CIA uçakları Türkiye’ye indi mi

Güncelleme Tarihi:

CIA uçakları Türkiye’ye indi mi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2014 22:33

ABD’nin istihbarat kurumu CIA’in 11 Eylül sonrası şüphelilere işkence uyguladığıyla ilgili raporu CHP, TBMM’ye taşıdı.

Haberin Devamı

CIA hakkındaki suçlamaların en yoğun olduğu döneme denk gelen 2001-2006 yılları arasında Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’ni de yapmış olan CHP milletvekili Faruk Loğoğlu’nun soru önergelerinde “CIA uçaklarının Türkiye hava sahası ile İncirlik Üssü’nü kullanıp kullanmadıkları, Türkiye topraklarında duraklama yapıp yapmadıkları ve CIA’in Türkiye’ye gizli bir hapishane kurma teklifinde bulunup bulunmadığı” gibi ilginç sorular yer alması dikkat çekti. Loğoğlu’nun Başbakan Davutoğlu’na yönelttiği 9 sorudan bazıları şöyle:
CIA uçakları Türkiye hava sahasını ve havaalanlarını kullanmışlar mıdır?
Uçaklar yakıt ya da farklı gerekçelerle Türkiye’de duraklama yapmışlar mıdır?
2002-2006 yılları arasında CIA’e gizli uçuşları için Türk makamlarınca izin verildiği ve bu kapsamda Adana’daki İncirlik Üssü’nün 24 defa kullanıldığı doğru mudur?
Avrupa Parlamentosu, 2007 yılında, CIA ilişkili uçuşlar için 2001-2005 yılları arasında Avrupa hava sahasının bin defadan fazla kullanıldığını bir raporla ortaya koymuş ve Türkiye’yi de hava sahasını bu uçuşlara açmakla suçlamıştır. Rapora nasıl bir cevap verilmiştir?
CIA’in gizli ve yasadışı eylemlerine Türkiye herhangi bir şekilde ortak olmuş mudur?

Haberin Devamı


Dışişleri ‘Kabul edilemez’ bulmuştu

Dışişleri Bakanlığı CIA’nin işkence raporuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, raporun ABD makamlarınca hazırlanarak kamuoyuyla paylaşılmasını, şeffaflık adına olumlu bir adım olarak gördüğünü belirtmiş, ancak işkencenin kabul edilemez olduğunu vurgulamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!