ABD: Eleştirenler hedefte

Güncelleme Tarihi:

ABD: Eleştirenler hedefte
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2014 00:57

14 Aralık Operasyonu, yurtdışında da yankı buldu.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki adına hazırlanan açıklamada, Ankara’ya medya özgürlüğü ve yargı bağımsızlığını ihlal etmeme çağrısında bulunuldu: “Öyle görünüyor ki, mevcut Türk hükümetini açıkça eleştiren medya organları, Türk kolluk kuvvetlerinin eylemlerinin hedefleri arasında. Medya özgürlüğü, yargılama süreci ve yargı bağımsızlığı, her sağlıklı demokrasi için önemli unsurlardır ve bunlar Türk Anayasası tarafından saygın bir yere konulmuştur. Türkiye’nin dostu ve müttefiki olarak, Türk yetkililerine, eylemlerinin bu temel değerleri ihlal etmemesi ve demokratik kurumlara zarar vermemesini temin etmeleri çağrısında bulunuyoruz.”

AB: MEDYA ÖZGÜRLÜĞÜNE AYKIRI


AB Komisyonu’ndan yapılan açıklamada ise polis baskınlarının ve medya temsilcilerinin tutuklanmasının demokrasinin ana ilkelerinden olan medya özgürlüğüyle uyumlu olmadığı belirtilerek, “Herhangi bir aday ülkenin katılımına yönelik bundan sonraki adımların hukukun üstünlüğü ve temel haklara tam saygıya bağlı olduğunu tekrar hatırlatırız” denildi.

Haberin Devamı

AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Genişleme Komiseri Johannes Hahn’ın ortak yazılı açıklaması şöyle: “Bu operasyon Türkiye’nin bir parçası olmak istediği ve güçlendirilmiş ilişkilerin odağındaki Avrupa değerlerine ve standartlarına ters düşmektedir.”

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da operasyonun kaygı verici olduğunu belirtti.

PİRİ: ŞOKE ETTİ

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, “Türkiye’deki tutuklamalar şoke etti. Hükümeti eleştiren medyanın peşine düşmek, basın özgürlüğüne bir saldırı” dedi.

İKİ PUTİN İSTEMİYORUZ

Eski AP Üyesi Andrew Duff da “Türkiye’nin gazetecileri tutuklayarak nasıl Avrupalı olacağını bilen var mı? Düşüşte olan sivil özgürlükler için AB’nin eyleme geçme zamanı gelmedi mi? Doğuda iki Putin istemiyoruz” diye konuştu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü-Human Rights Watch ise operasyonu, “Eleştirel medyayı susturmaya yönelik bir başka çaba” olarak niteledi.

Operasyona dış basında şöyle yer verildi:
Reuters (İngiltere): Baskınlar Erdoğan’ın bir yıl önce yakın çevresini hedef alan yolsuzluk soruşturmasından ötürü açık anlaşmazlık halinde olduğu eski müttefiki Gülen’le olan çatışmasının tırmanışına işaret ediyor.

Haberin Devamı

AFP (Fransa): Operasyon, Erdoğan’ın çevresine yönelik yolsuzluk operasyonundan sorumlu tuttuğu Gülen’in destekçilerine kısıtlama mesajından sadece iki gün sonra gerçekleşti.

The Telegraph (İngiltere): Türkiye Cumhurbaşkanı muhaliflere baskıyı inlerinde başlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!