Ne çektin be Halide Onbaşı

Güncelleme Tarihi:

Ne çektin be Halide Onbaşı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2014 01:28

Uzun yıllar depoda atıl halde bekleyen, daha sonra konulduğu yerde iki kez madde bağımlıları tarafından yakılan Türk edebiyatının usta yazarlarından Halide Edip Adıvar’ın heykeli, Gençlik Parkı’na taşındı.

Haberin Devamı

Türk edebiyatının usta yazarlarından Halide Edip Adıvar’ın heykelinin başına gelmedik kalmadı.
‘Uygun alan bulunamadığı’ gerekçesiyle uzun yıllar depolarda bekletilen heykellerden biri olan Halide Edip Adıvar’ın heykeli, dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın talimatı ve Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle, Talatpaşa Bulvarı, Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nin yakınındaki yeşil alana yerleştirildi.

YÜZÜ TAMAMEN YANDI

Ancak heykel burada, madde bağımlıları tarafından iki kez ateşe verildi. Son olarak 16 Haziran 2012’de yakılan fiberglas heykel, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle tamamen yanmaktan kurtuldu. Son yangında Halide Edip Adıvar’ın yüzü tahrip oldu. Zarar gören heykel, Büyükşehir Belediyesi tarafından Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nin yakınındaki parktan sökülerek, götürüldü.

Haberin Devamı

ITRİ’YE KOMŞU OLDU

Uzun bir süre boyunca tamir edilen Adıvar’ın heykeli, tekrar zarar görmesini engellemek amacıyla Talatpaşa Bulvarı’ndaki yeşil alan yerine, Gençlik Parkı’na taşındı. Adıvar’ın heykeli Gençlik Parkı’ndaki Gençlik Merkezi’nin önünde yer alan, büyük Türk bestekarlarından Itri’nin heykeline komşu oldu. Bu şekilde Halide Edip Adıvar’ın Ankara’daki heykeli, madde bağımlılarından da kurtuldu.

HALİDE EDİP ADIVAR KİMDİR

Türk edebiyatının en çok eser veren yazarlarından Halide Edip Adıvar, yazarlığının yanı sıra gazeteci, siyasetçi, öğretmen ve asker olarak da tanınıyor. Sivil olarak katıldığı Kurtuluş Savaşı’ndaki başarısından dolayı rütbe alan Adıvar, ‘Halide Onbaşı’ olarak da biliniyor. Türk edebiyatının Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemlerinde yazdığı Sinekli Bakkal, Handan ve Ateşten Gömlek gibi eserleriyle de anılan usta yazar, yazdığı İngilizce eserlerle de döneminde dünyaca tanınan Türk yazarlardan biri oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!