İncirlik’i tek paket içinde konuşuyoruz

Güncelleme Tarihi:

İncirlik’i tek paket içinde konuşuyoruz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2014 22:20

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ve Türkiye arasında IŞİD’le mücadele kapsamında müzakereleri süren ‘eğit-donat ‘anlaşmasına ilişkin sürecin hızlandırıldığını belirterek, “Çerçeve belli olsun daha sonra havadan destekleme, İncirlik’in kullanılması hepsi bir paket olacak. Detaylar müzakere edilecek” dedi.

Haberin Devamı

BAKAN Çavuşoğlu, Karadeniz Ekonomik İşbirliği toplantısı için gittiği Yunanistan ziyareti dönüşünde uçakta kendisine eşlik eden gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu, özetle şu mesajları verdi: “(Suriye) DAEŞ’in kontrol ettiği alanlara bakıldığında Irak ve Suriye’nin topraklarının yüzde 35’ini elinde tutuyor. Hava saldırısı durmayınca, kara operasyonu lâzım. Ülkeler, ‘Asker gönderemeyiz. Kamuoyu hassasiyeti var’ diyor. Kobani olduğu zaman, ‘Siz oradan girin’ dediklerinde ‘Bizde de kamuoyu hassasiyeti var. PYD, Türkiye’nin oraya girmesini istemiyor, çünkü orayı bölüp yönetmek istiyorlar’ dedik. ‘Eğitilip-donatılan ılımlı muhalefet yani Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) yapsın’ dedik. ÖSO hem DAEŞ’le, hem rejimle savaşıyor. ÖSO’nun bombalanmaması içim uçuşa yasak bölge fikri gündeme giriyor. Güvenli bölgelerin olması lâzım. Türkiye, güvenli bölge oluşturup kendi girecek değil. İngiltere’nin kafası karışık, Fransa destek veriyor, Amerika’nın farklı düşünceleri var.

HIZLANDIRALIM DEDİK

Eğit-donat ve arazide neler yapılabileceği konusunda bir çerçeve oluşturmaya çalışıyoruz. Güvenlik güçleri, istihbarat neler olacağını konuşmaya başlayacaklar. Çerçevenin içinde havadan destekleme var, İncirlik’in kullanılması olacak mı olmayacak mı bu aşamaya yeni yeni geçiyoruz. Hepsi bir paket olacak. O aşamaya yavaş yavaş gidiyoruz. Çerçeve belli olduktan sonra detaylar müzakere edilecek. Amerika ile bu işi hızlandıralım dedik. Güvenlik güçleri, askerler, istihbarat arasında görüşmeler yapılacak.”

Suriye için Tunus formülü

Haberin Devamı

Suriye’de siyasi bir dönüşüm diyoruz. Tunus’taki gibi yardım edilsin, yasalar çıkarılsın, anayasası oluşsun. Geçiş dönemine de herkesin olumlu yaklaşması lâzım. Rusya’nın da dışlanmaması, İran’ın da kaygısının olmaması lâzım. Rahatsız edecek bir yapılanma olmamalı. Bu olduğu zaman Irak’ta Maliki dönemindeki gibi sorunlar çıkar.


İlkeli yalnızlığı tercih ederim

CNN Türk’de yayımlanan “Baştan Sona” programına katılan Çavuşoğlu, Akif Beki’nin sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu, BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) seçilemeyen Türkiye’nin dış politikada yalnız kaldığı iddialarına ilişkin “Tüm BM’den dışlanmışsanız, yalnız kalmışsınız demektir, ama BM’ye baktığımız zaman en önemli inisiyatiflere Türkiye eş başkanlığı yapıyor” dedi. “Mısır’a karşı ilkesel tutumumuzdan dolayı böyle bir izlenim görülüyor. Ancak ben böyle bir yalnızlığı, ilkeli bir yalnızlığı tercih ederim” diye konuşan Çavuşoğlu, yürütülen algı operasyonunun amacının Türkiye’yi izole etmek olduğu öne sürdü. Çavuşoğlu, “Suriye’ye istikrarın gelmesi için ortaya koyduğumuz öneriler gerçekçidir. Esed’in gitmesi lâzım çünkü bataklığın sebebi o” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!