ilçesine 15 kilometre uzaklıktaki Kumköy İlkokulu’nun ‘müdür yetkili’ sınıf öğretmeni. Türkiye, onun adını ilk olarak 2012 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Samsun’da ‘yılın öğretmeni’ seçilmesiyle tanıdı. Son olarak Varkey Gems Vakfı tarafından verilen Küresel Öğretmen Ödülü kapsamında dünyadaki en iyi 50 öğretmen arasında gösterildi. Şubat ayı içinde yapılacak ikinci elemede ilk 10 öğretmen seçilecek, martta ise birinci belirlenecek. Birinciye 1 milyon dolar ödül verilecek.

ÖĞRETMENLİK GÖNÜL İŞİ

Livaneli’nin hikâyesi aslında çocukluk yıllarına dayanıyor. Mesleğini ‘gönül işi’ olarak tanımlayan 1981 doğumlu Dilek Livaneli’nin annesi de babası da ilkokul mezunu. Okumayı çok istemelerine rağmen gerçekleştiremeyince çocuklarını okutmaya karar vermişler. Dilek öğretmenin bir erkek bir de kız kardeşi var. Çocukken kendisinden 8 yaş küçük kız kardeşiyle ‘öğretmencilik’ oynadığını ve sonra bu oyunun gerçek olduğunu söylüyor. 2002 yılında Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği’nden mezun olan Livaneli, 10 yıldan fazla süredir köy öğretmenliği yapıyor. 2008 yılında Samsun’un Çarşamba ilçesine bağlı Kumköy’de göreve başladı. Kumköy İlkokulu’na ‘müdür yetkili sınıf öğretmeni’ olarak atandı ve halen aynı okulda dört sınıf bir arada tek öğretmen olarak görevini sürdürüyor.
Evli ve iki çocuk annesi olan Livaneli, Kumköy’de işini sınıf dışına taşırmasıyla dikkat çekiyor. Sadece öğrencilerine değil, köye yönelik de çalışmalar yapıyor.

Haberin Devamı

KÖYLÜ KADINLARI OPERAYLA TANIŞTIRDI

Dilek öğretmen okulun iç donanımını ve fiziki şartlarını tamamen yeniledi. Sosyal içerikli projeler hazırlayıp öğrencilerine ilkler yaşattı. Onları operaya, tiyatroya, sinemaya götürüp buz pateniyle tanıştırdı. Velilere, İlçe Halk Eğitim Merkezi desteğiyle aile eğitimi kursu açtı. Ayrıca açtığı okuma-yazma kursuyla köyde okuma yazma bilmeyen vatandaşlara yardımcı oldu. Köylü kadınları operaya götürdü. Kumköy’deki kadınların iş sahibi olmaları için proje hazırladı. Kadınlara yönelik meslek edindirme kursu açılmasını sağladı.

Haberin Devamı

BİR MESLEKTAŞIM ÖNERDİ SON GÜN BAŞVURU YAPTIM

Varkey Gems Vakfı (Varkey GEMS Foundation) tarafından düzenlenen ‘Küresel Öğretmen Ödülü’nü, Hürriyet’in haberi sayesinde öğrendiğini belirten Livaneli, yarışmaya katılma hikâyesini şöyle anlattı:

“Mayıs ayında Hürriyet’in haberi çıktı fakat bunu bana tanımadığım bir meslektaşım söyledi. Beni aradı ve başvurmamı önerdi. O zaman yeni doğum yapmıştım ve İngilizce yazışmalar gerekiyordu. Yetiştiremem diye başvurmadım. Fakat 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü son başvuru tarihiydi ve o gün online başvuru yaptım. 50 öğretmen arasına girdim. İkinci elemeler şubat ayında yapılacak ve ilk 10 öğretmen seçilecek. İlk 10’a girmek istiyorum. Seçilmezsem kaldığım yerden devam ederim elbette. Bakanlık tarafından yılın öğretmeni seçildiğimde de kendime ‘Dur’ demedim.”

Haberin Devamı

83 YIL DAHA ÇALIŞMAM LAZIM

Yarışmada birinci seçilerek 1 milyon dolarlık ödülü alırsa yine eğitim alanında harcamak istediğini söyleyen Livaneli, “1 milyon dolar çok büyük para. Öğretmen olarak bunu kazanmak içn 83 yıl daha çalışmam lazım, buna ömrüm yetmez. Ama yarışmayı kazanırsam yine eğitim alanında harcamak isterim. Öğrencilerim hiç uçağa binmediler, onlarla Avrupa turu bile yaparım. Köy kadınları ile ilgili projelerime destek olmak için yeni makineler alırım” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!